Într-o intervenția la CNN, post la care este angajat ca analist militar, generalul Mark Hertling a susținut că lipsa de reacție a președintelui rus, Vladimir Putin, după atacul terorist de vineri noaptea poate fi explicată și prin faptul că acesta fusese avertizat de către autoritățile americane cu privire la riscurile unui astfel de atac.
Generalul american a explicat în intervenția sa la postul CNN, atunci când a fost întrebat despre lipsa unei reacții din partea președintelui Vladimir Putin, că liderul de la Kremlin trebuie să se simtă penibil în condițiile în care Statele Unite avertizaseră Rusia cu privire la riscurile unui atac terorist. Mai mult, avertizarea venită din partea Ambasadei SUA la Moscova făcea referire chiar la un posibil atac într-o sală de concerte.
Mark Hertling a explicat că autoritățile americane sunt obligate de lege să informeze statele care ar putea fi vizate de un atac terorist, chiar dacă statul în cauză este unul rival, așa cum este cazul Rusiei. Ofițerul american a susținut că Putin trebuie să se simtă stânjenit din moment ce a și fost avertizat, chiar de către rivalii săi, și tot nu a făcut nimic pentru a preveni astfel de atacuri.
„Cele șase națiuni, cele șase ambasade care au avertizat Moscova prin canale secrete pe 7 martie că acest lucru urma să se întâmple – există ceva numit “datoria de a avertiza”. Atunci când țările captează discuții despre activități teroriste, chiar dacă dai informația unui inamic sau unui concurent, așa cum este Rusia pentru noi, tot ai această datorie de a da aceste informații agenției lor de informații.
Aș sugera că motivul pentru care Putin este atât de tăcut în acest moment este că se simte puțin penibil. Agențiile sale de informații au primit aceste informații, au știut că ceva se va întâmpla – a fost chiar atât de specific încât a spus că s-ar putea întâmpla într-un loc de concert – și totuși nu au făcut nimic în legătură cu asta.
Imediat ce a avut loc acest atac, atunci și alte orașe din Rusia au început să acorde atenție. Au închis un concert în Sankt Petersburg, la câteva ore după ce acest lucru a început să se întâmple… Așa că bănuiesc că cel puțin unul dintre motivele pentru care nu am auzit nimic de la Putin este faptul că este jenat că a primit informații din partea Occidentului și nu a acționat în consecință”, a explicat generalul Mark Hertling, făcând referire la grupul de țări ce cooperează în schimbul de informații OSINT, The five eyes.
Dacă discuția de la CNN a avut loc vineri noaptea, la câteva ore după producerea atacului terorist, sâmbătă, la aproape 24 de ore de la acest atac, președintele rus tot nu a avut o reacție oficială, asta deși numărul victimelor a trecut de o sută.
Așa cum sublinia și ofițerul american, la începutul acestei luni, ambasada SUA din Rusia a emis o alertă de securitate care avertiza cu privire la un potențial atac terorist la Moscova și a îndemnat oamenii să evite mulțimile, să urmărească mass-media locală pentru actualizări și să fie atenți la împrejurimi.
“Ambasada monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani ar trebui sfătuiți să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”, se arată în alerta de securitate din 7 martie.
Putin a abordat avertismentele câteva săptămâni mai târziu, criticând avertismentul din urmă cu trei zile ca fiind “provocator”. Potrivit TASS, președintele rus a declarat pe 19 martie că scopul “declarațiilor provocatoare recente ale unor structuri oficiale occidentale despre posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia” dăunează societății rusești.
“Toate acestea seamănă cu un șantaj pur și simplu și cu intenția de a intimida și destabiliza societatea noastră”, a declarat Putin, potrivit presei de stat care a relatat declarațiile sale.