News

Gelu Duminică despre Cazul Raisa, fetița ucisă pe trecere: „Poliția, percepută de cetățeni ca însemnând corupție și infracționalitate!”

Cazul Raisei, fetița ucisă de un polițist pe trecerea de pietoni, readuce pe tapet problema abuzurilor dintr-una dintre cele mai importante instituții ale statului, precum și alte abateri grave de la lege
22.01.2022 | 11:18
Gelu Duminica despre Cazul Raisa fetita ucisa pe trecere Politia perceputa de cetateni ca insemnand coruptie si infractionalitate
Sociologul Gelu Duminică analizează motivele decăderii imaginii Poliției Române, după „Cazul Raisa” (sursa colaj fanatik)
ADVERTISEMENT

Sociologul Gelu Duminică face o analiză profundă asupra situației din Poliția Română, într-o perioadă de decredibilizare a acesteia și în care se discută despre disprețul față de lege și de legăturile cu clanurile interlope.

Totul a pornit de la „scânteia” aprinsă de cazul Raisei, fetița în vârstă de 11 ani, ucisă în fatidica zi de 13 ianuarie, pe o trecere de pietoni, de un polițist. A urmat întrebarea dacă se poate vorbi despre o criză profundă în Poliția Română sau dacă, abia abia acum s-au adunat prea multe, iar situația era aceeași și până la scandalurile recent apărute, care gravitează în jurul legăturilor dintre „oamenii legii” și grupările interlope.

ADVERTISEMENT

Oare a fost pusă batista pe țambal, atâția ani? Analiza sociologului Gelu Duminică, asupra acestui fenomen, începe dur: „Instituția Poliției este parte din tot ce este perceput de cetățean ca însemnând corupție și infracționalitate!”.

Sociologul consideră că rata încrederii în instituțiile din România este foarte mică și devine și mai scăzută. De curând, am citit un studiu din care reiese că, la nivel european, în cazul democrațiilor puternice, rata de încredere în instituții este cea mai mică din ultimii 20 de ani. În România, rata de încredere în Poliție este și mai mică decât media, iar acest fenomen nu se petrece de acum, ci, de asemenea, este un fenomen prezent în ultimii 20 de ani, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Gelu Duminică.

ADVERTISEMENT

Potrivit interlocutorului nostru, motivul pentru care s-a ajuns în această situație este simplu. Cetețenii nu se simt în siguranță, iar Poliția nu inspiră încredere.

Gelu Duminică
Sociologul Gelu Duminică (sursa facebook.com)

Sociologul Gelu Duminică: „Încrederea în instituția numită „Poliția Română” este mică, în condițiile în care sloganul este „Siguranță și încredere””

„Cum spuneam, nu de ieri, de azi, instituția Poliției este parte din tot ceea ce este perceput de cetățean ca însemnând corupție și infracționalitate. În acel moment, încrederea în instituția numită „Poliția Română” este destul de mică, în condițiile în care sloganul oficial este „Siguranță și încredere””, a continuat profesorul universitar.

ADVERTISEMENT

Cazul Raisei l-a mâhnit, peste măsură, pe Gelu Duminică, iar majoritatea românilor au trăit același sentiment. Reamintim că fetița în vârstă de 11 ani și-a pierdut viața după ce a fost lovită de o mașină a Poliției, pe trecerea de pietoni, pe strada Laminorului, din București. Scenele care au urmat au completat tabloul terifiant. Polițistul Constantin Popescu, cel care a provocat accidentul și-a împins victima cu piciorul, ca să vadă dacă aceasta mai trăiește…

„Ceea ce observăm în aceste zile nu reprezintă o excepție. Nu se întâmplă ca, pentru prima oară, să vedem fața hâdă a unor polițiști, fapt care nu face decât să întărească stereotipurile existente în ceea ce-i privește. Respectiv că sunt nesimțiți, inculți și parte a clanurilor mafiote, că nu-și fac treaba, etc… Repet, acestea sunt prejudecățile la nivelul societății, care nu sunt decât întărite de evenimntele și de imaginile pe care le privim”, a continuat Gelu Duminică.

ADVERTISEMENT

Abuzurile și tratamentul preferențial al infractorilor, prejudecăți sau realitate?

În mod firesc, am fost curioși să aflăm dacă vorbim doar despre prejudecăți, așa cum a precizat intervievatul nostru, sau, totuși, așa cum mass media a relevat în ultima vreme (inclusiv în cazul Raisei, în urma căruia agresorul este cercetat în stare de libertate!) nu discutăm despre pura realitate…

„Din punctul meu de vedere, sunt prejudecăți. Însă, prejudecata reprezintă o generalizare, pornită de la un adevăr. Plecând de la imaginea unui polițist care a încălcat legea, mulți dintre noi afirmă că toți polițiștii sunt o apă și un pământ. Aceasta este o prejudecată! Dacă am privi atent realitatea, am observa că foarte mulți polițiști își respectă serviciul și nu gonesc cu 100 km/h, în București și lovesc copii”, a completat Gelu Duminică.

Potrivit sociologului, imaginea pe care Poliția a căpătat-o în fața societății românești a fost creată și promovată timp de zeci de ani, inclusiv prin mass-media, prin bancuri, etc, dar aceasta nu face decât să întărească stereotipurile și prejudecățile.

Cu toate acestea, există voci care susțin că nu același tratament preferențial i se aplică unui civil, în momentul în care acesta lovește un copil…

„Aici, nu sunt de acord cu dumneavoastră. Sigur, într-o oarecare măsură, am observat un tratament diferențiat în momentul în care au venit colegii polițistului, l-au luat, l-au pus deoparte și l-au schimbat… Însă, din cunoștințele mele, și am prieteni care au avut parte de asemenea accidente nefericite, niciunul nu a fost judecat în stare de încarcerare”, a explicat sociologul.

Gelu Duminică susține că excepțiile se petrec atunci când suspectul se află sub influența drogurilor, a alcoolului sau opune rezistență, adică mai exact, atunci când siguranța publică este pusă în pericol. „În momentul de față, polițistul respectiv are inclusiv permisul auto suspendat”, a continuat intervievatul FANATIK.

Corupția și politica făcută pe genunchi au pus pe butuci sistemul polițienesc

Profesorul de științe sociale consideră că imaginea proastă a Poliției nu este decât întărită de acest caz recent petrecut, însă ea a fost formată de multă vreme.

„La nivel social, acest factor contează foarte mult, pentru că, în momentul în care instituția care trebuie să aplice legea nu este demnă de încrederea cetățeanului, evident că acesta nu va avea încredere în respectiva instituție și va încerca să-și facă dreptate singur. E clar că va eluda legea, iar metodele sunt variate. Din păcate, sunt suficiente câteva cazuri pentru a generaliza o părere asupra întregului sistem”, a precizat Gelu Duminică.

Cu siguranță, respectivul sistem are nevoie rapidă de îmbunătățire. În acest sens, sociologul afirmă că „trebuie, însă, să căutăm cauzele care au condus la această realitate. Corupția și politica făcută pe genunchi au pus pe butuci și sistemul polițienesc. Într-o societate bolnavă, din toate punctele de vedere, inclusiv sistemele sale sunt bolnave”.

Interlocutorul nostru a oferit spre exemplu, cazul sistemului medical, unul, de asemenea, „bolnav”:„ Rămânem șocați în momentul în care un medic nu pățește nimic, în cazul unui malpraxis, ori în momentul în care ne îmbolnăvim, dacă ne ducem la spital pentru o simplă serie de analize”.

„De asemenea, sistemul de justiție nu este unul dintre cele mai bune. Drept dovadă, există cazuri și procese care durează zeci de ani, iar la final, infractorul scapă. Este absurd să cerem ca, în cadrul unui sistem bolnav, doar o anumită structură, în cazul nostru Poliția Română, să funcționeze. Dacă ar fi funcționat, alături de sistemul judiciar, restul sistemelor aveau șanse să se însănătoșească”, a continuat Gelu Duminică.

„Prezumția de nevinovăție funcționează”

Și totuși, există o diferență între noțiunea de „malpraxis”, în cazul unui medic și felul în care polițistul Constantin Popescu și-a lovit victima, cu piciorul, după ce a lovit-o cu mașina.

„Vă rog să nu înțelegeți că iau partea Poliției, dar am văzut doar o imagine fotografică, în care polițistul este în picioare lângă acea copilă, e drept, cu pantofii lipiți de trupul ei. Prezumția de nevinovăție funcționează, cel puțin pentru mine”, a menționat sociologul.

„Nu sunt în măsură să spun dacă, într-adevăr, ceea ce au spus unii martori este adevărat sau dacă nu cumva este o percepție denaturată, generată de imaginea terifiantă pe care oamenii au văzut-o și de durerea pe care o aveau. Dacă aș fi văzut imaginea cu polițistul lovind fetița cu pantoful, ca să vadă dacă aceasta trăiește, atunci ar fi fost fără tăgadă…”, a subliniat Gelu Duminică.

Când polițistul „Z” stă în capul mesei la petrecerea interlopului „Y”, lucrurile se complică

Dacă în cazul Raisei lucrurile pot deveni discutabile, la un moment dat, în privința relației dintre anumiți polițiști și clanurile interlope, nu mai discutăm despre o problemă emoțională. Fenomenul a fost dovedit de-a lungul timpului și nimeni nu se mai obosește să-l nege. Și totuși, măsurile severe se lasă așteptate…

„Tocmai aici apare problema! În momentul în care societatea observă că, spre exemplu, clanul interlop X este protejat de Poliție, ori mai exact de unii polițiști sau când omul vede că la petrecerea interlopului Y, polițistul Z stă în capul mesei, ori că atunci când încalcă legea, șmecherul nu primește amendă, spre deosebire de cetățeanul „obișnuit”, lucrurile se complică”, a precizat Gelu Duminică.

Din acest punct de vedere, sociologul este de părere că, logic vorbind, într-un astfel de moment, cetățeanul se îndreaptă către cel care ar trebui să reprezinte statul și să-i trateze pe toți cetățenii, în același mod. „De aici pleacă această imagine… „nasoală”, pentru că alt cuvânt nu găsesc, pe care Poliția a căpătat-o”, a continuat profesorul universitar.

Gelu Duminică a reamintit faptul că, timp de zeci de ani, această instituție nu oferă, cu adevărat, sentimentul de „Siguranță și încredere”.

„Natural vorbind, acest fenomen se materializează în lipsă de siguranță și în neîncredere față de instituție. Într-un asemenea moment, chiar dacă un anumit purtător de cuvânt are dreptate, nimeni nu-l va crede. Este exact ca în povestea cu Ioniță Mincinosul, cel care, atunci când spune adevărul, nu mai este crezut de nimeni. Ani la rândul, oamenii au încercat să se acopere, unul pe celălalt”, este de părere partenerul nostru de dialog.

„Generalizăm, spunând că toți polițiștii sunt șpăgari și nesimțiți”

Gelu Duminică a concluzionat, oferind o imagine de ansamblu asupra felului în care e percepută Poliția.

„O imagine se construiește în ani și se poate distruge într-o secundă. Numai că, imaginea poliției a fost distrusă timp de ani buni și, în niciun caz, de evenimentele recente. Nu am afirmat că această imagine a fost șifonată pe drept sau pe nedrept, dar este rezultatul unui proces ale cărui roade sunt culese acum”, a precizat sociologul.

Interlocutorul nostru este de părere că, din păcate, momentul actual nu face decât să ne întărească prejudecățile referitoare la instituția Poliției.

„Avem parte de aceeași situație, ca în cazul medicilor. Auzim de un caz în care un doctor ia șpagă și imediat, generalizăm, spunând că toți polițiștii sunt șpăgari și nesimțiți. Cu toate acestea, uităm că noi înșine ne datorăm existența unor medici. La un moment dat, am fost tratați fără să ni se ceară șpagă. Însă, uităm aceste lucruri, pentru că există deja o imagine creată, iar canalele publice ne bombardează, din acest punct de vedere”, consideră Gelu Duminică.

„În momentul de față, nu trebuie să aruncăm copilul, vorba aceea, cu tot cu apă, și să realizăm că un stat lipsit de o instituție polițienească puternică și credibilă nu are cum să promoveze altceva decât anomie. O parte din această anomie existentă în societate este generată și de faptul că relația dintre cetățean și structura numită „Poliție” nu este bazată pe încredere, ci, mai degrabă, pe teamă, pe dorința de a eluda și pe expresia „hoții, bă!”, a continuat, „plastic”, intervievatul nostru.

La final, concluzia lui Gelu Duminică a fost fermă: „În momentul în care îl consider pe celălalt nedemn de încrederea mea și susțin că, mai degrabă, vrea să mă lovească decât să mă protejeze, această relație nu are cum să funcționeze!”.

 

 

ADVERTISEMENT