Sport

Gavi, cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei Spaniei! Barcelona vrea să-l blindeze cu o clauză de 500.000.000 de euro

Gavi a scris istorie în prima semifinală din Liga Naţiunilor, Italia - Spania, când a devenit cel mai tânăr debutant din istoria selecţionatei iberice.
06.10.2021 | 21:45
Gavi cel mai tanar debutant din istoria nationalei Spaniei Barcelona vrea sal blindeze cu o clauza de 500000000 de euro
Gavi, cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei Spaniei! Barcelona vrea să-l blindeze cu o clauză de 500.000.000 de euro
ADVERTISEMENT

Luis Enrique a mers pe mâna unui puşti în primul “11” al Spaniei pentru semifinala cu Italia, din Liga Naţiunilor. Gavi este arma secretă a ibericilor, un fotbalist care are 17 ani şi 62 de zile, devenit astfel cel mai tânăr jucător care evoleauză pentru “Furia Roja”.

Cine este Gavi, cel mai tânăr debutant din istoria naţionalei Spaniei

Gavi, pe numele său întreg Pablo Martin Paez Gavira, s-a născut pe 5 august 2004, la Los Palacios y Villafranca, un mic orăşel din provincia Sevilla. Primii paşi în fotbal i-a făcut la academia lui Real Betis, însă în 2015, la 11 ani, a fost adus la “La Masia”, fabrica de talente a Barcelonei.

ADVERTISEMENT

În sezonul trecut, Gavi a debutat la Barcelona B, pentru care a bifat 2 meciuri în Segunda Division B, a patra ligă din Spania. Înainte de startul actualei stagiuni, mijlocaşul de 17 ani a fost promovat la prima echipă şi s-a antrenat alături de Memphis Depay, Gerard Pique şi Jordi Alba.

Pe 29 august 2021, în etapa a 3-a din La Liga, Ronald Koeman i-a oferit debutul la FC Barcelona, după ce l-a introdus pe teren, în minutul 73, în locul lui Sergi Roberto. Puştiul a mai prins încă 6 prezenţe pentru catalani, 2 dintre ele în grupele Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

Gavi are contract cu Barcelona până în vara anului 2023, însă pentru moment nu beneficiază de o cotă de piaţă pe transfermarkt, din moment ce abia a debutat în fotbalul profesionist. Până să fie chemat de Luis Enrique la naţionala mare, jucătorul catalanilor mai bifase prezenţe la selecţionate U15, U16 şi U18 ale Spaniei.

Recordul doborât de Gavi data din 1936

Angel Zubieta deţinea, până la debutul lui Gavi, recordul de cel mai tânăr jucător care a îmbrăcat tricoul naţionalei Spaniei. Se întâmpla în 1936, când acesta a jucat în înfrângerea în faţa Cehoslovaciei, scor 0-1.

ADVERTISEMENT

Zubieta a mai bifat o selecţie, tot în acel an, după care a izbucnit Războiul Civil, care i-a întrerupt cariera până în 1939, când a plecat la San Lorenzo, în Argentina.

Barcelona îi pregăteşte un contract pe măsură

Cum Gavi este noua perlă din curtea Barcelonei, oficialii clubului nu sunt dispuşi să-l piardă prea uşor. Actualul contract se termină în iunie 2023 şi are o clauză de reziliere cifrată la 50.000.000 de euro, însă lucrurile nu vor sta aşa pentru prea mult timp.

ADVERTISEMENT

Presa din Barcelona a anunţat recent că oficialii clubului sunt pregătiţi să înceapă negocierile cu Ivan de la Pena, impresarul lui Gavi şi fost fotbalist al catalanilor. În primul rând, jucătorul ar urma să primească un salariu mult mai bun, iar cauza de reziliere va fi setată la 500.000.000 de euro.

Giorgio Chiellini debuta la naţională când Gavi era în scutece

Dacă Gavi este puştiul serii în Italia – Spania, rolul de veteran este al lui Giorgio Chiellini. Căpitanul campioanei europene este născut tot în luna august, însă este mai bătrân cu 20 de ani decât jucătorul ibericilor.

Mai mult decât atât, Giorgio Chiellini a debutat în naţionala Italiei pe 17 noiembrie 2004, când Gavi avea doar 3 luni. Starul lui Juventus a ajuns la selecţia cu numărul 114 pentru “Squadra Azzurra”, alături de care a câştigat Campionatul European în vară.

ADVERTISEMENT
Tags: