News

Generalul Virgil Bălăceanu dezvăluie scenariul războiului din Ucraina: „Contraofensiva împotriva Rusiei trebuie să continue, dar rezultatul referendumului va fi esențial!”

Generalul Virgil Bălăceanu a analizat scenariile posibile, după mobilizarea parțială. Contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei va continua, dar referendumul va conta.
21.09.2022 | 19:30
Generalul Virgil Balaceanu dezvaluie scenariul razboiului din Ucraina Contraofensiva impotriva Rusiei trebuie sa continue dar rezultatul referendumului va fi esential
Generalul Virgil Bălăceanu consideră că războiul din Ucraina va fi unul de durată, după mobilizarea rezerviștilor ruși (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu consideră că „asistăm la o schimbare a grupului de forțe pe frontul din Ucraina, după mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin”. Continuarea contraofensivei împotriva Armatei Roșii este esențială, dar va conta substanțial și rezultatul referendumului programat să înceapă joi, prin care Moscova forțează alipirea unor teritorii din Ucraina.

Generalul Virgil Bălăceanu: „După mobilizarea parțială, vom asista la un război de lungă durată. Apare ilegitimitatea referendumului, dar rezultatul va conta, dacă va fi atacat un teritoriu rusesc”

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu este fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și, de asemenea a îndeplinit funcția de șef al Brigăzii Multinaționale din sud – estul Europei. După punerea în practică a mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin, care, după unele voci, precum cea a lui Mike Martin, expert britanic în studii de război, ar putea chiar grăbi înfrângerea Rusiei, generalul Bălăceanu a vorbit despre scenariile plauzibile ale viitorului conflictului.

ADVERTISEMENT
Virgil Bălăceanu
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu (sursa facebook.com)

 

„Punctul critic este mobilizarea celor 300.000 de rezerviști și mai puțin discuția legată de amenințarea folosirii armelor nucleare, la care Vladimir Putin a făcut, din nou, referire. Acești rezerviști se pot grupa într-o 100 sau în 150 de grupuri de luptă. Vom vedea câte astfel de grupuri vor introduce rușii în operațiune, dar este o schimbare a grupului de forțe”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Virgil Bălăceanu.

Generalul în rezervă a amintit și faptul că „a mai apărut și apelul făcut de Vladimir Putin către complexul industrial militar, cu privire la furnizarea de cantități mai mari de armament, vehicule de luptă și muniții și, ca atare, vom asista la un război de lungă durată. Pentru ambele părți, va fi o campanie de toamnă dificilă”.

ADVERTISEMENT

Previziunea interlocutorului nostru este aceea că Ucraina va fi pusă în situația de a-și continua contraofensiva, cel puțin până în momentul în care rușii vor suplimenta forțele în zonă.

„În plus, există și problema referendumului, care ar trebui să înceapă mâine. Condițiile organizării acestuia sunt extrem de improprii, iar ilegitimitatea apare încă de la început. Situația se va schimba, în momentul în care acest referendum va aduce noi teritorii Federației Ruse, în sensul în care se va lua în considerație faptul că este atacat un teritoriu rusesc”, a punctat fostul oficial român.

ADVERTISEMENT

Referendumul și pericolul agresiunii pe așa numitul „teritoriu rusesc”

Aici, trebuie amintit faptul că mai mulți lideri pro–Moscova, din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson au inițiat organizarea cât mai rapidă a referendumurilor de alipire a teritoriilor ucrainene ocupate de Armate Roșie.

Această strategie pare să dea roade, în momentul în care forțele Kievului, conduse de președintele Volodimir Zelenski, contraatacă rapid în zonele ocupate de ruși, obligându-și inamicul să se retragă în pripă, abandonându-și armamentul și vehiculele din dotare.

ADVERTISEMENT

De altfel, la 19 septembrie, ucrainenii au recucerit satul Bilohorivka, moment care a consfințit pierderea de către Moscova a controlului total asupra regiunii Lugansk, din estul Ucrainei. De mai bine de trei săptămâni, forțele armate ale Kievului au izbutit să recupereze aproape 10.000 de kilometri pătrați, cuceriți de Armata Roșie în cinci luni de la declanșarea conflictului.

