Sport

Gazzetta dello Sport, omagiu emoționant pentru Helmut Duckadam: „Portarul cu mâinile rupte care a sfidat regimul Ceauşescu”

Gazzetta dello Sport i-a dedicat un material amplu „Eroului de la Sevilla” Helmut Duckadam. Italienii deplâng moartea fostului portar al Stelei
03.12.2024 | 11:14
Gazzetta dello Sport omagiu emotionant pentru Helmut Duckadam Portarul cu mainile rupte care a sfidat regimul Ceausescu
Gazzetta dello Sport, omoagiu emoționant pentru Helmut Duckadam: „Portarul cu mâinile rupte care a sfidat regimul Ceauşescu”. FOTO: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Întreaga presă internațională a deplâns moartea lui Helmut Duckadam, care s-a stins din viață luni, 2 decembrie, la vârsta de 65 de ani. Italienii de la Gazzetta dello Sport

Gazzetta dello Sport deplânge moartea lui Helmut Duckadam: „A preluat pelerina super-eroului”

Gazzetta dello Sport i-a dedicat un material amplu lui Helmut Duckadam, omul care a contribuit decisiv la singura Cupă a Campionilor Europeni câștigată de o echipă româneasc. Jurnaliștii de cel a celebra publicație amintesc nu doar ce cele patru penalty-uri apărate în finala de la Sevilla, ci și despre legăturile dintre Steaua și familia Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Titlul articolului este „Duckadam, portarul cu mâinile rupte care a sfidat regimul Ceaușescu”. Gazzetta.it reamintește faptul că fostul goalkeeper a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, după ce a apărat 4 penalty-uri din 4 împotriva Barcelonei.

„La sfârșitul anilor 80, Helmut Duckadam a devenit pentru toată lumea portarul cu mâinile rupte, un fel de personaj dintr-un film cu Tim Burton lovit de o soartă tragică. S-a stins din viață la 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Magica Steaua, cea mai de succes echipă din România, cu vedetele Belodedici și Boloni, a devenit primul club din Europa de Est care a câștigat cel mai prestigios trofeu continental”.

„Mingea ajungea inevitabil în mâinile lui, de parcă ar fi fost împinsă de o forță supranaturală”

Italienii nu s-au ferit să caracterizeze meciul dintre FC Barcelona și Steaua București drept unul de „o urâțenie rară”. „După 120 de minute, finala a fost decisă la penalty-uri, acolo unde Helmut Duckadam a preluat pelerina super-eroului și a apărat toate cele patru lovituri de departajare executate de Alexanco, Pedraza, Pichi Alonso și Marcos. Mingea ajungea inevitabil în mâinile lui, de parcă ar fi fost împinsă de o forță supranaturală. În acea noapte, Duckadam a fost declarat ‘Eroul de la Sevilla’”.

ADVERTISEMENT

În acea perioadă, Steaua era deținută de familia lui Nicolae Ceaușescu, dictatorul feroce, care a ținut România în comunism timp de două decenii. În climatul de teroare care domnea, sportul era și un instrupent de propagandă, iar campionatele se decideau mai mult sau mai puțin pe teren. O demonstrează și Gheta de Aur din 1986 a lui Rodion Cămătaru, care, cu complicitatea apărărilor adverse, a marcat o gălăgie de goluri ș ia devenit golgheterul fotbalului european. Era, de fapt o chestiune de familie. Iar familia era familia Ceaușescu. De câțiva ani, Steaua, echipa Ministerului Apărării, devenise jucăria lui Valentin, fiul adoptiv al ‘Conducătorului’, cum se autoproclama dictatorul” – Gazzetta dello Sport

Italienii aminesc de rivalitatea dintre Steaua și Dinamo. Dacă Steaua era a lui Valentin Ceaușescu, la Dinamo dicta Nicu Ceaușescu, fiul biologic al lui Nicolae Ceaușescu. Jurnaliștii de la gazzetta.it reamintesc teoria conform căreia Duckadam ar fi fost victima unei răzbunări. 

„Legenda spune că, din senin, la o lună de la triumful de la Sevilla, Duckadam a dispărut. Au început să circule zvonuri. Unii spuneau că a fost rănit, alții că n-a fost de acord să aranjeze un meci pe care pariaseră cei doi frați vitregi și din acest motiv a fost pedepsit.

ADVERTISEMENT

S-a vorbit și de mașina care i-a fost dăruită de regele Juan Carlos al Spaniei, un împătimit fan al Madridului. Există o poveste cum că Valentin Ceaușescu îi ceruse lui Duckadam să îi dea Mercedesul, dar, enervat de refuzul portarului, ar fi trimis doi polițiști, care să îi dea o lecție.

Cea mai tulburătoare ipoteză il vizează pe Nicu. Se spune că, orbit de invidia Cupei Campionilor Europeni câștigată de fratele său vitreg, le-a ordonat oamenilor săi să îl împuște pe portar în mâini. Duckadam a reapărut trei ani mai târziu din neant spunând că a suferit o intervenție chirurgicală la braț ‘din cauza unei tromboze’

A mai jucat până în 1991, după care s-a mutat în Statele Unite, în statul Arizona. Duckadam a negat mereu poveștile cu frații Ceaușescu și a susținut că brațul i-a fost operat de patru ori din cauza unei artere prost funcționale, un anevrism neglijat, pentru care risca să îi fie amputată mâna”.

  • 4 trofee a cucerit în carieră Helmut Duckadam, toate cu Steaua: 2 titluri, 1 Cupă a României și 1 Cupă a Campionilor Europeni
ADVERTISEMENT