News

Gaură record în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord. Care sunt riscurile pentru oameni

13.04.2020 | 13:46
Gaura record in stratul de ozon deschisa deasupra Polului Nord Care sunt riscurile pentru oameni
Gaură record în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord. Care sunt riscurile pentru oameni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit o gaură record în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord. Aceasta are de trei ori dimensiunea Groenlandei și ar putea cauza probleme pentru o parte a planetei.

Gaură record în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord. Care sunt riscurile pentru oameni

Publicația LivesScience informează că Oamenii de știință au detectat, de curând, ceva ce poate reprezenta cea mai mare gaură din stratul de ozon înregistrat vreodată peste Polul Nord.

ADVERTISEMENT

Deschiderea din stratul de ozona are dimensiunea foarte mare, cam de trei ori aria Groenlandei, conform unui comunicat al Agenției Spațiale Europene.

În timp, aceasta poate prezenta un pericol pentru persoanele care trăiesc la latitudini nordice şi care pot fi expuse la niveluri ridicate de radiaţii ultraviolete. Din fericire, această gaură din stratul de ozon pare că urmează să se închidă peste câteva săptămâni, conform ESA.

ADVERTISEMENT

Găurile se formează în stratul de ozon în fiecare an în Antarctica, datorită modificărilor sezoniere ale acoperirii plafonului de nori. Cu toate acestea, găurile de ozon peste zona arctică sunt mai rare.

Ultima dată când s-a deschis o gaură din ozonul arctic a fost în 2011 și a fost semnificativ mai mică decât cea văzută acum, au spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Când se va închide această gaură

Oamenii de știință anunță că această gaură de la Polul Nord se va închide imediat după ce Soarele urcă pe cerul boreal, iar temperaturile în straturile superioare ale atmosferei încep să crească.

Aceștia mai avertizează că, dacă gura se va deplasa spre sud, înainte de a se închide, rezidenţii din zona cercului arctic, aşa cum sunt cei care trăiesc în sudul Groenlandei, vor trebui să se protejeze în faţa unui nivel crescut de radiaţii ultraviolete solare.

ADVERTISEMENT

Gaura din stratul de ozon de la Polul Sud însă va reapărea în fiecare sezon rece, aşa cum se întâmplă de mai bine de 40 de ani, însă dimensiunile ei sunt din ce în ce mai mici.

Reducere în dimensiuni a găurii australe din stratul de ozon este legată de interzicerea la nivel global a chimicalelor care distrug stratul de ozon, decizie luată în 1987.

ADVERTISEMENT