Sport

Gazonul artificial, marele atu al lui Viking în returul cu FCSB. Cum s-a descurcat echipa lui Gigi Becali în meciurile importante disputate pe sintetic

FCSB va avea un adversar în plus la meciul retur din play-off-ul UEFA Conference League cu Viking, norvegienii evoluând pe o suprafață de joc artificială.
25.08.2022 | 15:12
Gazonul artificial marele atu al lui Viking in returul cu FCSB Cum sa descurcat echipa lui Gigi Becali in meciurile importante disputate pe sintetic
FCSB a reușit ultima calificare în fața unei echipe din Norvegia pe un gazon artificial, în urmă cu 8 ani. Sursă foto: Profimedia Images
ADVERTISEMENT

Mihai Stoica s-a plâns încă dinaintea meciului tur cu Viking că FCSB va fi nevoită să joace pe un gazon artificial meciul decisiv din Norvegia.

FCSB a reușit să obțină două calificări importante pe gazon artificial. Ultima a fost chiar în Norvegia

FCSB are nevoie de un joc de construcție excelent pentru a se califica în grupele Conference League și de o victorie la două goluri diferență împotriva norvegienilor de la Viking. Cu toate acestea, jucătorii lui Nicolae Dică vor trebui să se lupte cu un adversar în plus: gazonul sintetic de la Stavanger, care mărește și riscul accidentărilor, mai ales într-un meci de mare angajament.

ADVERTISEMENT

În 2013, echipa antrenată de Costel Gâlcă a reușit să se califice în turul trei preliminar al Ligii Campionilor în Norvegia, pe terenul lui Stromsgodset. Partida s-a disputat de asemenea pe un gazon articial.

Gâlcă reușea prima victorie pe banca FCSB-ului, 1-0 în deplasare cu Stromsgodset, după un gol marcat de Gabi Iancu, tot pe un gazon sintetic. Gâlcă este și ultimul antrenor al FCSB care a reușit să se califice împotriva unei echipe din Norvegia.

ADVERTISEMENT

„Terenul nu ne ajută, este sintetic, dar am început să facem și noi antrenamente pe un teren sintetic” – David Miculescu, la conferința de presă dinaintea meciului Viking – FCSB

FCSB a mai reușit o calificare importantă pe gazon artificial

Tot în sezonul 2012-2013, FCSB reușea să mai obțină o calificare pe gazon sintetic împotriva lituanienilor de la Ekranas. Atunci echipa lui Laurențiu Reghecampf s-a impus cu 2-0 după golurile marcate de Martinovici și Adi Popa.

FCSB a avut noroc la acest aspect la dubla manșă cu Șahtior Karagandy și Saburtalo Tbilisi. Ambele echipe evoluează pe suprafețe artificiale, însă meciurile nu s-au disputat pe stadionul propriu.

ADVERTISEMENT

Presa din Norvegia nu a neglijat deloc acest aspect înainte de meciul cu retur cu Viking, însă jurnaliștii o consideră în continuare favorită pe FCSB: „Chiar dacă Viking va juca acum pe teren sintetic, ceea ce adversarul probabil urăște intens, echipa are atât de mulți jucători buni care pot exploda în orice moment”.

 Am pierdut un joc, urmează al doilea, vom încerca să facem totul ca să ne calificăm. Nu contează pe ce teren jucăm, pe sintetic, pe iarbă, pe pământ, trebuie să dăm totul pentru a ne califica – Nicolae Dică, antrenorul FCSB-ului după meciul tur cu Viking.

Morten Jensen a vorbit despre avantajul suprafeței de joc, imediat după meciul de pe Arena Națională: „Echipa noastră este mai bună pe teren sintetic”

Antrenorul lui Viking e conștient că Viking joacă mai bine pe acest tip de suprafață, însă nu consideră a fi un avantaj esențial: „Echipa noastră este mai bună pe teren sintetic, suntem obişnuiţi cu asta, sper să fim mai buni decât astăzi, pe iarbă, în special cu mingea la picior.

