Life

Gara din România construită după modelul celor din Austria care a fost părăsită. Interiorul clădirii e spectaculos

Gara din România, construită de arhitecți după modelul celor din Austria, a fost părăsită acum ceva timp. Interiorul clădirii este spectaculos.
20.04.2024 | 22:51
Gara din Romania construita dupa modelul celor din Austria care a fost parasita Interiorul cladirii e spectaculos
Gara din România, construită după modelul celor din Austria, a fost părăsită. Sursa foto: Capturi YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gara din România care a fost construită după modelul celor din Austria a fost părăsită în urmă cu șase ani. Are o arhitectură impresionantă, la fel ca interiorul.

Gara din România construită după modelul celor din Austria care a fost părăsită. Ce se află în interiorul clădirii

La începutul lui 2018, gara din Hunedoara a fost închisă, după ce circulația trenurilor de călători pe ruta Hunedoara – Simeria a fost suspendată. Din acel moment, clădirea a fost uitată e de autorități și niciun tren nu a mai ajuns în această gară.

ADVERTISEMENT

Deși gara are o arhitectură impresionantă, fiind construită după modelul celor din Austria, a fost închisă și lăsată “în conservare”. După ce clădirea a fost abandonată, a început degradarea ei, apoi a fost vandalizată.

Gara are mai multe ferestre sparte, iar pe tencuiala din colțuri au apărut igrasia și mucegaiul. De asemenea, elementele de tocărie au ajuns să putrezească.

ADVERTISEMENT

Instalațiile electrice nu mai sunt funcționale în anumite încăperi, iar o parte din plafon s-a prăbușit. Acoperișul s-a degradat, iar pe podelele de piatră au apărut denivelări destul de mari.

În gară au mai rămas și frescele din anii ’50, însă și-au pierdut din culoare, iar unele dintre ele au fost distruse de umezeală. În turnul gării, deasupra orologiului stricat, încă atârnă o stea socialistă, care a ruginit în timp.

ADVERTISEMENT

Una dintre frescele din gară reprezintă muncitori și oțelari în uzinele orașului. În cealaltă frescă, muncitorii au fost reprezentanți în timpul liber, la iarbă verde, uzinele fiind și ele proiectate în fundal.

Începând din 1884, atunci când au fost inaugurate Uzinele de Fier ale Hunedoarei, trenurile au circulat aproape fără întrerupere pe ruta Hunedoara – Simeria.

ADVERTISEMENT

Timp de un secol, de la începutul anilor 1900, Hunedoara era legată de Ținutul Pădurenilor de altă cale ferată. Acolo se aflau zăcăminte de fier de la Ghelari.

La mijlocul anilor 2000, însă, calea ferată minieră Hunedoara – Ghelari, cu ecartament îngust, a fost dezafectată. În prezent, amatorii de drumeții merg pe traseul acesteia. A dispărut, de asemenea, și gara mică a Hunedoarei, care se afla în apropiere de Castelul Corvinilor.

Clădirea stației CFR din Hunedoara a fost proiectată în anul 1951 și terminată în 1953. Arhitecții Titu Dan Elian și Dan Virgil Marinescu au proiectat gara în stil austriac.

Gara Hunedoara era cândva foarte aglomerată

Persoanele în vârstă din Hunedoara își amintesc de zilele în care gara era foarte aglomerată de sutele de muncitori care urmau să plece cu trenul către uzinele Hunedoarei, dar și spre nordul feroviar Simeria, la 18 kilometri distanță.

Gara din Hunedoara funcționa cu aproximativ 30 de spații. Aceasta avea și un restaurant și două săli de așteptare, dar și câteva baruri și terase în jur.

După anul 1990, numărul de călători a scăzut considerabil. În ultimii ani de dinaintea suspendării traficului feroviar, trenurile care circulau erau aproape goale între Hunedoara și Simeria.

De când gara a fost închisă, unii localnici au protestat în legătură cu decizia reprezentanților CFR. Din păcate, acest lucru nu a schimbat situația.

“Deşi nu mai circulă lumea cu trenul, ca în trecut, clădirea gării Hunedoarei putea fi reabilitată şi redată oraşului. Aşa, ne lasă un gust amar de fiecare dată când o vedem”, a spus un localnic, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot...
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot felul de terapii interesante''
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților