News

Gata cu birocrația. Președintele Iohannis a semnat legea. Instituțiile nu-ți mai pot cere astfel de copii

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, marți, legea prin care instituțiile publice nu mai au voie să ceară copii ale documentelor eliberate de stat
09.11.2021 | 15:27
Gata cu birocratia Presedintele Iohannis a semnat legea Institutiile nuti mai pot cere astfel de copii
ADVERTISEMENT

Președintele Iohannis a promulgat, marți, legea prin care li se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să ceară copii ale avizelor sau ale altor înscrisuri eliberate de entități ale statului pentru soluționarea cererilor de prestări de servicii publice formulate de persoane fizice sau juridice, anunță Agerpres.

Președintele României a promulgat legea pentru interzicerea copiilor de pe documente

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale, precum și pentru modificarea și completarea anumitor acte normative, se completează cu această lege.

ADVERTISEMENT

„Se interzice instituțiilor publice şi organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”, se precizează în textul legii.

Instituțiile publice şi organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public”, mai prevede legea.

ADVERTISEMENT

Cine a inițiat proiectul

Legea a trecut de votul final în Parlamentul României pe 13 octombrie, iar apoi a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Marți, 9 noiembrie, legea a fost promulgată.

Acest proiect a fost condus de deputatul PNL George Tuță, căruia i s-au alăturat alți 101 parlamentari.

ADVERTISEMENT

George Tuță a arătat că este inutil să se folosească hârtii și să se solicite acele copii ale unor acte pe care statul deja le deține.

Inițiatorul a declarat, în octombrie, că la baza acestui demers se află dorința de a ușura procesul birocratic și că statul trebuie să se digitalizeze.

ADVERTISEMENT

Președintele a semnat, de asemenea, o serie de alte decrete

Alte decrete au fost semnate de către președintele României, Klaus Iohannis, marți, 9 noiembrie 2021.

Primul decret este pentru promulgarea Legii cu privire la constituirea Autorității Vamale Române și precum și pentru amendarea unor acte normative (PL-x 462/14.10.2019).

Cel de-al doilea decret semnat de președintele Iohannis este cu privire la promulgarea Legii pentru modificarea Legii privind dialogul social nr. 62/2011 și a Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (PL-x 241/02.06.2021).

ADVERTISEMENT