News

Gata! Începe! Olimpiada RUGINIE! România crede în minuni la Rio

A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară începe vineri la Rio de Janeiro. România trimite 97 de sportivi într-o competiţie în care specialiştii ne creditează fără nici un titlu olimpic....
06.08.2016 | 00:09
Gata Incepe Olimpiada RUGINIE Romania crede in minuni la Rio

A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară începe vineri la Rio de Janeiro. România trimite 97 de sportivi într-o competiţie în care specialiştii ne creditează fără nici un titlu olimpic.

Jocurile Olimpice de la Rio încep sub auspiciile unei incertitudini globale la toate capitolele. Contextul instabil în care se desfăşoară cel mai important eveniment sportiv din lume este acutizat de gazde, care au lăsat toate finisajele pe ultima sută de metri. Sărăcia din Brazilia, problemele cu poluarea, viruşii imuni sau protestele vehemente ale sud-americanilor contrastează cu valorile promovate de Olimpiadă: pace, bunăstare, prietenie, competiţie, speranţă. Doar că România nu abordează cu mari speranţe aceste jocuri.

Avem o delegaţie subţire, însă ceea ce doare e că simbolul nostru la Olimpiadă, gimnastica, a fost distrus. Avem doar doi gimnaşti din 97 de sportivi: Marian Drăgulescu şi Cătălina Ponor, care vor concura pe umeri cu presiunea celor peste 72 de medalii olimpice obţinute de România la gimnastică de-a lungul timpului. Sperăm la medalii, dar previziunile pentru delegaţia noastră nu sînt încurajatoare. Dar noi mereu ne-am găsit campionii la Jocurile Olimpice şi poate vom avea şansa să descoperim noi valori şi la Rio. Competiţia va putea fi urmărită de români integral pe TVR 1, TVR 2 şi TVR 3.

SIMBOLUL. Regina Nadia Comăneci

Simbolul României la JO este gimnastica, iar Nadia Comăneci este ambasadorul tricolor la nivel global la Jocurile Olimpice. Gimnasta a uluit o lume întreagă la Montreal 1976 cu nota 10, notă care a dat peste cap şi calculatoarele canadienilor. Nadia e mai mult decît o campioană. A atins perfecţiunea într-un sport atît de subiectiv ca gimnastica, în care arbitrii pot sancţiona fiecare mişcare a unui deget. Nadia Comăneci rămîne idolul şi modelul sportivilor care ne reprezintă la Olimpiadă, iar şansa pe care o avem noi, românii, e că fiecare dintre ei îşi poate găsi calitatea de campion în cele mai grele momente şi în faţa celei mai mari concurenţe, la Jocurile Olimpice. Nadia are un palmares incredibil la Jocurile Olimpice: 5 medalii de aur, 3 de argint şi una de bronz.

GIMNASTICA. Record negru după 48 de ani

Pentru toată lumea a fost un şoc faptul că echipa României de gimnastică feminină nu s-a calificat la Rio. Turneul preolimpic părea o formalitate, dar fetele au ratat prezenţa la Olimpiadă după o pauză de 48 de ani. Astfel, România, locul 3 pe echipe la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, a coborît direct în anonimat fiind depăşită de echipe precum Australia, Elveţia sau Brazilia. Nici echipa masculină nu s-a calificat, dar acolo nu era atît de mare nivelul de aşteptări. Astfel, vom trimite doar doi gimnaşti la Rio: Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu. Ambii speră să aducă măcar o medalie României. Marian visează la aurul olimpic, de care a fost atît de aproape în 2004 şi 2008. De fiecare dată l-a ratat la ultima săritură a finalei. Ponor are 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice şi speră ca în finalele pe aparate să urce pe podium.

DOPING. Meldoniumul, „dragostea mea”!

În anul 2016, sportul românesc a fost lovit crunt de flagelul dopajului. Principala problemă a fost interzicerea de la 1 ianuarie a substanţei meldonium de către WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping). Substanţa pe care a folosit-o Maria Şarapova a fost utilizată de foarte mulţi sportivi români. Federaţia Română de kaiac-canoe a fost suspendată un an de Federaţia Internaţională fiind acuzată de dopaj sistematic cu meldonium. Astfel, cele două echipaje calificate au fost excluse de la JO. Un caz scandalos a avut loc cu doar o săptămînă înainte de debutul competiţiei. Atletului Mihai Donisan i s-a permis să concureze la Jocuri, fiind considerat reabilitat definitiv, cantitatea de meldonium fiind foarte mică şi scădea în timp. În momentul în care a ajuns în Brazilia, Donisan a fost exclus din competiţie. Alţi sportivi depistaţi pozitiv au fost Daniela Stanciu, Claudia Ştef, Mirela Lavric şi Andrei Gag, toţi de la atletism.

PALMARES. Avem 88 de titluri olimpice. Iosif Sîrbu, primul campion!

România a fost în ultima jumătate de secol una dintre naţiunile care au realizat performanţe importante la Jocurile Olimpice. „Tricolorii” au reuşit miracole pe cea mai mare scenă a sportului mondial şi de multe ori au depăşit naţiuni de mare tradiţie. În istorie, România a obţinut 302 medalii olimpice: 88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz. Prima medalie olimpică din istoria naţiunii a fost obţinută de echipa de rugby, bronz la Jocurile Olimpice de la Paris.Trăgătorul Iosif Sîrbu a fost primul campion olimpic român, reuşind să cîştige aurul la proba de armă liberă calibru redus, 40 de focuri din poziţia culcat unde a reuşit punctajul perfect, 400 de puncte. Se întîmpla la Olimpiada de la Helsinki, în 1952. Cea mai de succes ediţie a Jocurilor pentru România a fost Los Angeles 1984, cînd „tricolorii” au obţinut 53 de medalii, dintre care 20 de aur. În clasamentul all-time al medaliilor cîştigate, România este pe locul 15 la nivel mondial.

PORTDRAPEL. Controversa Halep – Ponor

Pe tema portdrapelului s-a creat o adevărată tevatură. Simona Halep şi Cristina Neagu erau favorite să poarte steagul la Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice. Totuşi, COSR a ales-o pe Cătălina Ponor să ţină tricolorul, iar asta a condus la mai multe controverse, mai ales că Simona Halep a declarat că nu se aştepta ca Ponor să fie aleasa. Ulterior, în scandal s-a implicat şi Marian Drăgulescu, care i-a luat apărarea Cătălinei: „Onoarea revine celei care a cîştigat cele mai multe medalii pentru România şi nu celei care a cîştigat cei mai mulţi bani şi nu a adus nici o medalie acestei naţiuni”.

Lista portdrapelurilor României la Jocurile Olimpice de vară:

JO 2016 – Rio: Cătălina Ponor (gimnastică)
JO 2012 — Londra: Horia Tecău (tenis)
JO 2008 — Beijing: Valeria Beşe (handbal)
JO 2004 — Atena: Elisabeta Lipă (canotaj)
JO 2000 — Sydney: Elisabeta Lipă (canotaj)
JO 1996 — Atlanta: Iulică Ruican (canotaj)
JO 1992 — Barcelona: Costel Grasu (atletism)
JO 1988 — Seul: Vasile Andrei (lupte)
JO 1984 — Los Angeles: Corneliu Ion (tir)
JO 1980 — Moscova: Vasile Andrei (lupte)
JO 1976 — Montreal: Nicolae Martinescu (lupte)
JO 1972 — München: Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
JO 1968 — Ciudad de Mexico: Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
JO 1964 — Tokyo: Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
JO 1960 — Roma: Alexandru Bizim (atletism)
JO 1956 — Melbourne: Iosif Sîrbu (tir)
JO 1952 — Helsinki: Dumitru Paraschivescu (atletism)
JO 1936 — Berlin: Şerban Mănciulescu (tir)

