Life

Gara impresionantă din România care nici măcar nu trebuia să existe. A scăpat ca prin minune de bombardamente și de buldozerele lui Ceaușescu

Povestea gării din România care a fost martora unora dintre cele mai importante evenimente din istorie. A fost la un pas de a fi demolată de Nicolae Ceaușescu.
29.06.2024 | 20:00
Gara impresionanta din Romania care nici macar nu trebuia sa existe A scapat ca prin minune de bombardamente si de buldozerele lui Ceausescu
Povestea gării din România care a fost martora unora dintre cele mai importante evenimente din istorie. Sursa foto: captură Youtube/ arhiva TVR
ADVERTISEMENT

Fiecare gară din România are istoria sa. Multe dintre gările de la noi din țară au fost martorele unor evenimente uimitoare. Unele dintre ele, de exemplu, mai sunt în prezent în picioare doar datorită unor miracole.

Povestea uimitoare a celei mai mari gări din România

Cea mai mare și mai importantă gară din România, Gara de Nord, are o istorie bogată. Principalul nod al transporturilor feroviare de la noi din țară a trecut prin multe transformări, iar la un moment dat, a fost la un pas de a fi demolată.

ADVERTISEMENT

Construcția Gării de Nord a început în anului 1868, în prezența domnitorului Carol I. Inaugurarea sa a avut loc 4 ani mai târziu când a fost deschisă circulației linia Roman – Galați – București – Pitești.

Inițial, gara din București nu s-a numit Gara de Nord, ci Gara Târgoviștei, numele ei fiind dat de strada pe care se afla. Abia în anul 1888, gara din București primește numele actual de Gara de Nord.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, datorită fluxului mare de călători, a fost nevoie ca gara să se extindă pentru a permite buna desfășurare a transportului de călători și de mărfuri.

Gara de Nord, la un pas de a fi ”rasă” de pe harta Bucureștiului

În anul 1928, Gara de Nord a ajuns să aibă patru linii pentru plecări și șase pentru sosiri. Perioada în care gara s-a transformat și s-a dezvoltat a fost cea cuprinsă între 1950 și 1990. Atunci, s-a înregistrat cel mai intens trafic feroviar.

ADVERTISEMENT

După 1990, numărul călătorilor care tranzitau Gara de Nord a început să scadă semnificativ. Însă, nu aceasta a fost cea mai mare lovitură pentru nodul feroviar din Capitală.

ADVERTISEMENT

Gara de Nord a asistat la câteva evenimente care i-au marcat destinul. În 1944, aceasta a rezistat bombardamentelor și a rămas în picioare până în prezent.

Anul 1982 a marcat un alt punct de cotitură în istoria Gării de Nord. Poate că nu multă lume știe, dar în acel an, Nicolae Ceaușescu a programat demolarea Gării de Nord. Acesta plănuia să o mute la periferia Capitalei. Din fericire, căderea comunismului în 1989 a fost adevărata salvare a Gării de Nord.

În Gara de Nord, s-au scris multe pagini de istorie, peroanele ei găzduind evenimente importante. În Gara de Nord a sosit Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei și tot aici a pășit și Majestatea sa Regele Mihai I la întoarcerea în țară.