Succesul referendumului organizat de pro–ruși ar sta în faptul că eventualele atacuri ale Ucrainei în zonele proaspăt „alipite” Rusiei ar fi similare, potrivit Kremlinului, cu o agresiune pe teritoriul rusesc, lucru care ar crește nivelul ripostei Moscovei, dar și reproșul asupra Kievului, care, „teoretic” nu ar mai acționa în zona războiului de apărare.

Susținători Ucraina
Susținători pro – Ucraina, care cer NATO sporirea ajutorului militar împotriva Rusiei (sursa hepta.ro)

„NATO nu va schimba macazul, dar va trebui să intensifice aprovizionarea forțelor ucrainene”

Schimbările apărute pe frontul ucrainean nu justifică, însă, în opinia expertului contactat de FANATIK, o schimbare severă a atitudinii Moscovei.

„Lucrurile sunt mai complicate, dar nu vorbim despre folosirea armelor nucleare, cel puțin în această fază a confruntării. Ne concentrăm tot pe datele războiului convențional. Nu cred că strategia rușilor se va schimba. Ei urmăresc consolidarea apărării celor patru regiuni, la care se mai adaugă și cât mai dețin din Harkov și continuarea ofensivei pentru încercuirea și capturarea forțelor ucrainene din zona Dombasului, dar și pentru cucerirea în întregime a Oblastului, a regiunii Dombas”, a comentat generalul Virgil Bălăceanu.

Interlocutorul nostru apreciază că „NATO nu va schimba macazul, dar, cel mai probabil, va trebui să intensifice aprovizionarea forțelor ucrainene cu armament și muniție, având în vedere schimbarea raportului de forțe, de data aceasta, în favoarea Rusiei”.

Generalul în rezervă este de părere că, în acest moment, ucrainenii au o resursă militară importantă. Vorbim de aproximativ 700.000 de soldați, din forțele active, forțele de rezervă și forțele teritoriale.

Costurile viitoare ale conflictului, dificil de anticipat

„Este foarte greu de anticipat cât va costa în plus Alianța Nord – Atlantică suplimentarea armamentului și a muniției pentru Ucraina. Acum, vorbim despre peste 100 de miliarde pe care le-au donat deja SUA și se va continua în același mod. Costul material este important, dar este un efort pentru ceea ce înseamnă stoparea agresivității Federației Ruse”, ne-a declarat Virgil Bălăceanu.

Generalul român nu se hazardează și a apreciat că „vom vedea în ce măsură se va schimba raportul de forțe. Ne așteptăm la acest fenomen, pentru că Rusia are o resursă umană suplimentară. Încă o dată, vorbim despre 300.000 de rezerviști, care vor fi chemați la unitățile lor sau la unitățile care urmează să se înființeze”.

Vladimir Putin
Planul inițial al lui Vladimir Putin a fost dat peste cap de riposta trupelor lui Volodimir Zelenskiși de ajutorul oferit de NATO (sursa hepta.ro)

Planul Moscovei, determinat de insuficiența forțelor și a mijloacelor

Potrivit FANATIK, reacțiile comunității internaționale la ultimul discurs al lui Vladimir Putin nu au întârziat. Mihailo Podoliak, consilier în cadrul biroului președintelui Ucrainei a notat, pe Twitter, că „Încă, totul merge conform planului, nu-i așa? Viața are un mare simț al umorului”.

Opinia generalului în rezervă este, însă, diferită. Acesta este de părere că „planul inițial al Rusiei nu a funcționat. A fost determinat de o cantitate insuficientă de forțe și de mijloace”.

„A intervenit și contraofensiva ucraineană, iar ulterior, a fost creat un moment critic, care a necesitat suplimentarea acestor forțe, care reprezintă mobilizarea parțială”, a încheiat Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT