News

Motivul pentru care generalii ruși sunt eliminați pe capete în Ucraina. Cum operează unitatea specială pentru vânătoarea ofițerilor ruși

Kievul susține că militarii ucraineni au reușit să elimine nu mai puțin de șase generali ruși, un număr uriaș din punct de vedere statistic pentru nici patru săptămâni de război.
22.03.2022 | 11:07
Motivul pentru care generalii rusi sunt eliminati pe capete in Ucraina Cum opereaza unitatea speciala pentru vanatoarea ofiterilor rusi
Armata rusă a pierdut nu mai puțin de șase generali până acum. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În mai puțin de patru săptămâni de la începutul războiului, armata rusă a pierdut, potrivit oficialilor de la Kiev, nu mai puțin de șase generali, iar experții militari susțin că acest număr este neobișnuit de mare.

Șase generali uciși de la începutul războiului

La finalul primei săptămâni a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, mai multe surse de la Kiev dar și Moscova, au confirmat uciderea generalului-maior, Andrei Suhovețki, comandantul adjunct al Armatei Generale a 41-a a Districtului Militar Central al Rusiei. Presa de la Kiev a scris că acesta a fost ucis de către un lunetist și, deși oficial Moscova nu a confirmat uciderea acestuia, moartea lui Suhovețki a fost confirmată chiar de către reprezentantul organizației de veterani „Uniunea Parașutistilor din Rusia” într-o postare pe Facebook, ștearsă însă ulterior.

ADVERTISEMENT

Cinci zile mai târziu, în data de 8 martie, serviciul de informații al armatei ucrainene anunța eliminarea generalului-maior Vitali Gherasimov, prim-adjunctul comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei. Vitali Gherasimov era considerat unul din cei mai experimentați generali ruși, luând parte la Al Doilea Război Cecen şi la operaţiunea militară a Rusiei în Siria, fiind medaliat și pentru operațiunile ce au dus la anexarea Crimeii în 2014.

Uciderea sa, în apropierea orașului Harkov, a fost confirmată, atât de site-ul de investigații Bellingcat, cât și de serviciile secrete ucrainene care au interceptat o convorbire între doi ofițeri FSB care vorbesc despre moartea general-ului Gherasimov şi se plâng de faptul că nu mai pot comunica în mod securizat în interiorul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Alte trei zile mai târziu, oficialii occidentali confirmau uciderea generalului maior Andrei Kolesnikov, comandantul armatei a 29-a din districtul de est al Rusiei. Era al treilea general rus ucis, dintr-un total de 20 generali aflați în misiune în Ucraina.

În data de 16 martie, Anton Gerashchenko, consilier la Ministerul de Interne al Kievului, a susţinut într-un mesaj postat pe Telegram că forţele ucrainene l-au ucis pe generalul-maior rus Oleg Mitiaev, comandantul Diviziei 150 mecanizate, în timpul luptelor intense de la periferia orașului Mariupol. Mitiaev a condus trupe și în Siria, iar eliminarea sa a fost revendicată de către Regimentul Azov.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două zile, Statul Major al Forțelor Armate de la Kiev a anunțat uciderea generalului-locotenent Andrei Mordvicev, comandantul Armatei a 8-a Combinată din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Acesta ar fi fost ucis în timpul atacurilor asupra aerodromului din Cernobaevka, de lângă Herson.

Duminică, tot în luptele ce se duc pentru controlul orașului Mariupol, a fost ucis și Andrei Palîi, comandantul adjunct al flotei ruse la Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev. Palîi era pe cale să fie promovat contraamiral.

ADVERTISEMENT

Alături de aceștia, și în fapt primul general ucis de către trupele ucrainene, a fost generalului cecen Magomed Tushaev, comandantul Regimentului 141 motorizat al Gărzii Naționale Cecene din Rusia si apropiat al lui Kadirov. Acesta a fost eliminat în data de 26 februarie, doar în a doua zi în care s-a aflat pe front, întregul său regiment fiind scos din luptă în timpul unei operațiuni ale trupelor speciale ucrainene.

„Rata mare de mortalitate mare în rândul ofițerilor superiori ai Federației Ruse este izbitoare. Deja 6 generali au fost uciși: generalii maiori Tușaiev, Gherasimov, Kolesnikov, Suhovețki, Mitiaev și generalul Mordvicev. Zeci de colonei și alți ofițeri. Armata Federației Ruse este complet nepregătită și luptă doar cu numărul mare de militari și rachete de croazieră”, a scris luni pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Armata rusă, fără un sistem de comunicații

Într-un interviu pentru CNN, fostul comandat al forțelor americane din Irak și Afganistan, dar și fostul șef al CIA, generalul David Petraeus a calificat uciderea unui număr atât de mare de generali și alți ofițeri superiori drept „extrem de neobișnuit”, susținând că principala explicație stă în faptul că armata rusă nu beneficiază de un sistem eficient de comunicații.

„Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei.

Deci, ce se întâmplă? Coloana este oprită. Un general nerăbdător stă acolo în spate, în vehiculul lui blindat. Merge în față să afle ce se întâmplă, pentru că nu există inițiativă. Nu există un corp de subofițeri. Recruții nu au inițiativă, așteaptă să li se spună ce să facă. Iar când generalul ajunge în față, ucrainenii au lunetiști foarte, foarte buni și îl iau în vizor”, a explicat fostul general american.

În fapt, lipsa unui sistem securizat de comunicații este una din explicațiile pentru proasta coordonare a armatei ruse care, până în acest moment, pare să nu se fi dovedit capabilă să execute misiune complexe ce implică coordonarea forțelor terestre, aeriene și navale. O bună parte din trupele trimise pe front în Ucraina pur și simplu nu au fost dotate cu sisteme de comunicații securizate. Experții militari au subliniat că atunci când ai o coloană de tancuri, care nu este dotată cu un astfel de sistem, atunci toate forțele militare trebuie să folosească un sistem de comunicații accesibil fiecărei unități, adică cel mai puțin performant dintre ele. Și, după cum observă analiștii militari, unitățile rusești au fost nevoite să folosească sisteme vechi de comunicații, ce le-au permis adeseori ucrainenilor să intercepteze și să descifreze comunicațiile rușilor aproape în timp real.

Problema este una veche în armata rusă, și a ieșit în evidență în timpul invaziei din Georgia din 2008, atunci când comandanții ruși au fost nevoiți să folosească fie telefoane mobile comerciale sau chiar poșta militară din cauza lipsei echipamentelor de comunicații. Atunci, într-un caz extrem, un comandant a trebuit să zboare personal cu un elicopter în prima linie a frontului pentru a transmite ordinele sale direct subordonaților.

Un an mai târziu Ministerul Apărării rus își propunea să elimine complet această problemă și anunța introducerea unui sistem nou nouț de comunicații securizate, Azart, un sistem prezentat ca fiind de ultimă generație. Producătorul acestuia, Angstrem, era deținut de unul din consilierii lui Medvedev, atunci președintele Rusiei, și care îi încredințase personal acest contract.

Doar 60.000 de astfel de aparate au intrat în dotarea forțelor militare ruse, doar în Ucraina au fost desfășurați 190.000 de militari, iar experții militari ruși au subliniat că aceste aparate nu au fost niciodată de încredere în rândul armatei. „În rândul trupelor desfășurate în Siria, telefoanele Azart erau folosite doar în cadrul bazelor militare, în afara lor, toată lumea folosea telefoane mobile comerciale sau walkie-talki-uri chinezești”, a explicat Vladimir Orlov pentru Europa Liberă.

În lipsa acestui sistem de comunicații, mulți soldați și chiar ofițeri ruși au fost nevoiți sau au căzut tentației de a folosi telefoane comerciale, care au fost interceptate cu ușurință de către armata ucraineană din moment ce Kievul încă controlează turnurile pentru rețeaua mobilă din țară.

„Dacă ai generali în prima linie care se pun în poziții periculoase, este adesea pentru că ei trebuie să fie acolo… Cred că acest lucru e consecința directă a faptului că au multe probleme de comunicare și organizare pe care încearcă să le rezolve personal”, este de părere profesorul de studii strategice Phillips OBrien.

Structura ierarhică rigidă a armatei ruse

Numărul mare de generali ruși uciși în mai puțin de patru săptămâni de conflict a surprins și analiștii militari occidentali. Aceștia au susținut că prezența ofițerilor cu un rang atât de mare în prima linie a frontului e nu doar o dovadă că operațiunile militare nu se desfășoară coordonat, dar și că trupele ruse din prima linie „sunt incapabile să ia decizii pe cont propriu, nu au cunoștință de situație sau se tem să avanseze”. Acest fapt pare să fie colaborat cu informațiile privind moralul scăzut al trupelor ruse, faptul că mulți recruți nu erau pregătiți pentru a participa la un război împotriva unei armate organizate, de unde și numărul mare de dezertări.

