Fotbal international

Gaziantep, parcurs fulminant sub comanda lui Șumudică. Unde erau turcii înainte să-i preia antrenorul la care tocmai au renunțat

10.01.2021 | 22:34
Gaziantep parcurs fulminant sub comanda lui Sumudica Unde erau turcii inainte sai preia antrenorul la care tocmai au renuntat
ADVERTISEMENT

Gaziantep a renunțat la serviciile lui Marius Șumudică după aproape un an și jumătate, dar statistica le spune bașkanilor că au făcut o mare greșeală. Fără tehnicianul român pe bancă, cine știe unde ar fi fost acum echipa lor.

FANATIK a dat filmul înapoi și vă reamintește unde se afla echipa la care evoluează Alexandru Maxim și Alin Toșca în momentul în care Șumudică a fost instalat în funcția de antrenor principal.

ADVERTISEMENT

După 17 etape scurse din Super Lig, „Șumi” o lasă pe Gaziantep pe locul 4 în clasament. În acest sezon, fosta sa echipă are un bilanț de opt victorii, șapte remize și două înfrângeri și un cumul de 31 de puncte, patru mai puține decât liderul Beșiktaș.

Gaziantep, fruntașă cu Șumudică, codașă fără Șumudică

19 august 2019 este data primului meci la care Marius Șumudică a stat pe banca lui Gaziantep. La acea vreme, fosta echipă a românului era pe locul 18 și pierdea fără drept de apel în fața lui Fenerbahce, scor 0-5.

ADVERTISEMENT

La jocul de pe Șukru Saracoglu, Șumudică a început cu sistemul său favorit, 3-5-2, și a aliniat următoarea formulă de start: Guvenc – Toșca, Djilobodji, Kana-Biyik – Olkowski, Jefferson, Chibsah, Tetteh, Junior Morais – Pawlowski, Kayode.

17 luni mai târziu, sub bagheta magică a antrenorului român, echipa aflată la al doilea sezon consecutiv în Super Lig a reușit performanța istorică de a fi, chiar și pentru o zi, pe primul loc în Super Ligi. Se întâmpla pe 5 ianuarie 2021, după victoria cu Ankaragucu, scor 2-0.

ADVERTISEMENT

Gaziantep vs. Ankaragucu 2-0

3-5-2: Guvenc – Djilobodji, Toșca, Kana-Biyik – Ceylan, Kozulj, Jefferson, Maxim, Junior Morais – Ozer, Demir

Performanțele lui „Șumi” nu au fost însă suficiente pentru bașkanii nu Gaziantep, care, în loc să îi prelungească înțelegerea scadentă în vara acestui an, au făcut în așa fel încât să își îndepărteze antrenorul de pe banca tehnică. În ediția 2020-2021, cu Șumudică la timonă, Gaziantep nu doar că a ajuns să pună probleme în lupta la titlu, ci se laudă și cu faptul că e formația cu cele mai puține înfrângeri, două la număr.

Al doilea eșec a reprezentat și ultimul meci al lui Marius Șumudică în calitate de antrenor al lui Gaziantep. S-a întâmplat cu Sivasspor, pe 9 ianuarie, scor 0-2. Anterior, GFK mai pierduse doar cu Galatasaray, pe 12 septembrie 2020, scor 1-3.

ADVERTISEMENT
  • Marius Șumudică a fost antrenorul lui Gaziantep la 52 de meciuri.
  • 20 de victorii, 19 remize și 13 înfrângeri, acesta a fost bilanțul românului în calitate de antrenor al turcilor.
  • Cu Șumudică pe bancă, Gaziantep a marcat de 88 de ori și a încasat 73 de goluri.

Alexandru Maxim, darul lui Șumudică pentru bașkani

Șumudică nu doar că a transformat-o total pe Gaziantep. Dintr-o echipă obscură, ocupanta locului 4 din Super Lig a devenit revelația campionatului și datorită lui Alexandru Maxim, care joacă pe Gaziantep Arena doar datorită tehnicianului în vârstă de 49 de ani.

La începutul lui 2020, playmaker-ul român a venit la Gaziantep sub formă de împrumut de la Mainz, iar apoi a ales să continue cu Gaziantep până la finalul sezonului 2021-2022. Sub comanda lui „Șumi”, Maxim a redevenit jucătorul care, în 2013, pleca de la Pandurii la Stuttgart pentru 1,5 milioane de euro și care era una dintre marile speranțe ale fotbalui românesc.

Internaționalul român este unul dintre cei mai buni marcatori ai primei Ligi din Turcia. În cele 16 meciuri pe care le-a jucat în acest sezon de Super Lig, Maxim a înscris nouă goluri, cu trei mai puține decât liderul ierarhiei, Aaron Boupendza.

  • 33 de meciuri, 17 goluri și 2 assist-uri are Alexandru Maxim în primul an petrecut la Gaziantep.
ADVERTISEMENT