Fotbal intern

“Generaţia de Aur” se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi! Ce au strâns până acum cei care ne-au scos în stradă în urmă cu 25 de ani

05.07.2019 | 15:58
Generatia de Aur se lupta pentru trofee din postura de antrenori sau presedinti Ce au strans pana acum cei care neau scos in strada in urma cu 25 de ani
Motivul pentru care meciul de adio al „Generației de Aur” a fost amânat.

După 25 de ani de la cea mai importantă performanţă a echipei naţionale a României, “Generaţia de Aur” se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi. FANATIK îţi prezintă ce au făcut în ultimii ani cei care ne-au scos în stradă în serile de vară din 1994.

“Generaţia de Aur” se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi. Gică Hagi versus Dan Petrescu în Supercupa României

CFR Cluj şi Viitorul se vor duela sâmbătă, de la ora 20:00, în Supercupa României, ceea ce va însemna o luptă între Dan Petrescu şi Gică Hagi pentru al treilea trofeu ca importanţă din fotbalul autohton. Componenţi ai “Generaţiei de Aur”, cei doi nu sunt primii care se luptă pentru trofee în întrecerea internă. Mai mult, meciul de la Ploieşti va aduce aproape mai mulţi componenţi ai echipei naţionale a României de la Campionatul Mondial din 1994.

Pe lângă Gică Hagi şi Dan Petrescu, “Generaţia de Aur” mai are doi componenţi implicaţi în lupta pentru Supercupa României. Gică Popescu, titular în lotul tricolorilor în 1994, şi Ştefan Preda, rezerva lui Florin Prunea şi Bogdan Stelea, fac parte din staff-ul Viitorului. “Baciul” este noul preşedinte al clubului, în timp ce fostul goalkeeper este antrenor cu portarii la formaţia dobrogeană. În plus, în tribunele stadionului “Ilie Oană”, la Supercupa României, va veni şi Florin Prunea, care va spiona adversarele lui Dinamo din primele trei etape din Liga 1, acesta fiind numit în această vară în funcţia de manager general al clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi
Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi

Jucătorii “Generaţiei de Aur”, succes şi din postura de antrenori

Mulţi dintre fotbaliştii “Generaţiei de Aur” au făcut pasul spre antrenorat la finalul carierei de jucători, reuşind să aibă succes şi în noua postură. Dan Petrescu este lider la acest capitol, cu patru trofee câştigate în România. “Bursucul” a triumfat în campionat cu Unirea Urziceni (2009) şi cu CFR Cluj (2018 şi 2019), reuşind să cucerească şi Supercupa României cu ASA Târgu Mureş în 2015. În plus, fostul fundaş a avut succes şi în străinătate, după ce a ajutat-o pe Kuban Krasnodar să promoveze în prima ligă din Rusia şi a cucerit Cupa Chinei cu Jiangsu Suning în 2015.

Gică Hagi, cel mai longeviv antrenor din Liga 1, a câştigat titlul de campion al României cu Viitorul, performanţă reuşită în sezonul 2016-17. Doi ani mai târziu, echipa “Regelui” a cucerit şi Cupa României, iar sâmbătă seară poate bifa al treilea trofeu, dacă o va învinge pe CFR Cluj. De notat este faptul că Gică Hagi a câştigat un trofeu şi în străinătate, după ce Galatasaray a pus mâna pe Cupa Turciei în 2005. Constantin Gâlcă a dat lovitura în sezonul 2014-15, când a câştigat trei trofee (Liga 1, Cupa României şi Cupa Ligii) cu FCSB, ultimul în care formaţia roş-albastră a câştigat titlul. Dorinel Munteanu a scris istorie în 2011, când a ajutat-o pe Oţelul Galaţi să câştige campionatul şi Supercupa României.

Gică Hagi şi Ianis Hagi, după ce au câştigat Cupa României
Gică Hagi şi Ianis Hagi, după ce au câştigat Cupa României

Ce au făcut componenţii “Generaţiei de Aur” după ce s-au retras din activitate

  • Florin Prunea – a lucrat în FRF, în funcția de șef al departamentului de relații internaționale. A fost preşedinte la Poli Iaşi, iar din iunie 2019 ocupă funcţia de manager general la Dinamo Bucureşti.
  • Dan Petrescu – le-a antrenat pe Sportul Studenţesc, Rapid Bucureşti, Wisla Cracovia, Unirea Urziceni, Kuban Krasnodar, Dinamo Moscova, Al-Arabi, ASA Târgu Mureş, Jiangsu Suning, Al-Nasr, Guizhou Hengfeng şi CFR Cluj. În sezonul 2009-2010, fostul fundaş a reuşit să ajute Unirea Urziceni să obţină 8 puncte în grupele Ligii Campionilor, formaţia fiind la un pas să se califice în optimile de finală.
  • Daniel Prodan – În 2006 a antrenat pentru o scurtă perioadă echipa naţională de tineret a României. A fost director sportiv în cadrul FRF până în iulie 2014. Pe 16 noiembrie 2016, la 44 de ani, s-a stins din viaţă după ce a suferit un infarct.
  • Miodrag Belodedici – a fost ambasadorul finalei Europa League din 2012, disputată pe Arena Naţională, având aceeaşi calitate şi pentru UEFA EURO 2020, din moment ce patru meciuri de la turneul final se vor disputa în Bucureşti. În prezent este director de tineret în cadrul Federaţiei Române de Fotbal.
  • Ioan Lupescu – le-a antrenat pe FCM Bacău şi FC Braşov în 2004. A fost director general al Federaţiei Române de Fotbal şi a candidat la funcţia de preşedinte FRF în 2018. Fostul internaţional român a lucrat timp de şase ani la UEFA, unde a fost director tehnic. În prezent este angajat al forului continental şi se ocupă de colaborarea cu celelalte confederaţii.
Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi
Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi
  • Gică Popescu – şi-a deschis propria şcoală de fotbal după ce s-a retras, iar în 2005 a candidat pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal. În martie 2014, fostul fundaş a fost condamnat la trei ani şi o lună de închisoare în “Dosarul Transferurilor”. A fost eliberat condiţionat în noiembrie 2015, iar din mai 2019 este preşedintele Viitorului.
  • Dorinel Munteanu – le-a antrenat pe CFR Cluj, FC Argeş, FC Vaslui, U Cluj, FCSB, Oţelul Galaţi, Dinamo Bucureşti, Mordovia Saransk, Kuban Krasnodar, Gabala, Astra Giurgiu, Zakho FC, CSM Reşiţa şi Concordia Chiajna. Este liber de contract din ianuarie 2019.
  • Iulian Chiriţă – după ce s-a retras din activitate, fostul fotbalist al Rapidului a intrat în afaceri, însă nu a avut prea mare noroc. În 2013 a plecat în Spania şi s-a stabilit în Barcelona, unde a avut probleme cu legea, fiind învinuit că ar fi falsificat cărţi de credit şi ar fi tipărit bani. Avocatul acestuia a considerat că totul este o eroare judiciară.
  • Florin Răducioiu – a antrenat echipa naţională U17 a României în 2014, iar din ianuarie 2019 este scouter pentru clubul AC Milan. În trecut a fost oficial al clubului Dinamo Bucureşti.
  • Gică Hagi – a antrenat echipa naţională a României în 2001, când tricolorii au ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2002. Le-a mai pregătit pe Bursaspor, Galatasaray, Poli Timişoara, FCSB, iar din 2014 este antrenorul Viitorului, echipă pe care a înfiinţat-o în 2009.
  • Ilie Dumitrescu – le-a antrenat pe Oţelul Galaţi, FC Braşov, Alki Larnaca, România U21, FCSM Bacău, Apollon Limassol, AEK Atena, Egaleo, Akratitos, Kallithea, PAOK Salonic, Panthrakikos şi FCSB. În prezent este analist TV şi invitat permanent la diverse emisiuni ale postului Digi Sport.
Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi
Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi
  • Bogdan Stelea – a fost antrenor secund al naţionalei României în perioada 2009-2011, când selecţioner a fost Răzvan Lucescu. A mai antrenat Astra Giurgiu, România U21 şi Viitorul. Din 2014 este liber de contract şi joacă în echipa de old-boys a lui Dinamo Bucureşti.
  • Tibor Selymes – le-a antrenat pe Sopron, Liberty Salonta, Sportul Studenţesc, Astra Ploieşti, ASA Târgu Mureş, Dinamo II Bucureşti, Săgeata Năvodari, Kaposvar, Oţelul Galaţi, Petrolul Ploieşti, Delta Dobrogea Tulcea şi Olimpia Satu Mare. Din 2017 este liber de contract.
  • Gheorghe Mihali – le-a antrenat pe CSM Focşani, U Cluj, CS Mioveni şi CS Baloteşti. A fost antrenor secund la Al-Minaa, Kuban Krasnodar, Dinamo Bucureşti şi UTA Arad. Este liber de contract din aprilie 2019.
  • Basarab Panduru – le-a antrenat pe Poli Timişoara, Oţelul Galaţi, FC Vaslui, Farul Constanţa şi Progresul Bucureşti. Din 2008 nu mai antrenează şi este anlist TV pentru postul Telekom Sport.
  • Ion Vlădoiu – le-a antrenat pe Progresul Bucureşti şi FC Argeş. Este angajat al Federaţiei Române de Fotbal din 2011.
Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi
Generaţia de Aur se luptă pentru trofee din postura de antrenori sau preşedinţi
  • Viorel Moldovan – le-a antrenat pe FC Vaslui, FC Braşov, Sportul Studenţesc, Rapid Bucureşti, România U21, Auxerre şi Chindia Târgovişte, echipă pe care a promovat-o în Liga 1 în această vară. A mai fost antrenor secund la echipa naţională a României în perioada 2014-2016, când selecţioner a fost Anghel Iordănescu.
  • Constantin Gâlcă – le-a antrenat pe Almeria B, România U17, FCSB, Espanyol Barcelona, Al-Taawoun, Al-Fayha. Din martie 2019 este antrenorul lui Vejle Boldklub, echipă care a retrogradat în liga a doua din Danemarca la finalul sezonului 2018-19.
  • Corneliu Papură – le-a antrenat pe Progresul Bucureşti, ALRO Slatina, FC Olt şi echipa de tineret a Universităţii Craiova. Din aprilie 2019 este antrenorul lui U Craiova.
  • Ovidiu Stîngă – le-a antrenat pe FCU Craiova, România U18, România U19 şi U Craiova. În sezonul 2009-2010 a antrenat echipa de tineret a lui PSV, iar din 2015 este secund la echipa feminină a clubului din Eindhoven.
  • Marian Ivan – din septembrie 2018 este noul director general al clubului Colţea Braşov.
  • Ştefan Preda – le-a antrenat pe FCM Câmpina şi CS Chimia Brazi. A fost antrenor cu portarii la FCSB, având acelaşi rol la Viitorul din 2016.