Sport

Garry Kasparov, la Superbet Chess Classic București! Viața celui mai bun șahist din istorie: geniu și etern disident

Viața lui Garry Kasparov, cel mai bun șahist din toate timpurile. S-a luptat cu FIDE și Putin, a uimit pe tabla de șah.
04.06.2021 | 02:06
Garry Kasparov la Superbet Chess Classic Bucuresti Viata celui mai bun sahist din istorie geniu si etern disident
ADVERTISEMENT

Garry Kasparov a venit la București pentru prima etapă din Grand Chess Tour, circuitul pe care chiar el l-a lansat. Superbet Classic Chess 2021 începe pe 5 iunie și are la start 10 dintre cei mai buni jucători ai lumii. Inclusiv românul Constantin Lupulescu.

Totuși, în centrul atenției nu are cum să fie altcineva decât Garry Kasparov. Omul care mai bine de 20 ani a dominat șahul mondial de o manieră categorică.

ADVERTISEMENT

Viața lui Garry Kasparov. Campion mondial la doar 22 de ani, cel mai tânăr din istorie

Kasparov a fost mereu în ofensivă, iar cele mai cunoscute meciuri ale sale au fost cu Karpov… Putin și FIDE (n.r. – Federația Internațională de Șah).

Garik Kimovich Weinstein s-a născut pe 13 aprilie 1963, la Baku. Actualmente Azerbaijan, la vremea respectivă URSS. La 12 ani a preluat numele mamei (Kasparova), pentru a evita eventuale atacuri antisemite. Tatăl său era de origine evreu și a murit când Garry avea doar șapte ani, fiind răpus de leucemie.

ADVERTISEMENT

Kasparov a obținut titlul de Grandmaster în 1980, la doar 16 ani. Patru ani mai târziu devenea cel mai bine cotat jucător din lume, ca rating FIDE. Iar în 1985 a devenit cel mai tânăr campion mondial din istorie, la 22 de ani, după ce l-a învins pe Anatoly Karpov.

Garry Kasparov a denunţat “corupţia din cadrul FIDE” şi a refuzat să îşi apere titlul mondial. A înfiinţat circuitul PCE

Kasparov a fost imposibil de învins pe tabla de șah, dar a pierdut titlul de campion mondial după o dispută cu FIDE. În 1993, Kasparov ar fi trebuit să îl înfrunte pe Nigel Short într-o nouă tentativă de a-și apăra titlul mondial.

ADVERTISEMENT

Doar că ambii jucători au decis să se retragă, după ce au acuzat grave probleme de corupție în cadrul FIDE. Și au ales să înființeze Professional Chess Association (PCA).

Kasparov l-a învins pe Short și a fost desemnat campion de PCA. Titlu nerecunoscut de FIDE, care a ales să organizeze un alt meci de titlu mondial, între Anatoly Karpov și Jann Timann, cei doi pe care Short îi învinsese pentru a se califica la meciul de titlu mondial. Karpov a câștigat în fața lui Timann și aveam pentru prima dată doi campioni mondiali. Kasparov recunoscut de PCA și Karpov, recunoscut de FIDE.

ADVERTISEMENT

Cea mai dureroasă înfrângere a carierei. Eșec neașteptat contra lui Kramnik, în 2000

Kasparov l-a învins pe Anand în 1995 pentru a-și păstra titlul mondial, conform PCA. Karpov și-a apărat și el titlul FIDE în 1996. S-a negociat pentru un meci între cei doi, pentru unificarea titlurilor, dar acest lucru nu s-a materializat.

În 2000, PCE a organizat un nou meci pentru titlul mondial, între Garry Kasparov și Vladimir Kramnik. A fost una dintre cele mai mari surprize din istoria șahului, cu victoria lui Kramnik. Un eșec care l-a ajutat pe Kasparov să își regăsească motivația.

Între 2000 și 2005, Kasparov a dominat din nou de o manieră categorică, în ciuda faptului că pierduse titlul de campion mondial. Inclusiv în circuitul PCA. S-a vorbit din nou despre unificarea PCA / FIDE, dar negocierile au fost din nou eşuate. Deranjat de situaţie, Kasparov şi-a anunţat retragerea în 2005. Un an mai târziu s-a jucat şi pentru acea unificare, iar Kramnik l-a învins pe Veselin Topalov.

