News
notix pixel id

Gazele ar putea fi compensate până la 50%. Ce spune ministrul energiei

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a făcut un anunț foarte important pentru consumatorii casnici. Gazele ar putea fi compensate până la 50%. Oficialul așteaptă un răspuns de la Ministerul Finanțelor
13.01.2022 | 17:44
Gazele ar putea fi compensate până la 50%. Ce spune ministrul energiei
Gazele ar putea fi compensate până la 50%, potrivit ministrului energiei, Virgil Popescu. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anunț important pentru consumatorii casnici! Gazele ar putea fi compensate până la 50%. Anunțul a fost făcut joi, 13 ianuarie, de ministrul energiei, Virgil Popescu. Acesta a precizat că așteaptă răspuns de la Ministerul Finanțelor.

Gazele ar putea fi compensate până la 50%. Ce spune ministrul energiei

Cetățenii au primit o veste bună, joi, 13 ianuarie, în contextul crizei facturilor la energie electrică și gaze.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a făcut un anunț extrem de important pentru consumatorii casnici. Acesta a declarat că dorește să crească nivelul de compensare a gazelor.

ADVERTISEMENT

Și-a propus să fie o creștere de până la 50% sau chiar și mai mult. Astfel, ar rămâne mai mulți bani în buzunarul oamenilor.

În acest moment, statul compensează 33% din plata facturilor la gaze, conform Legii 259/2021.

“De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot.

ADVERTISEMENT

Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos“, a afirmat Virgil Popescu.

Virgil Popescu, despre bugetul de stat

Ministrul a specificat că așteaptă un răspuns de la Ministerul Finanțelor, pentru a ști dacă bugetul de stat poate suporta acest nivel de compensare.

ADVERTISEMENT

“Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma”, a mai precizat ministrul.

Acesta este de părere că sumele necesare pentru o creștere a nivelului de compensare există în buget, din dividendele companiilor de stat din energie.

ADVERTISEMENT

“Dividendele date de Hidroelectrica sunt de 4 miliarde de lei, iar veniturile suplimentare ale Romgaz şi redevenţa va fi de 5 miliarde de lei, faţă de 700 de milioane de lei anul trecut, deci bani ar exista.

Aceşti bani vin la bugetul de stat şi ar putea să se întoarcă nu doar la persoanele fizice, ci şi la firme”, a mai spus Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

Ministrul energiei, acuzații grave la adresa ANRE

Oficialul a făcut a făcut acuzații grave la adresa Autorității Naționale de Reglementare în Energie. Potrivit acestuia, ANRE ar favoriza furnizorii de energie.

“Am o relaţie foarte bună cu preşedintele ANRE, discutăm, să nu se înţeleagă greşit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuţii când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie.

Ne-am pus la masă cu Consiliul Concurenţei şi au fost discuţii. Noi am solicitat atunci ca tuturor clienţilor să le vină automat cea mai bună ofertă din piaţă, dacă vă aduceţi aminte. Asta am vrut.

Ei bine, nu! Tot din eşalonul doi al ANRE s-a spus ‘Nu se poate aşa face’. Chiar cineva a adăugat: ‘Păi pierd furnizorii’. Păi asta e problema noastră?”, a mai susținut Virgil Popescu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri