News

Veste importantă pentru românii care îşi ţin banii în bănci. Legea care s-a schimbat în acest final de săptămână

Garantarea depozitelor bancare, disponibilă mai multor persoane fizice, a devenit oficială potrivit unei legi oficializată marți, 8 martie, și intrată în vigoare vineri, 11 martie, după publicarea în Monitorul Oficial.
13.03.2022 | 13:29
Veste importanta pentru romanii care isi tin banii in banci Legea care sa schimbat in acest final de saptamana
ADVERTISEMENT

Aria depozitelor acoperite ce beneficiază, pentru o anumită perioadă, de protecție suplimentară, peste plafonul standard de garantare automată, de 100.000 de euro, potrivit legislației în vigoare, se va extinde, începând de vineri, pentru a alinia legislația națională la cea europeană, informează avocatnet.ro.

Veste importantă pentru românii care îşi ţin banii în bănci. Ce se întâmplă cu garantarea depozitelor bancare

”Prin acest act normativ, autoritățile stabilesc ca depozitele rezultate din căsătorie sau divorț să fie incluse în această categorie, ceea ce înseamnă, implicit, și mărirea numărului de persoane ce vor beneficia de garantarea sumelor din conturile bancare”, notează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Concret, de vineri, și persoanele fizice care au depozite rezultate în urma căsătoriei sau divorțului vor beneficia de garantarea, timp de un an, a sumelor peste pragul de 100.000 de euro, potrivit noii legi intrate în vigoare.

Astfel, Legea nr. 311/2015 stabilește acum că “deponenţii garantaţi, persoane fizice, care deţin depozite încadrate în categoriile prevăzute mai jos beneficiază de un nivel al garantării de către schema de garantare a depozitelor peste plafonul de garantare, pentru o perioadă de 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituţia de credit în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituţie de credit”. 

ADVERTISEMENT

Ce depozite intră sub incidența noii modificări a legii

Iată și ce depozite intră sub incidența noii modificări a legii: depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă; depozitele rezultate din evenimentul pensionării, disponibilizării, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului și depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

Așa cum apărea și în expunerea de motive care a însoțit legea în faza de proiect, această schimbare, adică “extinderea ariei depozitelor acoperite ce beneficiază de protecție peste plafonul standard de acoperire (echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro) prin includerea a încă două categorii de depozite“, rezultate în urma căsătoriei sau divorțului, este necesară pentru a transpune în legislația locală prevederile Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor.

ADVERTISEMENT

Noile măsuri adoptate au fost luate pentru alinierea la legislația europeană

Noile măsuri sunt adoptate și la noi în țară în contextul obligativității alinierii legislației interne la normele existente în domeniu în Uniunea Europeană, ”în vederea oferirii deponenților aflați în situațiile respective a unei protecții echivalente cu cea asigurată în alte state membre ale Uniunii Europene”.

Modificările survenite prin acest act normativ au darul de a asigura siguranța economiilor populației și creșterea încrederii în sistemul bancar, în contextul în care, la nivel mondial, situația este instabilă din punct de vedere economic și social după izbucnirea conflictului din Ucraina și sancționarea Rusiei de către țările NATO și ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT