Gara din România care a fost construită după modelul celor din Italia și a fost renovată acum ceva timp. Oamenii nu pot intra în ea, deși este o adevărată bijuterie arhitecturală.
Gara din municipiul Brad, județul Hunedoara, a fost renovată în 2016. Mai exact, fațadele i-au fost restaurate, dar și acoperișul a fost reparat. Este o gară veche din secolul al XIX-lea, însă oamenii nu pot să intre în ea.
La mijlocul anilor 2000, minele de aur și uzinele metalurgice din jurul municipiului au fost închise, astfel că centrul exploatărilor miniere din Munții Metaliferi intrat în declin. În câțiva ani, au dispărut mii de locuri de muncă.
Această gară este considerată cea mai frumoasă clădire din municipiul Brad. A fost construită la finalul secolului al XIX-lea și inaugurată în 1896, odată cu calea ferată Brad – Sântana (Arad).
În următoarele decenii, a devenit un punct important al transportului de călători și de marfă de pe valea Crișului Alb. Vagoanele de călători de pe ruta Brad – Arad transportau muncitori care lucrau la minele întreprinderii Gura Barza, dar și elevi care studiau la liceul din Brad.
Multe ilustrate de epocă ce reprezentau orașul Brad aveau în prim-plan gara din aceasta, care era considerată superbă. În 1987, a fost inaugurată calea ferată Deva – Brad, iar gara era și mai populată.
Calea ferată a funcționat pe tot traseul de 36 de kilometri până în 1997. La momentul respectiv, o alunecare de teren a distrus-o. Minele șo uzinele au fost închise, iar la școli învățau tot mai puțini elevi. Gara din Brad a devenit și ea mai pustie.
De la distanță, gara pare la fel de spectaculoasă ca în trecut. Lucrările de restaurare din 2016 nu au fost, însă, suficiente. În timpul lucrărilor, un tavan s-ar fi prăbușit sub greutatea muncitorilor, după cum au relatat localnicii.
Gara din Brad a rămas închisă, iar plafoanele acesteia s-au degradat în continuare. Găurile din tavan au devenit și ele mult mai mari, iar oamenilor le-ar fi teamă să intre acolo.
“Nu a mai fost folosită de călători. Oricum, mai circulă câțiva oameni cu trenul. Dar nu aș intra în ea, văzând în ce stare sunt tavanele”, a spus un localnic pentru Adevărul.
Cele mai multe dintre spațiile din clădire au rămas neutilizate, în afară de câteva camere. Localnicilor le este frică de ce s-ar putea întâmpla cu gara. Clădirea anexă a acesteia, situată foarte aproape, s-a prăbușit.
Mai mult, clădirea remizei este ruinată și plină de gunoaie. Singura sa utilitate este, în prezent, ca depozit de fân. Câțiva localnici au solicitat, acum ceva timp, lucrări de reabilitare a anexei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Gara din municipiul Brad a fost construită după modelul celor din Italia. De altfel, este foarte asemănătoare cu cea din Milano.
A fost inaugurată la data de 6 decembrie 1896 și este trecută, în listele oficiale, drept monument de arhitectură de importanţă locală, înscris la poziţia 201 din lista monumentelor istorice (codul LMIHD-II-m-B-03-265).