Sport

Gareth Southgate a depăşit coşmarul Germania! S-a răzbunat la 25 de ani de la drama carierei. Video

Gareth Southgate a calificat Anglia în sferturile de finală de la EURO 2020 şi a depăşit coşmarul Germania care îl bântuia de 25 de ani.
03.07.2021 | 11:11
Gareth Southgate a depasit cosmarul Germania Sa razbunat la 25 de ani de la drama carierei Video
ADVERTISEMENT

29 iunie 2021 este o dată care a intrat în istoria naţionalei Angliei. Selecţionata Albionului a eliminat Germania în optimile de finală de la EURO 2020, iar victoria în faţa marelui rival este prima în fazele eliminatorii ale unui turneu final după 55 de ani. Din 1966 şi până marţi, englezii au trăit drame în meciurile decisive cu nemţii.

Gareth Southgate a fost artizanul victoriei de pe Wembley, după ce a schimbat inspirat în minutul 69, când l-a introdus pe Jack Grealish în locul lui Bukayo Saka. Starul lui Aston Villa a conlucrat perfect la primul gol şi a oferit pasa decisivă la a doua reuşită a englezilor, astfel că l-a răzbunat pe selecţionerul Albionului.

ADVERTISEMENT

Germania, coşmarul carierei lui Gareth Southgate

26 iunie 1996, Wembley. Gareth Southgate era titular în semifinala Anglia – Germania de la EURO 1996. Fanii englezi cântau în tribune “It’s coming home”, melodie care a devenit legendară peste ani, şi toţi visau la trofeul continental, la 40 de ani de la succesul obţinut, tot pe teren propriu, la Mondialul din 1966.

După 120 de minute, Anglia şi Germania erau la egalitate, scor 1-1, şi calificarea în marea finală urma să fie decisă la loviturile de departajare. Penalty-urile nu deveniseră încă un coşmar pentru englezi. Primele cinci serii au fost executate perfect, iar Gareth Southgate era următorul pe lista lui Terry Venables.

ADVERTISEMENT

Actualul selecţioner al Angliei a bătut slab, iar Andreas Kopke a parat şutul. Cerul se prăbuşea peste Gareth Southagte şi fanii englezi. Singura speranţă era ca Andreas Moller să rateze, însă căpitanul Germaniei a executat perfect şi Anglia rata marea finală.

Cum a trecut Gareth Southgate peste penalty-ul ratat

La finalul meciului de pe Wembley, Gareth Southgate era îmbărbătat de colegi şi de selecţionerul Venables, însă jucătorul era de neconsolat. Săptămânile au trecut şi coşmarul a început să se risipească. Ca să treacă peste drama penalty-ului ratat, fostul fundaş a ales o cale inedită să-şi ironizeze nereuşita.

ADVERTISEMENT

Gareth Southgate a jucat într-o reclamă pentru Pizza Hut, în care i-a avut parteneri pe Stuart Pearce şi Chris Waddle, cei doi jucători care au ratat penalty-urile în semifinala cu Germania de la Mondialul din 1990. Aceştia râdeau de ratarea actualului selecţioner al Angliei, însă gluma nu a fost gustată pe moment de fanii englezi.

Mesajul lui Gareth Southgate pentru jucătorii lui înainte de Anglia – Germania 2-0

La conferinţa de presă premergătoarea meciului de la EURO 2020, subiectul penalty-ului ratat din 1996 nu a fost ocolit, iar Gareth Southgate a susţinut că acel moment l-a ajutat totuşi în viaţă.

ADVERTISEMENT

“Eu nu pot câştiga acest meci, însă jucătorii mei o pot face. Este oportunitatea lor. Ceea ce s-a întâmplat cu mine atunci m-a ajutat în viaţă”, spunea Gareth Southgate înaintea meciului de pe Wembley.

Discurs emoţionant după calificarea Angliei în faţa Germaniei

La finalul meciului cu Germania, Gareth Southgate s-a descătuşat şi a sărbătorit calificarea pe gazon. Intervievat la sfârşitul partidei, selecţionerul şi-a adus aminte de clipele de acum 25 de ani şi a avut un mesaj emoţionant pentru foştii lui colegi.

“Mă uitam la ecran şi l-am văzut pe David Seaman în tribune. Pentru colegii mei de atunci, din păcate, nu pot schimba ce s-a întâmplat. Mă doare încă, dar mă bucur că le-am oferit fanilor un alt moment frumos de care să-şi aducă aminte”, concluziona Gareth Southgate.

ADVERTISEMENT