News

Gena care dublează riscul de deces din cauza Covid. Afectează aproximativ 60% din sud-asiatici și 15% europeni

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au descoperit o genă care dublează riscul de deces din cauza coronavirusului.
05.11.2021 | 10:44
Gena care dubleaza riscul de deces din cauza Covid Afecteaza aproximativ 60 din sudasiatici si 15 europeni
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au aflat că o astfel de genă afectează aproximativ 60% din persoanele cu origini sud-asiatice și 15% dintre cele cu origini europene.

Este vorba despre o genă numită LZTFL1, identificată prin intermediul inteligenței artificiale și a tehnologiei moleculare de ultimă inovație.

ADVERTISEMENT

Gena poate fi prevenită prin vaccinarea anti-Covid

LZTFL1 crește dublu nu doar riscul de deces, ci și insuficiența respiratorie. Gena ar reprezenta și o explicație asupra faptului că unele grupuri etnice se infectează cu forme ușoare, iar unele cu forme mai severe de SARS-COV2.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au aflat și că LZTFL1 afectează destul de dur și plămânii. Nu doar sud-asiaticii și europenii ar fi afectați, ci și 2% din populația fro-caribiană.

ADVERTISEMENT

”LZTFL1 arată că modul în care plămânii răspund la infecție este esențial. Acest lucru este important deoarece majoritatea tratamentelor s-au concentrat pe schimbarea modului în care sistemul imunitar reacționează la virus.

Factorul genetic pe care l-am găsit explică de ce unii oameni se îmbolnăvesc foarte grav după infectarea cu coronavirus… Există o singură genă care conferă un risc destul de semnificativ oamenilor din Asia de Sud.”, a explicat James Davies, co-autor principal și profesor asociat de genomică la Oxford, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Gena poate fi combătută, din fericire, prin vaccinul anti-Covid, a mai subliniat James Davies. Concret, a fost depistată printr-un algoritm care la rândul său a analizat mai multe tipuri genetice din celule umane. Ulterior, toată lumea s-a concentrat asupra ADN-ului genei.

”Spre deosebire de excesul de risc observat la populația de rasă neagră, în primul val, în grupurile din Asia de Sud a rămas un risc semnificativ. Aici se iau în calcul și factorii socio-economici, deoarece factorii genetici ar reprezenta o mare parte din aceasta”, a mai punctat Davies.

ADVERTISEMENT

 ”Acesta este un studiu important care contribuie la eforturile noastre continue de a înțelege cauzele declanșării ratele mortalității cauzate de Covid în unele grupuri etnice și în special de ce rezultatele lor sau supraviețuirea de la Covid sunt mai rele după infecție”, a mai afirmat și Raghib Ali, de la Universitatea din Cambridge.

Există și scepticism față de studiu

Există și sceptici față de acest studiu. Nazrul Islam, de la Departamentul Nuffield de Sănătate a Populației de la Universitatea Oxford, a ținut să scoată în evidență faptul că anumite etnii nu sunt bine reprezentate în bazele de date genetice, utilizate pentru a determina prevalența anumitor gene, cum ar fi LZTHL1.

”Trebuie să fim foarte atenți în analizarea datelor, în interogarea lor în mod repetat și în modul în care diseminăm rezultatele. Se pot genea probleme sociale profunde”, a detaliat și Nazrul Islam.

ADVERTISEMENT