News

Garanții suplimentare pentru certificatul de vaccinare. Amendamentul unui europarlamentar român

18.03.2021 | 13:14
Garantii suplimentare pentru certificatul de vaccinare Amendamentul unui europarlamentar roman
ADVERTISEMENT

„Pașaportul de vaccinare”, numit oficial „certificatul electronic verde”, care va fi introdus la nivel european pentru circulația cetățenilor în interiorul UE, ar putea fi modificat în Parlamentul European, un amendament fiind depus de către europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Acesta propune introducerea unor prevederi suplimentare prin care să se ofere garanții că nu vor apărea discriminări între cetățenii europeni privind libertatea de circulație în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Astfel, certificatul trebuie eliberat gratuit de către toate statele membre, iar procedurile medicale pe baza cărora este eliberat vor fi și ele gratuite, inclusiv testele PCR sau cele antigen.

Gratuitate la testele PCR

Amendamentul propus de Tudor Ciuhodaru (PSD) prevede obligativitatea țărilor membre de a restabili libertatea de circulație la nivel european și de reveni la normal în ce privește activitățile de transport și turism.

ADVERTISEMENT

Dacă acest lucru se va face prin elabolarea a unui certificat verde de călătorie de către Comisie acesta trebuie să îndeplinească simultan trei condiții esențiale. Să fie:
a) Unitar – același conținut – care să conțină un sistem de recunoaștere reciprocă a procedurilor de vaccinare, a testelor PCR și a dozărilor de anticorpi.
b) Nediscriminator – oricare dintre aceste proceduri asigură individual aceași libertate de mișcare.
c) Gratuit- pentru a asigura deplina libertatea de mișcare la nivel european toate aceste proceduri de vaccinare sau testare vor fi asigurate gratuit tuturor cetățenilor europeni”, se arată într-o postare pe Facebook a europarlamentarului.

Tudor Ciuhodaru crede că prevederea esențială a amendamentului său este că va face ca inclusiv testarea PCR  să se facă în mod gratuit pentru cei care solicită eliberarea certificatului, în condițiile în care în Romania testarea la cerere este contracost.

ADVERTISEMENT

Dacă vaccinarea este gratuită, testul de ce trebuie plătit? Ca să fie o afacere pentru anumite laboratoare?” a declarat europarlamentarul pentru FANATIK.ro. precizând că și testele antigen se vor face gratuit pentru eliberarea certificatului. El amintește că Germania a dat posibilitatea populației largi să se testeze în  mod gratuit, acest lucru fiind unul dintre mijloacele principale de combatere a epidemiei.

Vreau ca toți românii, vaccinați sau nu, să poată circula liber la nivel european”, a conchis Ciuhodaru.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a propus introducerea la nivel european a unui certificat verde care să ateste vaccinarea deținătorului împotriva Covid-19, dacă a făcut boala recent sau dacă a făcut recent un test PCR negativ astfel încât să poată călători liber în țările UE fără să fie nevoie de carantinare.

El este practic bazat pe informaţii colectate într-o bază de date naţionale. El va putea fi emis atât în format digital, cât şi în format tiparit, va avea cod de bare, iar la nivel european se va dezvolta o soluţie tehică ca bază de date, ca cei de la frontieră să poată verifica cu rapiditate dacă datele sunt reale şi corect” a precizat comisarul european Adina Vălean.

ADVERTISEMENT