News

Gazele lacrimogene, folosite doar cu avertisment. Jandarmii, obligaţi să anunţe ce conțin și ce efecte au, înainte de a le utiliza

01.10.2020 | 13:59
Gazele lacrimogene folosite doar cu avertisment Jandarmii obligati sa anunte ce contin si ce efecte au inainte de a le utiliza
ADVERTISEMENT

Ca urmare a controverselor iscate de reprimarea manifestației din 10 august 2018, un grup de patru deputați liberal vor o reglementare mai strictă a intervențiilor Jandarmeriei în cazul adunărilor publice. Potrivit proiectului  lor de lege, jandarmii vor trebui să anunțe dinainte că vor folosi gaze lacrimogene, ce conțin acestea și care sunt efectele lor.

De asemenea, proiectul prevede o ordine strictă de folosire a mijloacelor de forță de către forțele de ordine, proporțională cu amenințarea pusă de persoanele care încalcă legea.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaților, prima Cameră sesizată, de către Dănuț Bica, Sorin Bumb, Matei Dobrovie și Florin  Roman.

Gazele lacrimogene, doar cu avertisment

În România au existat situații care au clătinat încrederea cetățenilor în Jandarmerie și au pătat imaginea și prestigiul acestei instituții. Cel mai recent și mediatizat caz este mitingul diasporei din 10 august 2018, când a existat o intervenție nejustificată și disproporționată în forță a jandarmilor, iar mulți protestatari pașnici au fost victime”, se spune în expunerea de motive a legii.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii susțin că folosirea gazelor lacrimogene s-a făcut chiar cu încălcarea legii deoarece aceasta interzice utilizarea lor împotriva persoanelor cu semne vizibile de sarcină sau invaliditate și a copiilor, cu excepția situațiilor în care aceștia săvârșesc un atac armat sau de grup.

De asemenea, medicii care au tratat persoanele afectate de folosirea pe scară largă a gazelor iritant-lacrimogene nu au știut ce substanțe au utilizat jandarmii și în ce cantitate deoarece raportul privind evenimentele a fost clasificat ca secret de serviciu.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul de modificare a Legii 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei, gazele lacrimogene vor putea fi utilizate doar după un avertisment verbal privind efectele lor. „În cazul folosirii de substanțe iritant lacrimogene, mesajele de somare și avertizare trebuie să includă și informații legate de denumirea, componența substanțelor folosite, după cum urmează:‘Atenție, se vor folosi următoarele substanțe iritant-lacrimogene… Acestea au în componența lor…, ce pot cauza efecte precum…’”, este unul din articolele introduse în lege de către cei patru liberali.

O altă modificare importantă a legii vizează introducerea unei ordini stricte de folosire a mijloacelor de coerciție din dotarea jandarmilor: bastoane de cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, jeturi de apă, iar în situații grave, gaze iritant-lacrimogene, arme albe, arme cu glonț de cauciuc, arme de foc.

ADVERTISEMENT

Jandarmii nu-i vor mai putea lovi pe cei cu mâinile ridicate

Totuși, proiectul de lege lasă posibilitatea ca jandarmii să nu  mai respecte ordinea de mai sus, dacă situația o cere: „În cazuri excepționale considerate astfel de către forțele de ordine,  în funcție de situația operativă, de periculozitatea persoanelor agresive sau turbulente, dar și de dotările pe care forțele de ordine le au la dispoziție, ordine de folosire a mijloacelor de protecție sau imobilizare poate fi diferită, cu respectarea principiului proporționalității”.

De asemenea, jandarmilor le incumbă obligația de cere intervenția serviciilor medicale de urgență în cazul persoanelor rănite în urma utilizării gazelor sau altor mijloace de intervenție.

În plus, este interzisă utilizarea oricărui mijloc de intervenție în forță împotriva  persoanelor deja imobilizate sau cu mâinile ridicate, a celor aflate la sol cu mâinile la vedere sau care în mod evident nu prezintă niciun pericol pentru viața sau integritatea corporală a altor persoane.

ADVERTISEMENT