PERICOLUL. Virusul Zika

Virusul Zika este motivul pentru care mulţi sportivi au spus pas Jocurilor Olimpice. Simona Halep a declarat că nu va merge la Rio tocmai din acest motiv. Sportiva noastră nu riscă nimic în privinţa sănătăţii, pentru că vrea să îşi întemeieze o familie, astfel că a luat hotărîrea de a nu-şi reprezenta ţara în Brazilia. Nu e un caz singular, mai mulţi tenismeni fiind speriaţi de acest virus: Tomas Berdych, fraţii Bryan, Milos Raonic sau Karolina Pliskova. De asemenea, mai multe vedete din lumea golfului au folosit virusul Zika ca scuză pentru a nu participa la Rio, iar presa internaţională scrie că în cazul jucătorilor de elită, precum Jason Day sau Rory McIlroy, Zika e doar un pretext, motivul adevărat fiind banii. Virusul se manifestă ca o răceală normală la adulţi, însă poate provoca malformaţii neurologice severe la copiii născuţi de mame infectate.

ECHIPA. Medalia aşteptată de la „Messi din handbal”

Echipa feminină de handbal s-a calificat la Rio într-o manieră entuziasmantă. România a cîştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din 2015, iar în martie, „tricolorele” au obţinut calificarea în turneul preolimpic din Danemarca cu două victorii şi un egal. E singurul sport de echipă la care vom participa la aceste Jocuri şi avem speranţe la o medalie, mai ales că „Messi din handbal” joacă pentru România. Cristina Neagu a fost aleasă cea mai bună handbalistă a anului trecut, iar CSM Bucureşti a reuşit să cîştige Liga Campionilor în luna mai. Tomas Ryde a adus un suflu nou echipei de handbal, care a obţinut rezultate foarte bune în ultimul an. Lupta la medalii va fi dificilă, România fiind în grupă cu Norvegia, Brazilia, Muntenegru, Spania şi Angola. Primele patru merg în sferturile de finală.

LOS ANGELES 1984. Momentul cînd i-am depăşit pe nemţi şi pe chinezi

Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles au fost cele mai fructuoase pentru delegaţia României. A fost o ediţie extraordinară, încununată cu locul 2 în clasamentul general pe medalii, cu 20 de titluri olimpice, 16 medalii de argint şi 17 de bronz. Statele Unite au obţinut un număr record de 174 de medalii, însă România a fost surpriza Jocurilor reuşind să devanseze marile puteri RDG, RFG şi China. Blocul sovietic a boicotat această ediţie a Olimpiadei. România a obţinut 3 titluri olimpice la atletism, două la kaiac-canoe, 5 la gimnastică, 6 la canotaj, două la haltere şi două la lupte greco-romane. România a fost singura naţiune din blocul sovietic care a refuzat boicotul. La intrarea pe stadionul olimpic din Los Angeles, delegaţia a fost aplaudată la scenă deschisă de spectatorii prezenţi.

1936 e ultima ediţie a Jocurilor Olimpice fără titlu olimpic pentru România

97 de sportivi români vor participa la Rio

6 medalii: cu atîtea distincţii e creditată delegaţia României la Rio de site-ul de analiză şi statistică sportivă Gracenote, două de argint şi patru de bronz

„Plecăm la o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice pentru a demonstra lumii încă o dată că România contează, că valorile româneşti autentice se păstrează şi se transmit nealterate generaţiilor următoare” (Alin Petrache, preşedinte COSR)

„În ziua în care îmi vor tremura mîinile şi voi avea lacrimi în ochi, ţinînd steagul tuturor românilor sus, cît de sus voi putea, să ştiţi că mă voi gîndi doar la voi şi la cum să vă fac fericiţi” (Cătălina Ponor, portdrapel la Rio)