Life

Gara din România, considerată cândva una dintre cele mai frumoase din țară, renaște din ruine. Își va recăpăta strălucirea de altădată, iar turiștii se vor bucura să viziteze bijuteria arhitectonică

Gara din România care va renaște din ruine. Era, cândva, considerată una dintre cele mai frumoase din țară. Turiștii se vor putea bucura de ea.
22.06.2024 | 16:00
Gara din Romania considerata candva una dintre cele mai frumoase din tara renaste din ruine Isi va recapata stralucirea de altadata iar turistii se vor bucura sa viziteze bijuteria arhitectonica
Gara din România care renaște din ruine. Sursa foto: Capturi Youube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gara din România care va renaște din ruine. Era considerată, cândva, una dintre cele mai frumoase din țară, iar în curând va fi reabilitată. Construcția va avea strălucirea de altădată.

Gara din România care renaște din ruine. Cândva, era considerată una dintre cele mai frumoase din țară

Este vorba despre Gara Regală din orașul Curtea de Argeș, construită în urmă cu mai bine de 120 de ani, la finalul secolului al XIX-lea. Autoritățile nu s-au ocupat de această construcție ani la rând, așa că a ajuns într-o stare destul de avansată de degradare.

ADVERTISEMENT

Constantin Panturescu, primarul orașului, a semnat autorizația de construire, astfel că gara va intra în reabilitare. Proiectul tehnic al gării este deja finalizat, așa că pot fi demarate și lucrările propriu-zise.

“Gara din orașul nostru, monument istoric, este o adevărată bijuterie arhitectonică și avea mare nevoie de reparații. Am făcut, de-a lungul anilor, și noi, ca Primărie, numeroase demersuri pentru a fi reabilitată, dar gara este a SNCFR, nu este a noastră. Important este că acum lucrările pot începe.

ADVERTISEMENT

La finalul reabilitării Gara va arăta exact ca atunci când a fost construită, iar turiștii vor avea încă un obiectiv important de vizitat la Curtea de Argeș”, a transmis primarul Constantin Panțurescu, potrivit economica.net.

Lucrările de reabilitare, cu proiectare și execuție, pentru gara din Curtea de Argeș, au o valoare de 8,74 milioane de lei, fără TVR. Termenul de finalizare pentru reabilitarea construcției este 30 aprilie 2026. Contractul de execuție a fost semnat de CFR și Asocierea S.C. EURAS – S.C. ARHING S.R.L. (România) de acum un an.

ADVERTISEMENT

Gara Regală din Curtea de Argeș este un monument important

Curtea de Argeș este oraș regal deoarece acolo au fost înmormântați foștii monarhi ai României. Gara de aici a fost dată în folosință din 1898, odată cu linia de cale ferată Pitești – Curtea de Argeș.

Un arhitect italian este cel care a conceput gara. Acesta a primit comandă de la statul român pentru a realiza două gări identice, cealaltă aflându-se în orașul Comănești. Inginerul român Elie Radu este cel care a coordonarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT

Pereții gării sunt scorojiți, iar uneori plouă în interiorul clădirii. În plus, pe fațada dinspre peron este amplasat ceasul Paul Garnier identic cu cel amplasat în gara centrală din Paris, însă nu mai funcționează de mult timp.

Gara a ajuns într-o stare atât de avansată de degradare, încât a fost acoperită cu o plasă cu o imagine de când era într-o stare bună, atunci când regele Mihai a fost transportat la Curtea de Argeș pentru a fi înmormântat.

“Gara Regală din Curtea de Argeș este unul dintre cele mai importante monumente istorice și arhitectonice din județul nostru.Orașul Regal merită o Gară Regală pe măsură!

Această investiție înseamnă mai mult decât modernizarea infrastructurii feroviare din județul Argeș. Înseamnă grijă și respect față de valorile și simbolurile care ne definesc”, a declarat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus...
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el