Life

Gara din România prin care au trecut toți regii țării. A fost construită după modelul celor din Italia și se spunea că seamănă izbitor cu cea din Verona. Astăzi e unul dintre cele mai importante noduri feroviare

Gara din România traversată de toți regii țării. Construită după modelul celor din Italia, se spunea că seamănă izbitor cu cea din Verona.
12.04.2025 | 12:00
Gara din Romania prin care au trecut toti regii tarii A fost construita dupa modelul celor din Italia si se spunea ca seamana izbitor cu cea din Verona Astazi e unul dintre cele mai importante noduri feroviare
Gara din România care este și acum un important nod feroviar. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gara din România care a fost traversată de toți regii țării. Se spunea că seamănă foarte mult cu cea din Verona și este unul dintre cele mai importante din România.

Gara din România prin care toți regii țării au trecut. Face legătura dintre două zone importante

Timp de aproximativ 70 de ani, între 1872 și 1938, mijlocul de deplasare preferat al familiei regale a fost trenul. Ploieștiul a fost cea mai tranzitată zonă de către monarhi în călătoriile întreprinse de aceștia, mai ales de când reședința de vară a fost stabilită la Sinaia. Clădirea acestei gări a avut o încărcătură istorică și culturală.

ADVERTISEMENT

În primii ani de domnie ai viitorului Rege Carol I, construirea unor căi ferate s-a numărat printre principalele realizări în privința modernizării României. Prima cale ferată unea Bucureștiul cu Giurgiu și a fost inaugurată în 1869. Era nevoie și de o linie prin care să se facă legătura dintre Capitală și Transilvania și urma să treacă prin Ploiești.

În 1870, au fost finalizate lucrările pentru tronsonul București – Ploiești. Segmentul până la granița de la Predeal a fost finalizat în 1879. După construirea căii ferate, prima gară din Ploiești a fost Gara de Sud.

ADVERTISEMENT

Clădirea avea un aspect simplist și era o construcție ce dispunea de parter și etaj, cu o prelungire a sa spre est. Gara a început să fie construită în 1870, iar după doi ani a fost inaugurată.

Trenurile care veneau din București intrau în Gara de Sud, iar locomotiva trecea în celălalt capăt al garniturii. Călătorii aveau senzația că se întorc din București, însă trenul parcurgea, de fapt, câteva sute de metri de cale ferată de la intrarea în gară, după care o cotea la dreapta, către munți. Spre stânga era drumul spre Capitală. Traseul era unul în formă de Y.

ADVERTISEMENT

Se spunea că Gara de Sud semăna izbitor cu cea din Verona

În prezent, Gara de Sud din Ploiești este un nod feroviar important din România. Se află pe Magistrala CFR 500, care face legătura dintre București și Moldova.

ADVERTISEMENT

A fost construită de către arhitectul german Henry Strousberg și francezul Henry Gavand, după modelul edificiilor din Italia. În 1894, a fost extinsă de către arhitectul N. Mihăescu și se spune că semăna foarte bine cu gara din Verona, Italia.

Toți regii țării au trecut prin această gară. Mai mult, în contextul declanșării Războiului Ruso-Turc, au ajuns în această gară Țarul Alexandru al II-lea şi Marele Duce Nicolae în mai 1877.

În primăvara acelui an, timp de câteva săptămâni, familia imperială rusească a stat la Ploiești, în timpul Războiului de Independență. Ceremonia de primire a Țarului Alexandru al II-lea a fost una cu fast.

La Gara de Sud, coborârea conducătorului de la Sankt Petersburg a fost anunțată de o salvă de turn, iar Țarul a fost întâmpinat de oficialitățile locale, de Marele Duce Nicolae al Imperiului Țarist și de o gardă ce era formată din soldați bulgari.

Regii, politicienii și capetele încoronate din Europa au sosit în spațiul acestei gări de-a lungul timpului, iar populația avea, astfel, acces șa aceste evenimente.

Atunci când trenul regal intra în gară, acesta era întâmpinat de ovațiile participanților, iar imnul era intonat. Soldații dădeau onorul și aveau loc discursurile de întâmpinare.

Vagoanele regale erau de culoare albastru închis, astfel că se distingeau ușor de cele ale CFR. Chestura Poliţiei Ploieşti monitoriza mersul trenurilor regale în perioada 1919 – 1938, notează historia.ro. Inclusiv suveranii altor state din Europa erau întâmpinați printr-o ceremonie la Gara de Sud din Ploiești.

Un restaurant important, apreciat de Regele Carol I, se afla în Gara de Sud

Era unul dintre cele mai importante noduri feroviare întrucât toate trenurile ce plecau din București și mergeau către Moldova sau spre Brașov treceau prin Ploiești. Era nevoia de o gară mai impozantă, dar și mai încăpătoare. Între 1892 și 1894, s-a lucrat la o construcție elegantă, mult mai mare decât cea precedentă.

Aceasta avea două corpuri principale, fiecare având cupolă și ceas pe fațada dinspre bulevard, fiind unite printr-un corp de înălțime similară. Prelungirile dinspre est și vest ale principalelor părți aveau un singur nivel.

În aripa de vest a gării, se afla restaurantul închiriat de Solomon Katz, mai cunoscut sub numele de Constantin Dobrogeanu Gherea, unul dintre  teoreticienii socialismului în țară. Se spunea că Regele Carol I mânca prăjituri doar din două locuri, și anume Capșa și restaurantul lui Gherea, din Gara de Sud.

După anul 1918, Gara de Sud era la fel de importantă. În 1926, 800.000 de călători au trecut prin această gară, ceea ce însemna, atunci, de 11 ori populația orașului. Declinul parțial a apărut după 1934, atunci când s-a construit Gara de Vest. Traficul către Valea Prahovei s-a îndreptat către noua gară, potrivit republicaploiesti.net.

Pe 31 mai 1944, Gara de Sud a fost bombardată, iar reconstrucția s-a realizat în perioada 1956 – 1959. Pagubele înregistrare după bombardamente s-au ridicat, atunci, la peste 200.000.000 lei, o sumă uriașă la vremea respectivă.

Un amplu proces de renovare a fost demarat după anul 2000, atunci când s-au pus termopane, dar și gresie nouă. Puține elemente mai amintesc de clădirea inițială, cum ar fi pompa de apă apărută în perioada 1909 – 1919.