Sport

Garry Kasparov a dat startul la Superbet Chess Classic București 2021! Încă un român a primit wildcard, programul primei etape

Vineri a avut loc ceremonia de deschidere la Superbet Chess Classic București 2021. Sâmbătă se joacă prima etapă, cu doi români la start.
05.06.2021 | 12:24
Garry Kasparov a dat startul la Superbet Chess Classic Bucuresti 2021 Inca un roman a primit wildcard programul primei etape
ADVERTISEMENT

Bogdan Deac, 19 ani, a primit un wildcard din partea organizatorilor și îl va înlocui pe Richard Rapport, cel care nu a mai putut ajunge la București. La ceremonia de deschidere s-a stabilit și programul primei etape.

  • Shakriyar Mamedyarov – Wesley So
  • Alexander Grischuk – Maxime Vachier-Lagrave
  • Bogdan Deac – Anish Giri
  • Teimour Radjabov – Fabiano Caruana
  • Constantin Lupulescu – Levon Aronian
ADVERTISEMENT

La ceremonia de deschidere au participat Garry Kasparov, multiplu campion mondial, Anca Dragu, Președinta Senatului, Michael Khodarkovsky, Director Executiv al Grand Chess Tour și Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet, sponsor principal al competiției.

Garry Kasparov și cei 10 participanți, meciuri demonstrative la ceremonia de deschidere. Nicușor Dan, Clotilde Armand și Ion Crăciunescu, printre adversari

Garry Kasparov, cel mai bun șahist din istorie. Kasparov și cei 10 participanți au jucat partide demonstrative cu 12 campioni naționali de juniori ai României, dar și invitați surpriză. Printre care și primarul Capitalei, Nicușor Dan, dar și Clotilde Armand, edilul sectorului 1. De asemenea, Ion Crăciunescu a avut și el ocazia să îl înfrunte pe marele Kasparov.

ADVERTISEMENT
Garry Kasparov face o mutare în partida cu Nicușor Dan

Organizatorii Superbet Classic Chess au anunțat că prima etapă va începe de la ora 15:00, iar meciurile se vor juca la hotelul Sheraton. Florin Câțu, Prim-ministru al României, și Ilie Dumitrescu, component al Generației de Aur, au fost invitați pentru a face, simbolic, prima mutare pentru meciurile de duminică.

Ciprian Teleman (6 iunie), Virgil Stănescu (6 iunie); Florin Răducioiu (7 iunie); Mihai Leu (8 iunie); Ana-Maria Brânză (9 iunie), Gică Craioveanu (11 iunie), Cătălin Moroșanu (12 iunie), Daniel Pancu (13 iunie) și Gică Popescu (14 iunie) sunt invitații pentru a face prima mutare în următoarele zile de concurs.

ADVERTISEMENT

Superbet, sponsor principal al competiției. Premii totale în valoare de 325.000 de dolari. Fabiano Caruana, favoritul turneului

Favorit pentru a se impune la București este considerat Fabiano Caruana, jucătorul cu cel mai mare rating din competiție, 2820. Caruana este vicecampion mondial, fiind învins de Magnus Carlsen în decembrie 2018, cu ocazia meciului de titlu mondial. Au fost atunci 12 remize între cei doi la partidele de șah clasic, dar norvegianul s-a impus clar în jocurile de departajare, în format de șah rapid.

Fabiano Caruana este favorit să câștige Superbet Chess Classic București

Cei 10 combatanți se vor înfrunta fiecare cu fiecare, pe parcursul a nouă runde. Câștigătorul va fi desemnat în funcție de punctajul acumulat. Premiile totale ale acestei ediții a competiției sunt de 325.000 de dolari. Superbet este sponsor principal al turneului.

ADVERTISEMENT

Patru dintre participanții de la Grand Chess Tour au fost prezenți în luna aprilie la Turneul Campionilor, la Ekaterinburg, unde s-a ales challengerul care îl va înfrunta pe Magnus Carlsen. S-a impus Ian Nepomniatchi, dar Anish Giri a demonstrat și el că este într-o formă de excepție. Olandezul a venit pe locul 2.

Anish Giri a avut câteva performanțe de excepție la Turneul Candidaților, competiție reluată în luna aprilie la Ekaterinburg.

Superbet Chess Classic, prima etapă din Grand Chess Tour 2021. Se mai joacă la Paris, Zagreb și St. Louis

Bucureștiul a organizat o etapă de Grand Chess Tour și în 2019, când Levon Aronian s-a impus la Superbet Rapid&Blitz România 2019. Marele maestru armean vine la București și pentru ediția din acest an, în care avem format de șah clasic.

Levon Aronian s-a impus la Superbet Rapid&Blitz România în 2019

Competiția de șah care se va desfășura la București între 5-14 iunie este prima din cele cinci etape din circuitul mondial fondat de Garry Kasparov, Grand Chess Tour. Iată programul complet al circuitului pentru 2021.

  • Superbet Chess Classic: 5-14 iunie (București)
  • Paris Rapid & Blitz: 16 – 23 iunie (Paris)
  • Croatia Rapid & Blitz: 5 – 12 iulie (Zagreb)
  • St Louis Rapid & Blitz: 9 – 16 august (St. Louis)
  • Sinquefield Cup: 16-28 august (St. Louis)
ADVERTISEMENT