News

Gatlin, campion mondial la 35 ani! A fost suspendat 4 ani pentru dopaj

Finala probei de 100 de metri de la Campionatul Mondial de Atletism de la Londra trebuia să fie ieşirea triumfală din scenă a lui Usain Bolt. Atletul de 30 de ani a anunţat în repetate rânduri...
06.08.2017 | 14:27
Gatlin campion mondial la 35 ani A fost suspendat 4 ani pentru dopaj

Finala probei de 100 de metri de la Campionatul Mondial de Atletism de la Londra trebuia să fie ieşirea triumfală din scenă a lui Usain Bolt. Atletul de 30 de ani a anunţat în repetate rânduri că această competiţie va fi ultima la care va participa. Marele său rival, Justin Gatlin a reuşit să-i ia faţa jamaicanului şi să câştige un nou titlu mondial după 12 ani de la ultima izbândă.

Gatlin campion mondial. Victorie la 35 de ani

Pe 10 februarie 2017, Justin Gatlin a împlinit 35 de ani, o vârstă la care alţi atleţi au deja câţiva ani de când s-au retras din activitatea sportivă. Atletul american a intrat sâmbătă seară pe pista Stadionului Olimpic din Londra în huiduielile şi fluierăturile spectatorilor. Fanii atletismului iartă cu greu un sportiv care a fost depistat pozitiv, iar Gatlin are în spate un trecut întunecat.

Startul finalei probei de 100 de metri l-a găsit pe Justin Gatlin în urma lui Christian Coleman şi a lui Usain Bolt. Părea că lupta pentru medalia de aur se va da între cei doi atleţi, în timp ce americanul de 35 de ani avea să se mulţumească doar cu bronzul. Aproape 90 de metri a condus cursa Coleman, secondat de jamaican, însă Gatlin a reuşit să-i învingă pe cei doi în ultimele momente ale cursei. Ultima oară când atletul american a obţinut medalia de aur la Mondiale se întâmpla acum 12 ani, la Helsinki.

Gatlin campion mondial după ce a fost suspendat 4 ani pentru dopaj

Prima suspendare a lui Justin Gatlin a venit pe când avea 19 ani, atletul fiind descoperit pozitiv pentru consum de amfetamine. Sportivul american trebuia să stea pe bară timp de doi ani, însă pedeapsa i-a fost redusă la un singur an pentru că produsul detectat avea legătură cu tratamentul pe care îl urma pentru a trata ADHD, problemă de sănătate dignosticată încă din copilărie.

Cinci ani mai târziu, pe 29 iulie 2006, Gatlin era despistat pozitiv cu testosteron şi primea iniţial o pedeapsă de 8 ani. Atletul a colaborat cu USADA, Agenţia Americană Antidoping, astfel că suspendarea a fost redusă la 4 ani. Fiind în imposibilitatea de a mai participa la turneele de atletsim, Justin Gatlin s-a reorientat spre o carieră în NFL, atletul american antrenându-se cu echipele Houston Texans şi Tampa Bay Buccaneers. Totul s-a oprit doar la faza de antrenamente.

Gatlin campion mondial. Revenirea în elită

Justin Gatlin câştigase medalia de aur la proba de 100 de metri la Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena. Până la suspendare, americanul era văzut drept mare favorit şi la ediţia din 2008 de la Beijing, însă planurile sale au fost date peste cap de problemele cu dopajul. Ediţia din 2012 de la Londra l-a găsit într-o formă foarte bună.

La calificările nord-americane pentru Jocurile Olimpice din 2012, Gatlin a alergat în 9 secunde şi 80 de sutimi, devenind cel mai rapid atlet trecut de 30 de ani. Specialişii îl vedeau drept un real pericol pentru Usain Bolt, însă în finala de pe Stadionul Olimpic, atletul american a trebuit să se mulţumească doar cu medalia de bronz. La Rio, patru ani mai târziu, Gatlin s-a apropiat de atletul jamaican, însă doar cât să obţină medalia de argint. Văzut drept personajul negativ, sportivul american de 35 de ani a trecut peste primirea ostilă de sâmbătă seară şi a produs, probabil, una din marile surprize ale anului în sportul mondial.

7 medalii a obţinut Justin Gatlin la Campionatele Mondiale de Atletism, trei de aur şi patru de argint