News

Gelu Duminică avertizează politicienii care gestionează pandemia: “Este o mișcare foarte proastă ca doar ei să comunice”

07.04.2021 | 22:37
Gelu Duminica avertizeaza politicienii care gestioneaza pandemia Este o miscare foarte proasta ca doar ei sa comunice
ADVERTISEMENT

Gelu Duminică, sociolog și profesor în cadrul Facultătii de Sociologie și Asistență Socială, parte a Universității din București, i-a avertizat miercuri, la Digi24, pe politicienii care gestionează pandemia, declarând: “este o mișcare foarte proastă ca doar ei să comunice”

Partidele politice au avut diverse strategii de comunicare în timpul pandemiei de coronavirus, iar cea mai eficientă pare a fi a celor de la AUR, reușind să obțină un scor electoral semnificativ pentru primele alegeri la care au participat.

ADVERTISEMENT

Încă din decembrie anul trecut sociologul a realizat un portret al alegătorului Alianței pentru Unirea Românilor, avertizând că acest partid are un mesaj care injectează ură prin mesajele trasmise.

Gelu Duminică, avertisment pentru politicieni: “Este o mișcare foarte proastă să comunice doar ei despre pandemie”

“Comunicarea doar prin medici, doar printr-un limbaj de lemn și-a arătat limitele, trebuie să mai punem ceva la comunicarea asta să țină cont de diversitatea din societate. Nu cred că e cineva în România care să nu știe ce trebuie să facă, probabil sunt doar excepții care confirmă regula.

ADVERTISEMENT

Avem probleme de încredere, de asumare a solidarității și empatiei și mai avem problema ‘deșteptăciunii’: ‘știu eu mai bine decâ ăsta’. Efectele crizei financiare, pierderea locurilor de muncă, instabilitatea nu fac decât să accentueze. Peste toate, mai sunt mesajele politicienilor care injectează ură.

Cum ați vrea să fie societatea aceasta? Avem după un an de pandemie, în sfârșit, un mesaj ferm al purtățorului BOR, încă nu știm poziția patriarhului sau a celorlaltor culte, excepția fiind Biserica Catolică. Unii țin cont de preot, alții de medic, alții de influența lui ‘x’, așa se realizează partea socială.

ADVERTISEMENT

Senzația pe care o avem mulți dintre noi este că această comunicare s-a făcut cu bățul în mână, nu cu empatia. În acest fel e foarte greu să îi schimbi pe cei care se credeau de la început atotștiutori și care spuneau că Bill Gates vrea să ne cipeze prin această pandemie.

200 de morți într-o zi, 200 de familii care își plâng morții în această seară. Oare nu merită să avem mai multă grijă ca 200 de familii dintre semenii noștri să aibă o viața mai liniștită?

ADVERTISEMENT

Noi am gândit prost, grupul acesta de comunicare strategică a comunicat oricum, dar nu strategic. E foarte greu să gândesc doar cu capul când stomacul meu suferă pentru că mi-am pierdut locul de muncă și când nervii mei sunt îndreptați împotriva celor care, în mintea mea, m-au mințit.

Într-un stat în care încrederea în politicieni e foarte mică, comunicarea este acaparată de politicieni, aceasta este o mișcare foarte proastă. Eu cred ca în momentul de față singura șansă a României pentru a trece peste acest val nu ține de carantină, dar aici să vorbească medicii, dacă o impun, o vor urma.

Ca marea populație să urmeze aceste lucruri trebuie să se solidarizeze pe partea emoțională. Lumea a obosit, nu mai are încredere, nu înțelege de ce până la ora 18 și nu până la ora 19 și așa mai departe, pentru ca nimeni nu a explicat”, a declarat Gelu Duminică la Digi24.

ADVERTISEMENT