Sport

Garry Kasparov a dat startul celui mai tare turneu de şah din România: Superbet Chess Clasic! Reportaj Fanatik de la festivitatea de deschidere de la Palatul Parlamentului

Garry Kasparov, unul dintre cei mai importanţi şahişti din istorie, a dat startul celui mai mare turneu din România: Superbet Chess Classic. Fanatik a participat la evenimentul organizat la Palatul Parlamentului.
04.05.2022 | 22:55
Garry Kasparov a dat startul celui mai tare turneu de sah din Romania Superbet Chess Clasic Reportaj Fanatik de la festivitatea de deschidere de la Palatul Parlamentului
Eveniment deschidere Superbet Chess Classic. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cel mai important turneu de şah din România, Superbet Chess Classic, se desfăşoară între 4 şi 14 mai la Bucureşti. Marele şahist rus, Garry Kasparov, a dat startul la evenimentul organizat cu fast la Palatul Parlamentului.

Garry Kasparov a dat startul celui mai tare turneu de şah din România!

Miercuri după amiază, parcarea de la intrarea dinspre Camera Deputaţilor de la Casa Poporului a fost plină ochi pentru unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale anului în România. Şahul nu o fi cel mai popular sport la noi, însă când vin şapte jucători din top 10 mondial pentru a se întrece la Bucureşti, evenimentul capătă altă greutate.

ADVERTISEMENT

Iar pe lângă miza competiţiei, la Bucureşti a venit şi Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari şahişti din istorie, şi, în aceste zile, unul dintre cei mai mari contestatari ai lui Putin de pe planetă. Opiniile lui radicale vis-a-vis de războiul din Ucraina şi replicile tăioase la adresa preşedintelui rus au ecou în toate colţurile lumii, iar în aceste zile, ele au fost transmise de la Bucureşti.

Intrarea în Casa Poporului este ca într-o fortăreaţă. Controale corporale drastice la intrare, înainte de holurile uriaşe, acoperite de marmură şi materiale de cea mai bună calitate, care ne fac să ne întoarcem în timp.

ADVERTISEMENT
Holurile de la Casa Poporului, cu detalii luxuriante. Foto: Fanatik
Holurile de la Casa Poporului, cu detalii luxuriante. Foto: Fanatik

Sala, pregătită în cele mai mici detalii! 7 sportivi din top 10 mondial joacă la Bucureşti

Sala în care s-a desfăşurat evenimentul a fost pregătită în cele mai mici detalii, scena, sonorizarea şi luminile fiind pregătite atent. Iar la eveniment a fost prezentă multă lume bună. Foşti sportivi români de mare succes, politicieni, oameni de afaceri şi legende ale şahului din România.

Evenimentul, pregătit în cele mai mici detalii. Sursa foto: Fanatik
Evenimentul, pregătit în cele mai mici detalii. Sursa foto: Fanatik

După clipul impresionant din deschidere, au fost prezentaţi concurenţii din turneu, şapte dintre ei fiind în top 10 mondial:

ADVERTISEMENT
  • Wesley So
  • Shakhriyar Mamedyarov
  • Maxime Vachier-Lagrave
  • Alireza Firouzja
  • Fabiano Caruana
  • Levon Aronian
  • Ian Nepomniachtchi
  • Richard Rapport
  • Leinier Dominguez
  • Bogdan Deac

Etapele precedente din Grand Chess Tour organizate la Bucureşti au fost câştigate de Levon Aronian (2019) şi Shakhriyar Mamedyarov (2021). Cei doi s-au întors în Capitală pentru a încerca să se impună din nou.

ADVERTISEMENT
Cei 10 jucători care își vor disputa trofeul. Sursa: Fanatik
Cei 10 jucători care își vor disputa trofeul. Sursa: Fanatik

Garry Kasparov, nostalgic la Casa Poporului: “Am jucat pe scene importante, aproape ca şi cum am fi fost în temple”

După prezentarea jucătorilor au fost invitaţi pe scenă Garry Kasparov alături de fostul ministru al Educaţiei, Monica Anisie. Cei doi au dat startul simbolic al ediţiei 2022 din Superbet Chess Classic.

În discursul său, Garry Kasparov a fost impresionat de locaţia în care se desfăşoară evenimentul, spunând că, prin aceste turnee de cel mai înalt nivel este readusă gloria de odinioară a jocului de şah:

“Ce clădire. Îmi aduce aminte de momente nostalgice, pentru unul care a câştigat meciuri de titlu mondial în săli mari. Sunt foarte recunoscător prietenilor mei Sacha şi Augusta Dragic, care au readus gloria de odinioară a jocului de şah, când jocul a fost privit ca ceva extraordinar, sacru.

Am jucat pe scene importante, aproape ca şi cum am fi fost în temple şi acum ne-am întors în această clădire fenomenală. Şi sunt foarte mândru că mi-am adus contribuţia pentru recuperarea imaginii jocului nostru. 

“Sunt foarte fericit să fiu din nou în Bucureşti unde şahul şi-a început aventura în Europa de Est”

Fiecare element din social media, din mass-media, îşi aduce contribuţia pentru a îmbunătăţi imaginea jocului nostru. Sunt foarte fericit să fiu din nou în Bucureşti unde şahul şi-a început aventura în Europa de Est. Iar acest Grand Chess Tour va fi îmbunătăţit în noul sezon şi mulţumim celor de la Superbet pentru că au făcut lucrurile să meargă. 

Le urez succes concurenţilor, dar este important ca acest joc să transmită un mesaj în România şi sper să fie o renaştere a şahului în ţara voastră şi mă simt din nou ca acasă”, a fost discursul lui Kasparov.

Garry Kasparov. Sursa foto: Fanatik
Garry Kasparov. Sursa foto: Fanatik

Doamna senator, Monica Anisie, a avut un discurs cu puternice accente politice, una dintre promisiuni fiind sprijinul pentru implementarea şahului în cât mai multe şcoli, astfel încât să contribuie la dezvoltarea personală cu ajutorul “sportului minţii”.

Mesaj de unitate în vremuri tulburi: “Să vezi lucrurile în alb şi negru poate dăuna, dar acum lucrurile sunt de aşa natură că nu există o altă cale”

Festivitatea de deschidere a Superbet Chess Classic a transmis un mesaj de unitate, în aceste vremuri tulburi la nivel global, astfel că în secţiunea de întrebări şi răspunsuri cu Garry Kasparov, discuţia a alunecat spre situaţia din Ucraina.

Fostul mare jucător rus a spus că opiniile sale radicale împotriva lui Putin sunt şi datorită situaţiei pe care o vede în alb şi negru, ca la şah: “Sunt foarte activ în ajutorarea Ucrainei. Cred că dacă vorbesc despre politică, voi ruina evenimentul.

Este vorba de acelaşi stil direct, ca şi când joc şah. Să vezi lucrurile în alb şi negru poate dăuna, dar acum lucrurile sunt de aşa natură că nu există o altă cale decât cele două. Nu este şah, ci realitatea pe care o trăim. De asta sunt şi răspunsurile mele la fel de tăioase”, a replicat Kasparov.

Sala în care s-a organizat evenimentul. Sursa: Fanatik
Sala în care s-a organizat evenimentul. Sursa: Fanatik

Evenimentul s-a încheiat cu un meci simultan pe 30 de mese

La eveniment au participat şi nume importante din lumea sportului, printre care se numără: Adrian Mutu, Ion Crăciunescu, Bogdan Stelea, Ana Maria Popescu (Brânză), Mihai Leu, Virgil Stănescu şi mulţi alţii. Alături de ei, oameni de afaceri, politicieni, dar şi cei mai importanţi şahişti români.

La final a fost organizat un simultan pe 30 de mese. Printre norocoşii care au putut să joace şah cu cele mai mari nume ale lumii au fost campioni naţionali la diferite criterii de vârstă, dar şi vedete, Ion Crăciunescu fiind unul dintre cei care şi-au măsurat forţele la şah cu Garry Kasparov.

Ion Crăciunescu și alți șahiști și-au măsurat puterile cu cei mai buni din lume. Sursa: Fanatik
Ion Crăciunescu și alți șahiști și-au măsurat puterile cu cei mai buni din lume. Sursa: Fanatik

Runda 1 din Superbet Chess Classic se va desfăşura pe data de 5 mai, la hotelul Sheraton din Capitală. Competiţia durează 10 zile, runda a 9-a şi premierea fiind programate pe data de 14 mai.

  • 350.000 de euro este fondul de premiere de la Superbet Chess Classic
  • 7 din primii 10 şahişti din lume sunt prezenţi la Bucureşti

 

ADVERTISEMENT