News

Gazul, mai scump cu 41% după invazia Rusiei în Ucraina. Virgil Popescu: Războiul ne-a prins cu rezerve suficiente

După ce Rusia a început invazia Ucrainei, prețul gazului a crescut cu 41%, înregistrând a patra zi de creșteri consecutive. Ministrul energiei a transmis că România are rezerve suficiente.
24.02.2022 | 13:29
Gazul mai scump cu 41 dupa invazia Rusiei in Ucraina Virgil Popescu Razboiul nea prins cu rezerve suficiente
Virgil Popescu: Nimeni nu va plăti mai mult de 31 de bani pe metrul cub de gaz până la 31 martie anul viitor, indiferent cât consumă
ADVERTISEMENT

În ultimele patru zile, prețul gazelor naturale a crescut în mod constant, cea mai semnificativă creștere fiind înregistrată astăzi, după anunțul lui Vladimir Putin legat de invazia Ucrainei. Mai exact, a avut loc o creștere de 41%.

Mai exact, miercuri prețul pentru mia de metri cubi de gaz natural a ajuns la 1.000 de dolari. După anunțul invaziei, piețele internaționale au reacționat foarte repede, costul ridicându-se la 1.400 de dolari pentru mia de metri cubi.

ADVERTISEMENT

De menționat este faptul că această creștere este pentru contractele futures înregistrate la Bursa din Amsterdam. Altfel, prețul gazului natural la tranzacții spot a crescut cu aproximativ 5% și rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acesta odată ce se deschide Bursa din SUA.

Anunțul invaziei a dus și la creșterea prețurilor și pe piața petrolului, barilul de țiței fiind tranzacționat acum cu peste 100 de dolari.

ADVERTISEMENT

Prețul gazelor naturale este unul dintre subiectele sensibile ale relației din Rusia și statele europene, agravat de suspendarea gazoductului Nord Stream 2.

Într-un mesaj pe Twitter, fostul președinte al Federației Ruse, Dimitri Medvedev, a transmis o amenințare care pare a deveni realitate pe piețele internaționale. Mai exact, el a subliniat că interzicerea gazoductului va duce la o creștere a prețului la 2.000 de dolari pentru mia de metri cubi.

ADVERTISEMENT

“Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, scris Medvedev pe Twitter.

Care este situația energetică a României în contextul războiului Rusia – Ucraina?

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a transmis că, în acest moment, țara noastră dispune de resurse suficiente de gaz natural pentru a face față ultimelor zile de iarnă.

ADVERTISEMENT

În plus, el a transmis că s-a stabilit un grup de lucru cu Transelectrica și Transgaz pentru a  monitoriza situația din acest moment.

“Avem noroc că Transgaz şi-a făcut investiţiile la timp. În acest moment, BRUA funcţionează la capacitate maximă şi toate staţiile pe care le-am construit funcţionează la capacitate maximă, în reverse flow”, a declarat directorul general al Transgaz la Antena 3

Acest comandament este, de asemenea, responsabil, de identificarea soluțiilor necesare în cazul unor blocaje legate de alimentarea cu gaze naturale.

“La nivelul in comandamentul de iarnă de la minister am creat un grup de lucru cu Transelectrica și Transgaz pentru a monitoriza intrările și ieșirile de gaze si energie, și să ne adaptăm în funcție de situație”, a declarat ministrul.

După cum a transmis Ministerul Energiei, necesarul de gaze este asigurat pentru perioada următoare. De asemenea, informațiile citate de G4 Media mai arată că importurile de gaze au scăzut în ultima vreme.

ADVERTISEMENT