Gara din România care va renaște din ruine. Era considerată, cândva, una dintre cele mai frumoase din țară, iar în curând va fi reabilitată. Construcția va avea strălucirea de altădată.
Este vorba despre Gara Regală din orașul Curtea de Argeș, construită în urmă cu mai bine de 120 de ani, la finalul secolului al XIX-lea. Autoritățile nu s-au ocupat de această construcție ani la rând, așa că a ajuns într-o stare destul de avansată de degradare.
Constantin Panturescu, primarul orașului, a semnat autorizația de construire, astfel că gara va intra în reabilitare. Proiectul tehnic al gării este deja finalizat, așa că pot fi demarate și lucrările propriu-zise.
“Gara din orașul nostru, monument istoric, este o adevărată bijuterie arhitectonică și avea mare nevoie de reparații. Am făcut, de-a lungul anilor, și noi, ca Primărie, numeroase demersuri pentru a fi reabilitată, dar gara este a SNCFR, nu este a noastră. Important este că acum lucrările pot începe.
La finalul reabilitării Gara va arăta exact ca atunci când a fost construită, iar turiștii vor avea încă un obiectiv important de vizitat la Curtea de Argeș”, a transmis primarul Constantin Panțurescu, potrivit economica.net.
Lucrările de reabilitare, cu proiectare și execuție, pentru gara din Curtea de Argeș, au o valoare de 8,74 milioane de lei, fără TVR. Termenul de finalizare pentru reabilitarea construcției este 30 aprilie 2026. Contractul de execuție a fost semnat de CFR și Asocierea S.C. EURAS – S.C. ARHING S.R.L. (România) de acum un an.
Curtea de Argeș este oraș regal deoarece acolo au fost înmormântați foștii monarhi ai României. Gara de aici a fost dată în folosință din 1898, odată cu linia de cale ferată Pitești – Curtea de Argeș.
Un arhitect italian este cel care a conceput gara. Acesta a primit comandă de la statul român pentru a realiza două gări identice, cealaltă aflându-se în orașul Comănești. Inginerul român Elie Radu este cel care a coordonarea lucrărilor.
Pereții gării sunt scorojiți, iar uneori plouă în interiorul clădirii. În plus, pe fațada dinspre peron este amplasat ceasul Paul Garnier identic cu cel amplasat în gara centrală din Paris, însă nu mai funcționează de mult timp.
Gara a ajuns într-o stare atât de avansată de degradare, încât a fost acoperită cu o plasă cu o imagine de când era într-o stare bună, atunci când regele Mihai a fost transportat la Curtea de Argeș pentru a fi înmormântat.
“Gara Regală din Curtea de Argeș este unul dintre cele mai importante monumente istorice și arhitectonice din județul nostru.Orașul Regal merită o Gară Regală pe măsură!
Această investiție înseamnă mai mult decât modernizarea infrastructurii feroviare din județul Argeș. Înseamnă grijă și respect față de valorile și simbolurile care ne definesc”, a declarat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.