Life

Gara din România care devine muzeu de artă contemporană. Rămâne funcțională și pentru transport

O gară dintr-o localitate românească va fi muzeu de artă contemporană. Va putea fi folosită în continuare de toți călătorii.
23.03.2025 | 16:39
Gara din Romania care devine muzeu de arta contemporana Ramane functionala si pentru transport
O gară din România va fi muzeu de artă contemporană. Sursa foto: vatra-mcp.ro
ADVERTISEMENT

Construită în anul 1871, această gară importantă din România devine muzeu de artă contemporană. Anunțul a fost făcut de autorități care au mai transmis că rămâne funcțională și pentru transport. Unde se află această stație de tren.

Gara ce se transformă în muzeu de artă contemporană

O gară istorică din țara noastră este pe cale să se transforme radical. Are mari șanse să devină muzeu de artă contemporană, inspirat de celebrul Musée d’Orsay din Paris. Autoritățile locale spun că va putea fi folosită în continuare de călători.

ADVERTISEMENT

Se găsește în județul Suceava și a fost ridicată în anul 1871. Se află pe raza satului Ițcani, care la momentul respectiv era localitate de frontieră în Austro-Ungaria. Aceasta este Gara Suceava Nord, cunoscută și sub numele de Gara Ițcani.

A fost stație de frontieră austriacă, între anii 1871-1918. În prezent, localitatea este cartier al municipiului Suceava. Clădirea nu este utilizată sporadic, nu are casă de bilete și nici nu dispune de activități comerciale.

ADVERTISEMENT

Consiliul Județean Suceava analizează posibilitatea achiziționării imobilului de la Căile Ferate Române. Vestea a fost dată de președintele CJ Gheorghe Șoldan, inițiativa fiind susținută inclusiv de directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu.

Gara Ițcani, reabilitată doar dacă este vândută

Gara Ițcani poate fi reabilitată și modernizată cu fonduri de la Consiliul Județean doar dacă este închiriată sau vândută. Proiectul are în vedere și o posibilă atracție pentru turiști, prin utilizarea unei drezine.

ADVERTISEMENT

Vizitatorii vor avea posibilitatea să facă o scurtă călătorie care poate fi un element inedit în cadrul unei experiențe turistice. Mica secțiune funcțională a gării va permite transportul vizitatorilor între stația Burdujeni și viitorul muzeu.

ADVERTISEMENT

„Încă discutăm despre posibilitatea ca acea gară de la Ițcani să fie transformată în muzeu. Președintele Consiliului Județean a purtat discuții cu Ministerul Transporturilor, iar concluzia a fost că gara poate fi doar închiriată sau vândută.

Dacă este închiriată, nu putem depune proiecte pentru finanțare. De aceea, președintele a propus achiziția ei. Dacă este închiriată, atunci nu se pot depune proiecte de finanțare. Și atunci președintele a spus că mai bine o cumpărăm.

Eu mi-aș dori să rămînă și un mic segment de gară, pentru că devine mult mai interesantă și, bineînțeles, atractivă”, a explicat în urmă cu puțină vreme, Emil Ursu, la Radio Top.

Tags: