News

Cum a devenit Garry Kasparov un inamic pentru Vladimir Putin! Marele maestru l-a făcut praf la București pe liderul de la Kremlin

Garry Kasparov, mare maestru internațional de șah, a devenit un puternic contestatar al regimului impus în Rusia de Vladimir Putin. Fostul campion mondial l-a criticat în termeni duri pe liderul de la Kremlin
26.02.2022 | 22:58
Cum a devenit Garry Kasparov un inamic pentru Vladimir Putin Marele maestru la facut praf la Bucuresti pe liderul de la Kremlin
Kasparov: Dacă 25% dintre sancțiunile de acum s-ar fi impus în 2014, Putin ar fi știut că există un cost. Dacă Ucraina intra în 2008 în NATO, n-ar fi fost războiul
ADVERTISEMENT

Fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov s-a implicat destul de repede în politică, însă contrele cu Vladimir Putin au început ceva mai târziu. Abia după ce a format mișcarea Frontului Civil Unit și s-a alăturat ca membru al formațiunii politice „Cealaltă Rusie”, o coaliție care se opunea administrației și politicilor lui Vladimir Putin, lucrurile între cei doi s-au aprins.

Mai mult decât atât, în 2008, Kasparov și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din acel an, dar după ce a întâmpinat probleme de logistică, pentru care a acuzat obstrucții din partea Kremlinului, a decis să se retrag din cursă.

ADVERTISEMENT

De ce nu se înțeleg Garry Kasparov și Vladimir Putin!

Kasparov a ajutat la organizarea Marșului disidenților din Sankt Petersburg pe 3 martie 2007, urmat de un al doilea protest la doar câteva săptămâni distanță, ambele implicând câteva mii de oameni care au manifestat împotriva lui Vladimir Putin.

Nu a mai durat mult până când fostul campion mondial de șah a devenit o țintă pentru puterea de la Moscova. De altfel, vorbind despre Kasparov, un om important din KGB remarca faptul că în Rusia mai există un singur om care este vocal și s-ar putea ca acesta să aibă probleme. „Este vorba de fostul campion mondial de șah Kasparov. A fost foarte deschis în atacurile sale asupra lui Putin și cred că probabil este următorul pe listă”, transmitea Oleg Kalugin.

ADVERTISEMENT

Câteva luni mai târziu, Kasparov și alți protestatari au fost reținuți de poliție la un miting de la Moscova, care a atras mii de demonstranți împotriva fraudei electorale. Ulterior, fostul jucător de șah a fost acuzat de rezistență la arestare și organizarea unui protest neautorizat și a fost condamnat la cinci zile de închisoare. A fost momentul în care Putin l-a criticat pe Kasparov pentru că folosește limba engleza atunci când vorbește.

Au urmat alte câteva campanii împotriva liderului de la Kremlin pe care Garry Kasparov le-a condus în diferite colțuri ale Rusiei. În octombrie 2015, Kasparov a publicat o carte intitulată „Winter Is Coming: De ce Vladimir Putin și dușmanii lumii libere trebuie să fie opriți”. În cuprins, Kasparov l-a asemănat pe Putin cu Adolf Hitler și a explicat necesitatea ca Occidentul să se opună lui Putin mai devreme, decât să-l liniștească și să amâne eventuala confruntare. „Orice este mai bun decât Putin, deoarece asta elimină probabilitatea unui război nuclear. Putin este nebun”, a mai zis fostul jucător de șah.

ADVERTISEMENT

Marele maestru l-a făcut praf la București pe liderul de la Kremlin

Prezent la București, Garry Kasparov a transmis că liderul de la Kremlin este un dictator care trebuie tras la răspundere pentru tot ce a făcut. Marele maestru al șahului avea să explice că regimul de la Kremlin va cădea în cele din urmă.

„Nu știu ce face președintele Putin, știu de dictatorul rus. Dacă îi spui președinte, îi dai mai multă credibilitate în sistemul politic fals folosit în Rusia.

ADVERTISEMENT

Sper ca într-o zi să fie adus în fața justiției pentru cele comise, infracțiuni și altele. Sunt sigur că atunci când se va prăbuși regimul, și dictatorul se prăbușește.

Nu o să-l ajute nimeni. Cei care au curajul să protesteze în Rusia merită sprijinul și respectul nostru”, a spus Garry Kasparov, într-o conferință de presă susținută în capitala României.

Cum poate fi oprit Vladimir Putin

După invazia Rusiei în Ucraina, fostul mare șahist a postat pe rețelele de socializare ce ar trebui să facă toți liderii internaționali pentru a-l opri pe liderul de la Kremlin. Kasparov a precizat că s-a săturat să audă că a avut dreptate în privința lui Putin și a solicitat de urgență sprijin militar imediat pentru Ucraina, cu orice, mai puțin trupe. Toate tipurile de arme, informații, securitate informatică.

„Falimentați-i lui Putin mașinăria de război. Înghețați și confiscați activele financiare ale Rusiei și pe cele ale lui (Putin) și ale bandei lui.

Dați Rusia afară din toate instituțiile financiare și internaționale. Rechemați-vă toți ambasadorii din Rusia. Discuțiile nu au sens. Noul mesaj unit trebuie să fie opriți-vă sau veți fi izolați total”, a continuat Kasparov.

De asemenea, fostul campion mondial de șah a solicitat înlocuirea gazului și petrolului rusesc, indiferent de costuri și sacrificii.

Kasparov, nemulțumit de felul în care au reacționat liderii mondiali

Cu toate acestea, după numai câteva ore, Garry Kasparov a revenit pe rețelele de socializare și i-a ironizat pe liderii mondiali despre care a spus că evită să adopte sancțiunile dure promise după ce Rusia a invadat Ucraina.

”Majoritatea liderilor UE, chiar și cei din Est care înțeleg pericolul pe care îl reprezintă Putin, sunt o generație îndepărtată de confruntare și conflict. Sunt vegetarieni într-un steakhouse, întrebându-se de ce nu există salată în meniu”, a scris Kasparov pe Twitter.

De remarcat că la câțiva ani buni de la retragerea din șahul profesionist, Garry Kasparov a ajuns să trăiască în exil în Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT