News

Gara din România la inaugurarea căreia a participat Ceaușescu, demolată. Ar fi trebuit renovată și redată publicului, dar au fost descoperit probleme grave

Imagini dezolante din Deva, acolo unde gara la inaugurarea căreia a participat Ceaușescu este demolată. Ar fi trebuit renovată, dar au fost descoperit probleme grave.
04.07.2024 | 08:58
Gara din Romania la inaugurarea careia a participat Ceausescu demolata Ar fi trebuit renovata si redata publicului dar au fost descoperit probleme grave
Gara din Deva, la inaugurarea căreia a participat Ceaușescu, demolată. Sursa foto: adevarul.ro / zhd.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află gara din România care este demolată în aceste zile. La inaugurarea acesteia, un eveniment cu mare fast specific regimului comunist, a participat însuși dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Gara din Deva, la inaugurarea căreia a participat Ceaușescu, demolată

În urmă cu aproape 40 de ani, Nicolae Ceaușescu participa la un eveniment important în Ardeal. Pe 11 decembrie 1987 erau inaugurată construcția căii ferate Deva – Brad. Tot atunci, era inaugurată și Gara Deva.

ADVERTISEMENT

Oficialitățile vremii au numit-o una dintre marile realizări ale ”epocii Nicolae Ceauşescu”. Timp de 50 de ani, mii de muncitori şi-au legat destinele de șantierul celor 30 de kilometri ai tronsonului feroviar care avea să lege prin munţi Ţara Zarandului de Valea Mureşului.

Acum, autoritățile contemporane nu par a fi capabile nici măcar să întrețină sau să renoveze o astfel de construcție. Gara din Deva a intrat în șantier în anul 2021. Planul era să fie reabilitată complet, modernizată și dotată cu un lift de ultimă generație.

ADVERTISEMENT

Obiectivele autorităților nu vor mai prinde contur. În urmă cu doi ani, lucrările la clădirea de călători au fost suspendate. În 2022 s-au descoperit probleme legate de fundația clădirii. Astfel, au fost necesare noi expertize, pentru ca specialiștii să poată stabili cât de rezistentă este construcția.

În urma intervențiilor de desfacere a finisajelor şi a pardoselilor, precum şi a lucrărilor de săpătură la fundaţiile liftului proiectat, au fost relevate aspecte neprevăzute, legate de geometria şi starea fizică a elementelor structurale, ceea ce a impus necesitatea adaptării soluţiilor tehnice la situaţia existentă în teren”, anunța, la acea vreme, compania Căile Ferate Române (CFR).

ADVERTISEMENT

La începutul lunii iulie a început deja demolarea gării din județul Hunedoara. Marți, utilajele de mare tonaj au pus la pământ o bună parte din construcția principală a punctului feroviar. Un excavator a zdruncinat plăcile și stâlpii de beton. Clădirea frumoasă de odinioară este acum o ruină.


În doar câteva ore, un sigur utilaj a demolat partea de clădire în care se aflau casele de bilete, birourile administrative și alte spații care au servit angajaților CFR peste patru decenii.

ADVERTISEMENT

Presa locală notează că Gara Deva se află pe tronsonul feroviar Gurasada – Simeria, din magistrala feroviară Simeria Arad (Km 614). Aceasta din urmă este modernizată pe o lungime de 141 de kilometri. Pe Tronsonul Gurasada – Simeria, în lungime de 40,9 kilometri, lucrările au demarat la începutul anului 2018, iar finalizarea lor este estimată în decembrie 2025, scrie ZHD.

ADVERTISEMENT