Moartea ofițerilor ruși este „un efect a lipsei de disciplină, a lipsei de experiență operațională și a lipsei de pregătire”, este de părere generalul în retragere Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa. El a spus că generalii ar fi vrut să preia personal situația sau să înțeleagă de ce invazia stagnează. „Au plătit un preț pentru asta”, a completat acesta.

Un alt factor ar sta însă și în structura rigidă a armatei ruse, una extrem de rigidă ierarhic, ce nu lasă libertatea ofițerilor, aflați direct în teatrul de operațiuni, de a lua decizii fără a mai aștepta ordinele superiorilor. „În ultimii ani, a existat o schimbare majoră pentru a forța comandanții de batalion să gândească independent într-un mod care să le dea libertatea de a lua decizii. Dar acest lucru a fost introdus în urmă cu doar trei ani, așa că poate nu a avut încă un efect adecvat asupra performanței lor”, a declarat Konrad Muzyka de la Rochan Consulting pentru publicația Business Insider.

Prin comparație, armata americană tinde să țină ofițerii de rang înalt în spatele liniei frontului, lăsând o mare parte din conducerea în situații de luptă ofițerilor juniori și altor gradați care comunică situația urmând lanțul de comandă, notează sursa citată.

La acești factori se adaugă și tradiția armatei ruse ca generalii să conducă ei direct trupele în luptă, ceea ce îi face mult mai vulnerabili în actualul context al războiului, unde ambuscadele organizate de trupele ucrainene sunt modul principal de atac al acestora.

„Armata rusă este extrem de inflexibilă, iar clasa ofițerilor joacă un rol mai important. Armata are un proces decizional foarte centralizat, așa că nu este șocant că acești tipi sunt în față în punctele de fricțiune”, a spus Rob Lee, cercetător la Foreign Policy Research Institute.

Kill Team pentru generalii ruși

Numărul mare de generali ruși uciși pare însă a sugera că ucraineni îi vânează în mod special pe comandanții ruși. „Nu cred că acesta este un accident. Unul este un accident, dar atât de mulți sunt deja ținte”, a declarat Rita Konaev profesoară la Universitatea Georgetown din Statele Unite pentru BBC.

De altfel, o sursă din cercul apropiat al președintelui Zelenski a declarat pentru publicația The Wall Street Journal că Ucraina are o echipă de informații militare dedicată eliminării ofițerilor ruși de rang înalt. „Ei caută generali, piloți, comandanți de artilerie de mare profil. Au toate detaliile lor, numele, numerele armatei”, susține sursa citată care a adăugat că ofițerii au fost apoi vizați fie cu foc de lunetă, fie cu artilerie.

Sursa citată precizează că acest grup special folosește toate metodele pe care le are la dispoziție pentru a localiza ofițerii ruși, care au fost adesea găsiți folosind echipamente radio necriptate, cu transmisii care pot fi interceptate sau marcate pe o hartă. Antrenamentul, dronele și armele antitanc furnizate de țările NATO au ajutat Ucraina să perturbe înaintarea Rusiei și să pună în pericol ofițerii ruși înalți, sunt de părere și oficialii occidentali.

În războiul modern, soldații sunt învățați să atace conducerea și comunicațiile inamicului cât mai repede posibil. „Întotdeauna am fost învățați să căutăm vehiculul de comandă și control și să-l lovim primul, iar acesta este nodul care leagă orice altceva”, a declarat pentru WSJ colonelul american de infanterie marină John “Buss” Barranco, în prezent cercetător la Atlantic Council.

Acest sistem de „vânătoare a ofițerilor ruși” vine în contextul în care, în ultimii ani, după anexarea Crimeii, armata ucraineană a pus accentul pe dezvoltarea Comandamentui pentru Operaţii Speciale (SOCOM) ca ramură de serviciu separată. Dezvoltarea acestei ramuri, ce numără circa 2.000 de militari înrolaţi în şapte unităţi de operaţii speciale, a beneficiat de sprijinul direct al Occidentului și în special a unităților de forțe speciale din SUA. În plus, militarii FOS ucraineni au participat în mod regulat la exerciţiile militare NATO, inclusiv la toate ediţiile recente ale Combined Resolve Exercise.

În plus, Yahoo News a scris săptămâna trecută că, în urma anexării Crimeii de către Rusia în 2014, CIA a pus bazele unui program secret pentru a antrena lunetiștii ucraineni. „Cred că antrenamentul a dat roade”, a declarat pentru publicație un fost înalt oficial.

ADVERTISEMENT
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina...
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să...
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în...
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în paragină. Construite în timpul pandemiei, acum sunt subiect de litigiu
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul...
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu