Sport

Gaura neagră de la CFR Cluj! Neluțu Varga a pierdut peste 6 milioane de euro în această toamnă. Exclusiv

Patronul celor de la CFR Cluj, Neluțu Varga, a pierdut 6 milioane de euro în această toamnă. Problemele financiare ale celor de la CFR Cluj se acutizează și datoriile cresc de la o lună la alta.
26.11.2021 | 00:25
Gaura neagra de la CFR Cluj Nelutu Varga a pierdut peste 6 milioane de euro in aceasta toamna Exclusiv
Gaura neagră de la CFR Cluj! Neluțu Varga a pierdut deja în acest sezon peste cinci milioane de euro. Exclusiv
ADVERTISEMENT

CFR Cluj se confruntă cu mari probleme financiare. Haosul din acest debut de sezon l-a costat pe Neluțu Varga milioane de euro, iar datoriile care cresc de la lună la lună șubrezesc foarte mult clubul care a dominat în ultimii ani fotbalul românesc.

În vară, CFR Cluj avea ambiții mari în ceea ce privește noul sezon. Au obținut al patrulea titlu la rând în Liga 1 și patronul promitea investiții uriașe astfel încât formația din Gruia să atace principalul obiectiv: grupele Champions League.

ADVERTISEMENT

Neluțu Varga visa la grupele Champions League în startul sezonului! Potul era de 20.000.000 de euro

Grupele Ligii Campionilor nu reprezintă doar un vis de performanță pentru Neluțu Varga, ci și modalitatea prin care CFR Cluj să își astupe datoriile. În luna aprilie a acestui an, datoriile campioanei s-au ridicat la 19.000.000 de euro, o sumă uriașă.

Neluțu Varga spera să reducă drastic datoriile cu o calificare în grupele Champions League, care ar fi asigurat celor de la CFR Cluj aproximativ 20.000.000 de euro garantat. Iar cât timp echipa a mers în preliminariile UCL, lucrurile au fost liniștite.

ADVERTISEMENT

Apele au fost tulburate după eliminarea cu Young Boys din Champions League

A fost adus Marius Șumudică, au fost aduși mulți jucători care au încărcat fondul de salarii, și așa greu, al celor de la CFR Cluj. Totul pentru Champions League! Numai că socoteala de la Cluj nu se potrivește cu cea din Europa.

Young Boys Berna a spulberat speranțele de calificare ale celor de la CFR și au trimis echipa lui Marius Șumudică în Europa League. Iar plăcile tectonice au început să se miște în Gruia. Cutremurul a venit după înfrângerea dură din play-off-ul Europa League, cu Steaua Roșie Belgrad.

ADVERTISEMENT

Varga visa să la 20.000.000 de euro! CFR Cluj ia 3.000.000 din Conference League

Eșecul în fața sârbilor i-a făcut pe ardeleni să rateze și potul de 10.000.000 de euro din Europa League, astfel că Neluțu Varga a fost nevoit să se declare mulțumit cu “firmiturile” din Conference League, 2,8 milioane de euro. “Masa bogaților” din Champions League a rămas un vis.

Imediat după înfrângerea din Gruia cu Steaua Roșie Belgrad a urmat cutremurul. Neluțu Varga i-a dat afară pe conducătorii echipei: Marian Copilu și Ioan Ivașcu, dar și pe antrenorul Marius Șumudică.

ADVERTISEMENT

Demiterea lui Marius Șumudică a costat 370.000 de euro!

O decizie care l-a costat pe patron 370.000 de euro, cât a fost nevoie să scoată din buzunar pentru a-l despăgubi pe Șumi și staff-ul său. A fost adus Dan Petrescu, un antrenor “scump”, care a cerut și a primit un salariu de 25.000 de euro lunar.

De investițiile din vară ale patronului s-a ales praful. Mulți jucători aduși pe salarii importante, precum Anas Tahiri, Jonathan Rodriguez sau Ulrich Meleke, au fost trași pe linie moartă de noul antrenor.

Meleke, transferat pe 250.000 de euro de la Botoșani! Ardelenii plătesc în rate pentru că nu mai au bani

Cazul lui Meleke reprezintă o nouă mostră de management deficitar la CFR Cluj. Ardelenii l-au luat de la FC Botoșani pentru 250.000 de euro, însă nu au plătit suma de transfer decât în ceasul al 12-lea, când erau amenințați cu depunctarea.

În disperare de cauză, CFR Cluj s-a înțeles cu Botoșani pentru plata în două tranșe a sumei: 100.000 de euro acum și restul de 150.000 de euro în rate pentru că ardelenii nu mai aveau bani în conturi. Însă, Ulrich Meleke nu a jucat niciun minut la CFR Cluj și a fost împrumutat la Voluntari.

Cu Alex Chipciu s-a făcut un alt artificiu. Mijlocașul și-a reziliat contractul cu CFR Cluj, iar în ziua imediat următoare a semnat o nouă înțelegere cu ardelenii. Mijlocașul are al doilea cel mai mare salariu din Liga 1: 30.000 de euro lunar. Doar Florin Tănase câștigă mai mult: 35.000 de euro pe lună.

Fond de salarii serios încărcat în vară! A ajuns la 700.000 de euro

Fondul de salarii, încărcat serios în vară, a ajuns la fabuloasa sumă de 700.000 de euro. Bani care trebuie plătiți lunar de CFR Cluj. Cu cheltuielile scăpate de sub control, campioana poate intra oricând în incapacitate de plată.

Lucrurile nu merg bine nici în Conference League. CFR Cluj va încasa 2,8 milioane de euro, bonus pentru calificarea în grupe, însă patronul spera ca echipa să obțină mai multe puncte, pentru că ele însemnau mai mulți bani.

Din 2,5 milioane de euro, CFR Cluj a putut aduna doar 166.000 de euro

Victoria în Conference League este remunerată de UEFA cu 500.000 de euro, iar punctul cu 166.000 de euro. Însă, în cinci meciuri, CFR Cluj a reușit să câștige doar 1 punct din 15 posibile. Financiar vorbind, din 2,5 milioane de euro, echipa lui Dan Petrescu a “accesat” doar 166.000 de euro.

Sumele pierdute de Neluțu Varga de la începutul sezonului:

  • Reziliere contract Marius Șumudică și staff: 370.000 de euro
  • Alte rezilieri: Marian Copilu, Radu Paligora, Ioan Ivașcu: 100.000 de euro
  • Transfer Ulrich Meleke – 250.000 de euro
  • Fond salarial: 700.000 de euro x 5 luni trecute = 3.500.000 de euro
  • Împrumut de 2.000.000 de euro pentru a putea continua activitatea

Cheltuieli: 6.220.000 de euro

Obiective ratate de performanță:

  • Grupele Champions League: 20.000.000 de euro
  • Grupele Europa League: 10.000.000 de euro
  • Cinci meciuri în Conference League: sumă posibilă: 2.500.000 de euro, din care au fost accesați 166.000 de euro

Venituri de la începutul sezonului:

  • 2.800.000 de euro – calificare Conference League
  • 166.000 de euro – punct cu Randers

CFR Cluj, împrumut de 2 milioane de euro!

La începutul lunii septembrie, patronul celor de la CFR Cluj a împrumutat 2 milioane de euro pentru a achita salariile și clubul să poată să își continue activitatea. Această sumă este tradusă tot prin cheltuieli și va fi restituită cu banii din drepturile tv.

Cheltuielile de la CFR Cluj cresc de la o lună la alta și cele trei milioane de euro care vor veni în 2022 de la UEFA pentru calificarea în Conference League s-ar putea dovedi puține pentru a acoperi toate datoriile.

Supărarea lui Neluțu Varga a pornit de la bani

Patronul Neluțu Varga a avut mai multe accese de furie în acest sezon. Iar, din informațiile FANATIK, acestea sunt cauzate de lipsa performanței pe plan european, care se traduce prin pierderi financiare.

Marius Șumudică a fost dat afară după ce a ratat ambele obiective: Champions League și Europa League, deși avea șapte victorii în șapte etape în campionat. Doar că, succesele de pe plan intern nu aduc niciun jackpot.

Patronul a intrat în vestiar înaintea meciului cu Alkmaar și le-a transmis jucătorilor că vrea să vadă o schimbare de atitudine, fiind nemulțumit de ceea ce s-a întâmplat în ultimele meciuri. CFR Cluj a pierdut în fața olandezilor și au ratat cei 500.000 de euro.

În caz contrar, “gaura neagră” de la CFR Cluj se mărește și pierderile până la sfârșitul anului pot ajunge la 8 milioane de euro, iar în acest scenariu echipa s-ar afla într-o situație foarte dificilă.

Împrumutul în bitcoin care îl poate ruina pe Neluţu Varga!

La aceste sume nu mai punem şi împrumutul păgubos în bitcoin, pe care patronul celor de la CFR Cluj a fost neinspirat să îl facă. În 2019, Neluţu Varga a împrumutat 1,2 milioane de euro în bitcoin, însă trebuie să plătească o sumă de 7 ori mai mare.

Criptomoneda este foarte instabilă, însă în ultimii doi ani, a înregistrat o creştere masivă, astfel că, din informaţiile FANATIK, patronul lui CFR Cluj trebuie să returneze 8.500.000 de euro.

  • 6.620.000 de euro a cheltuit Neluțu Varga de la startul actualului sezon
  • 27 milioane de euro au reprezentat sumele intrate în conturile CFR-ului de la UEFA pentru performanțele din ultimii 4 ani
ADVERTISEMENT