Garry Kasparov, necruţător cu Anatoly Karpov: “Un simbol al sistemului comunist”. Cum i-a răspuns rivalul

Kasparov – Karpov este cea mai mare rivalitate din istoria şahului. Nu avea cum să fie altfel, cei doi erau total diferiţi, mai din toate punctele de vedere. Creativul Kasparov versus tacticianul Karpov. Atac versus apărare. Dar, înainte de toate, două caractere total diferite.

Kasparov a fost un etern disident. A criticat URSS pentru lispa de democraţie, iar apoi şi-a mutat ţinta pe Vladimir Putin, pe care l-a contestat vehement. De partea cealaltă, Karpov a fost mereu un simpatizant atât al URSS, cât şi al lui Putin. Ba chiar s-a spus că Federaţia Rusă de Şah l-a favorizat mereu pe Karpov.

Cert este că rivalitatea dintre cei doi s-a întins pe parcursul a foare mulţi ani. Au fost nu mai puţin de 167 de meciuri directe între cei doi. 105 dintre ele s-au terminat cu remize. Kasparov a câştigat 37, iar Karpov s-a impus de 25 de ori. Într-un celebru interviu, Kasparov a făcut o descriere neaşteptată a rivalităţii dintre el şi Karpov.

“Karpov este un simbol al sistemului comunist. Meciurile dintre noi sunt precum lupta dintre democraţie şi totalitarism”, a fost comparaţia făcută de Kasparov.

“Este ca un joc între copii. Când unul spune ‘hai să ne jucăm de-a hoţii şi vardiştii. Eu sunt Poliţia, iar tu eşti hoţul”, a fost replica lui Karpov.

Vladimir Putin, cel mai mare duşman al lui Kasparov: “Nu are niciun rost să fiu martir”

În 2012, imaginile cu Garry Kasparov bruscat şi arestat de Poliţie, la Moscova, au făcut înconjurul lumii. Totul s-a întâmplat în celebrul proces Pussy Riot. Trei fete au fost anchetate pentru huliganism şi incitare la ură pentru că au recitat o “rugăciune punk”, cu versurile: “Apărătoare Doamnă, dă-l pe Putin afară din ţară”.

După mai multe contre cu regimul Putin, Kasparov a decis să se mute definitiv în Croaţia, unde a şi primit cetăţenie, în 2014. “Lupta mea împotriva regimului nu s-a terminat. Putin ameninţă democraţia întregii lumi.

Nu mă voi mai întoarce în Rusia. Nu are niciun rost să fiu martir. Pot face mai mult din afara Rusiei în această luptă pe care o duc”, declara Garry Kasparov într-un interviu acordat în luna aprilie.

Eroului Kasparov şi faptele care fac mai mult decât orice titlu mondial. A salvat 60 de armeni de la moarte!

Într-un articol publicat în New York Times, jurnalista Evgenia Alabets a povestit care este cea mai mare realizare a lui Garry Kasparov. Poate părea surprinzător, dar nu are nicio legătură cu șahul. Este mult mai mult de atât. Kasparov și-a riscat viața pentru a salva de la moarte 60 de armeni.

Armenia și Azerbaijan își dispută teritoriul Nagorno-Karabakh de mai bine de 100 de ani. Între 1988-1994, conflictul dintre cele două armate a provocat moartea a peste 30.000 de oameni. “Trupele azere au mers acasă la Garry Kasparov, unde aveau informații că sunt ascunși mai mulți armeni care fuseseră condamnați.

Intenția era să îi omoare pe toți, inclusiv pe Garry. Dar el reușise deja să plece, împreună cu 60 de refugiați. A umplut un avion și i-a dus pe toți la Moscova. Le-a închiriat apartamente și le-a oferit bani”, a povestit Evgenia Alabets.

Garry Kasparov, mare admirator al lui Magnus Carlsen. Ce spune despre titulatura de cel mai bun şahist din istorie

Campion mondial din 2013 până în prezent, Magnus Carlsen este deja catalogat de unii ca fiind cel mai mare șahist din istorie. Chiar și peste Garry Kasparov. Acesta din urmă a recunoscut că este un mare fan al lui Magnus, dar a evitat comparația.

“Există mereu un element de subiectivism. Este ca și cum te-ai apuca să te contrazici care este cel mai bun jucător din istorie. Pele, Maradona, sau Messi? Fiecare va avea părerea lui.

Despre Magnus pot să spun că a avut deja o carieră fenomenală. Și încă are acea foame de victorii. În plus, a reușit să mărească orizonturile șahului”, a declarat Kasparov.

ADVERTISEMENT