Mircea Lucescu și-a dat acceptul de a reveni la echipa națională. Luni, 5 august, cele două părți au purtat ultima discuție cu privire la postul de selecționer pe care IL Luce îl va ocupa în viitor.
Mircea Lucescu a acceptat oferta lui Răzvan Burleanu de a prelua naționala României. Cei doi s-au întâlnit luni, 5 august, și au avut o discuție de 3 ore în care au clarificat planul de bătaie pentru Campionatul Mondial din 2026.
La capătul discuției, Il Luce și-a dat acceptul de a prelua prima reprezentativă și de a reveni la cârma naționalei după 38 de ani. Primul mandat a fost în perioada 1981 – 1986.
„Totul e bătut în cuie. Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar urmează sa oficializam” sunt informațiile obținute de FANATIK din interiorul Federației Române de Fotbal.
Antrenorul în vârstă de 79 de ani avusese anterior discuții și cu președintele Burleanu, și cu directorul tehnic Mihai Stoichiță. Le transmisese amândurora că era foarte interesat să preia postul rămas vacant după plecarea lui Edi Iordănescu. Până la întâlnirea de astăzi, tehnicianul legendar își mai schimbase dorința.
El devenise îngrijorat din cauza vârstei înaintate și a problemelor medicale pe care le-a tot avut. Nici apropiații lui nu îl încurajau foarte puternic să accepte rolul de selecționer, din aceleași motive. Lucescu a mers la întâlnirea cu Burleanu cu gândul să-i spună președintelui că o să refuze oferta din motive personale.
La capătul întâlnirii care a durat trei ore, nea Mircea a acceptat. Răzvan Burleanu l-a convins că decizia cea mai bună este să accepte. Urmează ca Lucescu să fie prezentat oficial astăzi, la sediul Federației, într-o conferință de presă oficială. Evenimentul este unul istoric. După primul mandat pe care l-a avut pe banca tricolorilor, unul încheiat în 1986, numele Lucescu a mai fost pomenit de foarte multe ori pentru postul de selecționer.
Fie el și Mircea Sandu nu s-au înțeles, fie ”Nașul” l-a evitat, fie Il Luce era la un nivel prea bun cu cluburile pe care le conducea pentru ca FRF să-și fi putut permite să-l atragă. Evenimentul are loc acum, când părea că Lucescu era aproape de finalul carierei. El a mai avut negocieri cu Dan Șucu pentru a prelua Rapidul. A declinat oferta și a explicat că infrastructura prea slabă a clubului din Giulești l-a făcut să refuze.
România a fost la Euro 2024, a ajuns și în fazele eliminatorii ale competiției, așa că publicul are așteptări mari acum. Lucescu va avea o primă ocazie să-și conducă echipa în Liga Națiunilor. Tricolorii vor debuta în competiție în septembrie, în Kosovo. Din grupă mai fac parte Cipru și Lituania.
Obiectivul lui Lucescu este să câștige grupa și să capete un loc în barajul de calificare la Campionatul Mondial din 2026, un turneu pe care îl vor găzdui SUA, Mexic și Canada. Vor urma preliminariile clasice ale CM, unele din care numai câștigătoarea fiecărei grupe va avea accesul garantat la Mondial.
Locurile 2, 12 în total, plus 4 formații din Liga Națiunilor, vor merge într-un baraj din care vor primi bilete de America numai 4 naționale. România nu a mai fost la vreun Campionat Mondial din 1998. În mandatul trecut pe care l-a avut la conducerea tricolorilor, Lucescu i-a calificat la Campionatul European din 1984, primul turneu final la care au mers românii după Mondialul din 1970.