Life

Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric

Gara din România prin care a trecut, la un moment dat, trenul morții. În prezent, nu mulți cunosc povestea garniturii cu final tragic.
21.05.2024 | 17:11
Gara din Romania prin care a trecut trenul mortii Acum a devenit monument istoric
Gara din România prin care a trecut, la un moment dat, trenul morții. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

România are o istorie bogată. La noi în țară se află multe locuri ale căror povești vorbesc despre vremurile de odinioară. Unul dintre aceste locuri speciale este chiar o gară prin care, la un moment dat, a trecut ”trenul morții”.

Care este, de fapt, povestea ”trenurilor morții”

Unul dintre cele mai triste evenimente din istoria României este reprezentat de ”trenul morții”. Poate că nu multă lume a auzit de el, dar această garnitură a dus la tragicul final a peste 2.000 de evrei.

ADVERTISEMENT

În vara anului 1941, un tren cu o încărcătură specială avea să treacă prin Gara Podu Iloaiei. În prezent, această gară se află pe traseul Iași – Târgu Frumos – Pașcani. Puțini dintre cei care trec pe aici îi cunosc povestea.

Pe data de 30 iunie 1941, din Gara Iași au plecat două trenuri de marfă. Unul dintre ele a avut ca punct final al călătoriei Călărașiul, iar cel de-al doilea s-a îndreptat către Gara Podu Iloaiei.

ADVERTISEMENT

Până la Călărași, trenul urma să facă șapte zile, iar până la Gara Podu Iloaiei, opt ore. Trenul care se îndrepta spre Gara Podu Iloaiei avea 18 vagoane în care se aflau aproximativ 2.000 de evrei ieșeni.

Cei 2.000 de evrei ieșeni au fost deportați de către autorități și s-au refugiat în vagoanele trenului de marfă. Din păcate, mai mult de două treimi din aceștia au murit în timpul călătoriei.

ADVERTISEMENT

Unde se afla gara prin care a trecut unul dintre ”trenurile morții”

Pentru a parcurge întregul drum, trenul avea nevoie de opt ore. În tot acest timp, o mare parte dintre evrei nu au mai putut rezista din cauza oboselii, a condițiilor grele și a deshidratării. Moartea lor a fost iminentă. Din cauza acestui eveniment, garniturile de la acea vreme au primit numele de ”trenurile morții”.

În momentul de față, Gara Podu Iloaiei este inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași. Orașul Târgu Frumos pe unde trece calea ferată Pașcani – Iași este de-a dreptul uimitor, iar cine ajunge aici în vizită are ce admira.

ADVERTISEMENT

Târgu Frumos se poate lăuda cu șase obiective incluse pe Lista monumentelor istorice. Și anume, gara deja menționată, fosta școală de fete, biserica Sfântul Nicolae și ansamblul bisericii Cuvioasa Paraschiva. Pe aceeași listă se mai află și casa memorială Garabet Ibraileanu și Mausoleul soldaților români din Primul Război Mondial

Târgu Frumos are și el o istorie aparte, zona fiind scena unor bătălii purtate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Orașul a trecut prin mai multe etape administrative și a evoluat până a ajuns la forma actuală.

ADVERTISEMENT