News

Garduri care separă persoanele vaccinate de cele nevaccinate, montate într-un supermarket. Reacția ITM

Un lanț de supermarketuri din România a montat garduri pentru separarea persoanelor vaccinate de cele nevaccinate. Inspectoratul Teritorial de Muncă a reacționat.
24.11.2021 | 11:56
Garduri care separa persoanele vaccinate de cele nevaccinate montate intrun supermarket Reactia ITM
Un supermarket a montat garduri care separă persoanele vaccinate de cele nevaccinate. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

România încă traversează o perioadă dificilă a pandemiei de Covid-19. Numărul cazurilor zilnice este în continuare de ordinul miilor, iar cel al morților de ordinul sutelor în fiecare zi.

În acest contest sanitar dificil, un lanț de magazine din țară a luat o decizie controversată, care a stârnit reacții diferite în rândul consumatorilor.

ADVERTISEMENT

În supermarket au fost montate garduri metalice înalte de aproximativ doi metri care separă persoanele vaccinate de cele nevaccinate.

Un supermarket a montat garduri care separă persoanele vaccinate de cele nevaccinate

La intrarea în magazin, clienții sunt întâmpinați de un panou pe care sunt imprimate două săgeți care indică intrările pentru cele două categorii de persoane: vaccinate și nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Astfel, într-o parte a gardului pot circula cei care au certificat verde, de aici având acces spre magazinele nealimentare.

Pe partea opusă, conform prevederilor legii din pandemie, accesul este liber pentru toată lumea, indiferent dacă deține sau nu certificat verde, deoarece se poate intra în farmacii și magazinele alimentare.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi24, aceste garduri metalice, învelite în folie de plastic, au fost montate la un hipermarket din Râmnicu Sărat, imaginile fiind distribuite pe rețelele de socializare.

În mediul online au apărut însă astfel de imagini din mai multe orașe, dovadă de lanțul de magazine ar fi impus măsura la nivel național.

ADVERTISEMENT

Ce decizie au luat cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă

Conform sursei citate, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) spun că măsura este ilegală și au cerut demontarea gardurilor. Totodată, au dispus ca trierea clienților să se facă la intrarea în hipermarket.

ADVERTISEMENT

Reacții diferite printre cetățeni după apariția gardurilor metalice

Pe Facebook au curs păreri ”pro” și ”contra” față de această măsură. Mulți o critică și afirmă că ”au fost puse garduri ca pentru animale”. Există și persoane care nu sunt deloc revoltate de decizie.

”Garduri ca la animale. Când se pun astfel de garduri în supermarketuri, e clar că avem de a face cu un virus ideologic, nicidecum unul biologic. Avem de a face cu o problemă politică, nicidecum cu una medicală”, scrie un internaut.

Un altul nu este așa dur, ba dimpotrivă, face o comparație între situația din Austria, unde vaccinul anti-Covid ar putea deveni obligatoriu, și cea de față.

”Din februarie, austriecii vor fi amendați cu 3.600 de euro dacă refuză să se vaccineze. Cei care fac prima doză, dar apoi se răzgândesc și nu mai acceptă booster-ul scapă mai ușor, doar 1500 de euro. Peste 40.000 de oameni au protestat în weekend la Viena. Și voi vă plângeți de niște garduri prin magazine”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS