News

Gelu Voican Voiculescu e bun de plată. Fostul demnitar a fost executat silit după ce a stat 12 ani într-o vilă din Primăverii

Gelu Voican Voiculescu, figură de prim-plan a Revoluției din Decembrie 1989, a pierdut în instanță dreptul de a mai locui în vila de protocol din cartierul Primăverii. RAAPPS încearcă acum să-și recupereze paguba.
02.04.2022 | 08:14
Gelu Voican Voiculescu e bun de plata Fostul demnitar a fost executat silit dupa ce a stat 12 ani intro vila din Primaverii
Personaj cheie în desfășurarea Revoluției Române din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu a fost evacuat anul trecut din vila de protocol primită de la RAAPS
ADVERTISEMENT

Anul trecut, Gelu Voican Voiculescu (81 de ani) a fost eliberat din funcția pe care o deținea de ani buni în cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Decizia i-a aparținut noii conduceri interimare, în frunte cu Alexandru Mironov, care l-a înlocuit cu revoluționarul Ioan Savu.

Gelu Voican Voiculescu a locuit într-o vilă în Primăverii pentru care plătea 149 lei pe lună

În aprilie 2021, în momentul în care Voican Voiculescu a fost disponibilizat, fostul președinte Ion Iliescu și-a dat demisia din institutul pe care-l conducea încă de la înființare. Nemulțumit, Gelu Voican Voiculescu a contestat decizia concedierii în instanță.

ADVERTISEMENT

Desființat printr-o ordonanță de urgență emisă de guvern în 2019, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) a fost menținut în funcțiune de decizia Curții Constituționale din primăvara anului trecut, care a hotărât că închiderea forului de cercetare e neconstituţională.

Apoi, în mai anul trecut, Gelu Voican Voiculescu – cercetat pentru crime împotriva umanității, alături de Ion Iliescu, în ”Dosarul Revoluției” – a mai primit o lovitură dură, fiind evacuat printr-o decizie definitivă a instanței din vila în care locuia în cartierul Primăverii.

ADVERTISEMENT

Astfel, după 12 ani, Gelu Voican Voiculescu a fost evacuat din vila de lux cu 9 camere, 3 băi, 3 bucătarii, o mulțime de dependințe, având o suprafață locuibilă de aproape 300 metri pătrați, plus o curte de 456 metri pătrați.

Din 2008, RAAPPS a mărit chiria vilei în care locuia Voiculescu la 3.450 euro pe lună

Inițial, demnitarul a achitat o chirie de doar 149 lei pe lună, dar în 2008 RAAPPS a mărit chiria la suma de 3.450 euro, iar Gelu Voican Voiculescu nu a mai vrut să plătească nimic, considerând că suma este mult prea mare.

ADVERTISEMENT

Decizia definitivă a instanței l-a obligat pe Gelu Voican Voiculescu și la plata unor despăgubiri considerabile, peste 80.000 euro și circa 10.000 lei, dar fostul demnitar a refuzat în continuare să achite daunele stabilite de magistrați, preferând să fie executat silit.

Astfel, potrivit FANATIK, la Tribunalul Sectorului 1 București este pe rol unul dintre procesele pe care Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat i l-a deschis lui Gelu Voican Voiculescu, în încercarea de a recupera măcar o parte din despăgubirile hotărâte de instanță anul trecut.

ADVERTISEMENT

Regia de stat are mai multe procese deschise lui Voiculescu în încercarea de a-și recupera despăgubirile stabilite de instanță

În acest dosar, care a avut ultimul termen pe 8 martie anul curent, regia de stat încearcă recuperarea sumei de 46.958 lei de la Gelu Voican Voiculescu, dar mai există un proces prin care RAAPPS pretinde suma de 16.000 euro, dar și alți 91.098 lei, cu titlul de dobândă la sumele neachitate de Voiculescu.

Pe vremea când era director general al Institutului Revoluției Române, Gelu Voican Voiculescu avea rang de secretar de stat și primea un salariu pe măsură, de circa 10.000 lei pe lună. Vreme de un an, imediat după Revoluția din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu a fost și responsabilul guvernului Petre Roman cu controlul serviciilor secrete.

Gelu Voican Voiculescu a ocupat funcția de viceprim-ministru în guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990), fiind ales apoi senator FSN de Buzău în legislatura 1990-1992. Voiculescu a îndeplinit și funcția de ambasador în Tunisia (1994-1996) și Maroc (2001-2005).

ADVERTISEMENT