ADVERTISEMENT

Dar nu cred că este un avantaj pentru noi. Steaua are mulţi jucători foarte buni, ar trebui să se simtă confortabil şi pe teren sintetic”, a spus Morten Jensen la conferința de presă de la finalul meciului de la București.

„Ne-am antrenat câteva zile pe sintetic, aceasta e situația, nu vreau să discutăm și să invocăm această situație. E sintetic, OK, intrăm și jucăm. Nu vreau ca jucătorii să se gândească la acest lucru și să se lase influențați în mod negativ”.

„Ne-am antrenat câteva zile pe sintetic, aceasta e situația, nu vreau să discutăm și să invocăm această situație. E sintetic, OK, intrăm și jucăm. Nu vreau ca jucătorii să se gândească la acest lucru și să se lase influențați în mod negativ”.

 

Cum arată gazonul pe care FCSB își va juca soarta în cupele europene în Norvegia
Cum arată gazonul din Norvegia pe care FCSB își va juca soarta în cupele europene. Sursă foto: Profimedia 

„Ne-am antrenat câteva zile pe sintetic, aceasta e situația, nu vreau să discutăm și să invocăm această situație. E sintetic, OK, intrăm și jucăm. Nu vreau ca jucătorii să se gândească la acest lucru și să se lase influențați în mod negativ” – Nicolae Dică, antrenorul FCSB

Mihai Stoica a fost extrem de nemulțumit când a aflat că FCSB va juca cu Viking Stavanger în play-off-ul Conference League: „Nu pregătesc scuze sau absolut nimic”

Managerul general al FCSB s-a arătat deranjat că FCSB va fi nevoită să joace pe un gazon sintetic încă înainte de meciul tur cu Viking Stavanger: „Faptul că vom juca pe teren sintetic într-o țară, în care clima favorizează creșterea ierbii, eu chiar nu înțeleg. Nu pregătesc scuze sau absolut nimic”.

Deși datorită umidității, gazonul natural crește în cele mai bune condiții în țările nordice, multe cluburi optează pentru o suprafață de joc hibrid sau sintetică datorită temperaturilor scăzute și a ninsorii din perioada rece.

Ion Crăciunescu, fostul mare arbitru, e de asemenea de părere că pentru FCSB este un handicap major: „Viking e o echipă dintr-o zonă care nu ne priește. Nouă niciodată nu ne-a priit zona nordică, dar niciodată, nici la nivel de echipă națională. La nivel de echipă de club, iată, avem probleme mari”, a spus Ion Crăciunescu, la Liga Digisport.

Nicolae Dică are coșmaruri cu echipele din Norvegia. A ratat două calificări

În perioada în care Nicolae Dică juca la FCSB, echipa antrenată de Oleg Protasov a ratat dramatic calificarea în grupele UEFA Champions League în fața celor de la Rosenborg, după 1-1 la București și 2-3 la Trondheim.

Atacantul a ratat „dubla” fiind suspendat trei etape. Nicolae Dică a întâlnit apoi din nou Rosenborg în play-off-ul Europa League în 2015. De data asta ca antrenor secund al lui Mirel Rădoi la FCSB. Și de această dată echipa a fost eliminată de norvegieni.

Deși părea favorită clar cu Viking, ba chiar a deschis scorul pe Național Arena încă din minutul trei, Nicolae Dică a pierdut în fața norvegienilor, care pleacă cu prima șansă în retur. Astfel, gazonul ar putea juca un rol important, mai ales că FCSB este echipa care trebuie să atace în valuri.

Chiar și în acest condiții, Gigi Becali e sigur de calificare și nu crede că suprafața de joc va fi relevantă: „Pot să joace ei și pe acoperiș. Asta e valoarea lor și nu ies deloc la joc. Va fi o echipă cu foarte mulți jucători ofensivi. Nu am vorbit încă cu Dică”. 

  • 9 ani au trecut de la ultima calificare reușită de FCSB în Norvegia
ADVERTISEMENT