News

Gardul din fața Casei Poporului s-a deteriorat. Reparațiile capitale costă Senatul cât cele 22 de limuzine de lux pe care le achiziționează

Senatul României va investi o sumă importantă în lucrările de refacere a gardului aflat în fața Palatului Parlamentului.
11.03.2023 | 15:30
Gardul din fata Casei Poporului sa deteriorat Reparatiile capitale costa Senatul cat cele 22 de limuzine de lux pe care le achizitioneaza
Gardul din fața Palatului Parlamentului se află în administrarea Senatului, care va investi în repararea acestuia Colaj: FANATIK Sursa foto: Hepta, google.maps
ADVERTISEMENT

Construcția actualei clădiri a Palatului Parlamentului a început în 1980, pe timpul comunismului, când a fost denumită Casa Poporului. Dimensiunile gigantice ale acesteia (suprafața desfășurată este de 330.000 de metri pătrați) au făcut ca lucrările să înainteze anevoios, astfel că a fost inaugurată de-abia în 1994, deși proiectul s-a încheiat definitiv trei ani mai târziu, în 1997.

Reparațiile capitale ale gardului din fața Palatului Parlamentului costă 900.000 euro

Clădirea Palatul Parlamentului este încadrată de strada Izvor la vest și nord-vest, de Bulevardul Națiunile Unite spre nord, de Bulevardul Libertății la est și de Calea 13 Septembrie la sud. Tot acest perimetru uriaș este încadrat de un gard de beton care împrejmuiește clădirea, vechimea acestuia fiind de peste 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Senatul României a postat, pe 22 februarie 2023, un anunț de participare simplificat pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, pentru atribuirea contractului „Lucrările de reparații capitale, a gardului și cabinelor poartă acces A1 și B3, elaborarea documentației tehnice de proiectare faza PTE și asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pentru zonele aflate în administrarea Senatului României”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 4.470.792,89 lei (aproximativ 900.000 de euro), iar termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 13 martie 2023. Proiectarea se va realiza în maximum 45 de zile de la semnarea contractului, iar termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit pentru 30 noiembrie 2023. Se specifică faptul că nu sunt incluse cheltuielile neprevăzute, astfel că valoarea investiției se poate mări.

ADVERTISEMENT

“Execuția lucrărilor de „Intervenții de natura reparațiilor capitale la împrejmuirea zonei de acces în Senatul României, adiacentă străzii Calea 13 Septembrie, inclusiv la cabinele poartă A1 și B3, aflate în administrarea Senatului României”, se mai arată în descrierea succintă a achiziției. Este vorba, așadar, de reparații capitale la gardul ridicat pe Calea 13 septembrie, stradă aflată lângă Piața Constituției.

Gardul aflat în administrarea Senatului are o lungime de 370 metri

„Împrejmuire zonei de acces în Senatul României, adiacentă străzii Calea 13 septembrie, are o lungime totală de 370,56 metri și este formată din 3 segmente. Segmentul 1 se desfășoară pe lungime de la intrarea în tunelul PA2 până la intrarea poartă A1, având o lungime de 117,56 metri, iar lângă intrarea A1 se află cabina poartă A1, la care unul din pereți este corp comun cu împrejmuirea”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

Segmentul 2 se desfășoară de la intrarea poartă A1 până la intrarea poartă B3, având o lungime de 130,65 metri. Segmentul 3 se desfășoară pe lungime de la Poarta B3 până la limita de proprietate între Senatul României și Patriarhia Română, având o lungime de 122,35 metri, iar lângă intrarea B3 se află cabina poartă B3 care are un perete comun cu împrejmuirea”, se mai scrie în documentul consultat de FANATIK.

Pe 3 martie 2023, Senatul României a postat un anunț de participare la o licitație deschisă ce va fi organizată pentru semnarea contracului numit „Furnizare 22 autoturisme tip limuzină”. Valoarea totală estimată a contractului pentru achiziția mașinilor este de 4.537.815,13 lei, o sumă asemănătoare cu cea cheltuită de instituție pe repararea gardului, adică 4.470.792,89 lei.

ADVERTISEMENT

Senatul României a achiziționat limuzine și în 2022

În caietul de sarcini al achiziției de limuzine se specifică faptul că mașinile trebuie să fie fabricate în anul 2023 și să fie tip limuzină(sedan). De asemenea, se menționează că autovehiculele trebuie să aibă 5 uși să aibă culoarea negru metalizat, să aibă motor pe benzină, cu o capacitate între 1900 și 2000 centimetri cubi, tipul transmisiei să fie tracțiune integrală, iar cutia de viteze să fie automată, cu minimum 6 trepte.

Limuzinele trebuie să fie dotate cu oglinzi exterioare încălzite şi reglabile electric, geamuri laterale să aibă rame cromate+ lunetă cu tentă de culoare + atermice, – stopuri spate LED, faruri LED cu funcție cornering și instalație spălare faruri. Geamurile faţă+spate vor fi acţionate electric, scaunele faţă plus bancheta spate vor fi încălzite, iar tapiţeria scaunelor şi a banchetei din spate va fi din piele/alcantar de culoare negru.

La elementele de confort ale limuzinelor au fost trecute coloană direcţie reglabilă pe adâncime şi înălţime, volan multifuncțional din piele, radio cu comenzi pe volan și sistem de conectivitate Bluetooth + DAB, ecran tactil, oglindă interioară cu funcţie antiorbire, suport lombar scaune față, scaun șofer cu reglaj electric, senzori ploaie și smartlink tip wireless.  Această achiziție are loc la aproape un an de la una similară. Astfel,  pe 7 aprilie 2022, Senatul României a parafat un contract pentru „Furnizare 20 autoturisme tip limuzină”, cu furnizorul Avia Motors, valoarea acestuia fiind de 3.773.109,25 lei.

ADVERTISEMENT