News

Cum vrea Germania să scape de dependența gazelor rusești! Ce plan au pregătit nemții

Cum vrea Germania să scape de dependența gazelor rusești! Ce plan au pregătit nemții și ce vor să facă în perioada imediat următoare oamenii lui Olaf Scholz
06.03.2022 | 13:44
Cum vrea Germania sa scape de dependenta gazelor rusesti Ce plan au pregatit nemtii
ADVERTISEMENT

Germania a anunțat noi măsuri pentru reducerea dependenţei de gazele ruseşti. Nemții au prezentat un plan ce vizează construirea unui terminal pentru importul de gaze naturale lichefiate, un indiciu clar al schimbării politice care se petrece după invazia Ucrainei.

Cum vor nemții să scape de dependența gazelor rusești!

Între timp, banca de stat a Germaniei, KfW a semnat un memorandum de înţelegere cu principalul producător de energie al ţării, RWE, dar şi cu operatorul olandez de reţea Gasunie.

ADVERTISEMENT

Potrivit înțelegerii se urmărește construirea unui terminal în oraşul port Brunsbuettel, un terminal cu o capacitate anuală de opt miliarde metri cubi.

S-a lansat chiar și o dată de finalizare, termenul fiind cât mai curând posibil, potrivit Ministerului Economiei din Germania.

ADVERTISEMENT

Interesant este că decizia a fost luată la doar câteva zile după ce cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania îşi va pune în practică planurile care vizează construirea a două noi terminale pentru gaze naturale lichefiate.

Politicianul a anunțat și că nemții vor să își majoreze rezervele de gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti. De remarcat că în Germania nu existau terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate.

ADVERTISEMENT

Deocamdată nu se cunosc informaţii privind necesarul de investiţii, dar estimările anterioare vizau o sumă de 450 milioane de euro.

Banca de stat va avea o participaţie de 50% în terminal, în timp ce RWE va primi 10%. Robert Habeck, ministrul Economiei a explicat și el că, deși obiectivul țării este să creeze energie într-un mod neutru din punct de vedere al climei, gazul este necesar în gestionarea tranziţiei.

ADVERTISEMENT

“Este necesar să ne reducem dependenţa de importurile din Rusia cât mai curând posibil. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei face acest obiectiv absolut necesar. Cu un terminal de gaze naturale lichefiate la Brunsbuettel, ne extindem oportunităţile de import”, a afirmat Habeck.

ADVERTISEMENT