Pariuri sportive

GENIUL nebun! Întîmplări INCREDIBILE cu Van Gaal

Olanda s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale după ce a eliminat Costa Rica la loviturile de la 11 metri. Un eşec în faţa echipei din America centrală ar fi însemnat, indubitabil, cea mai...
06.07.2014 | 14:01

Olanda s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale după ce a eliminat Costa Rica la loviturile de la 11 metri. Un eşec în faţa echipei din America centrală ar fi însemnat, indubitabil, cea mai mare surpriză din istoria Cupei Mondiale! Doar că diferenţa a fost făcută de geniul selecţionerului batavilor. Louis van Gaal a schimbat portarul înaintea loteriei spre stupefacţia tuturor. Titularul Jasper Cillessen i-a lăsat locul lui Tim Krul. Un goalkeeper mai masiv, mai fioros, mai bine pregătit pentru executarea loviturilor de departajare. Argumente ce s-au dovedit a fi decisive într-un final, avînd în vedere că portarul lui Newcastle, cu doar şase selecţii în echipa naţională a parat două lovituri.

După unii o tactică de intimidare a adversarului marca Louis van Gaal, introducerea lui Krul a fost un moment inedit din lista lungă pe care tehnicianul batav a întocmit-o de-a lungul impresionantei sale cariere. Cunoscut drept un tip excentric, van Gaal şi-a trecut în palmares o mulţime de trofee importante şi poate intra în istoria fotbalului olandez ca primul selecţioner care aduce Cupa Mondială în Ţările de Jos. După trei finale pierdute! Dar, în acelaşi timp el este recunoscut şi pentru declaraţiile şi gesturile şocante pe care le-a făcut de-a lungul timpului, consternînd o planetă întreagă.

Louis_van_Gaal_(1988)

“Felicitări, aţi luat cel mai bun antrenor din lume!”

Imediat ce a fost numit antrenor principal la Ajax în 1991, după trei ani ca secund, van Gaal n-a avut nici cea mai mică emoţie că va prelua responsabilitatea uriaşă de a conduce una dintre cele mai prestigioase echipei ale Europei şi a avut un discurs scurt în faţa preşedintelui clubului: “Felicitări pentru aducerea celui mai bun antrenor din lume!”. Cuvintele tehnicianului de 40 de ani pe atunci şocau, însă după şase ani s-a dovedit că ele aveau acoperire maximă, dat fiind faptul că a ajuns cu Ajax în două finale de Liga Campionilor, dintre care una cîştigată. A urmat un contract cu Barcelona.

L-a pus căpitan la Barcelona pe Gică Popescu

“Am cîştigat în şase sezoane la Ajax mai multe trofee decît a luat Barcelona într-un secol!“, au sunat tăios primele cuvinte ale lui van Gaal din noua postură. Un discurs scurt şi cutremurător. Performanţele sale pe Nou Camp nu au fost răsunătoare, dar totuşi au însemnat patru trofee în trei ani, printre care şi Cupa Cupelor, în a cărei finală batavul l-a pus căpitan tocmai pe Gică Popescu! Adept al unui joc ofensiv spectaculos, van Gaal a imprimat acest stil încîntător şi catalanilor în bună măsură prin formarea unei colonii olandeze acolo!

popescupa

“O să cîştig de două ori Cupa Mondială cu Olanda!”

Faptul că ar putea aduce prima dată în istorie titlul mondial în Olanda nu-l va putea scăpa pe Louis van Gaal totuşi de pagina neagră pe care a scris-o pentru fotbalul olandez! În 2000, excentricul antrenor a preluat prima dată selecţionata “Portocalei Mecanice”, susţinînd: “Am semnat un contract pînă în 2006 ca să pot cîştiga Cupa Mondială de două ori!”. Laudă de sine care nu a mirosit deloc a bine, avînd în vedere că Olanda nici măcar nu s-a calificat la Cupa Mondială din 2002! Pentru prima dată după 1986! Evident, van Gaal a fost concediat, iar declinul a continuat la Barcelona, unde a încercat o nouă experienţă. A rezistat jumătate de an, fiindcă a fost dat afară după ce a dus echipa la numai trei puncte deasupra liniei de retrogradare!

Şi-a dat pantalonii jos în faţa jucătorilor

A urmat o pauză de doi ani şi o revenire în forţă la micuţa AZ Alkmaar, unde a construit o echipă interesantă şi foarte solidă. Patru sezoane acolo au fost însă suficiente pentru Louis van Gaal. A urmat etapa Bayern Munchen, formaţie pe care a dus-o în finala Ligii Campionilor în 2010. Bayern începuse să joace încîntător, dar personalitatea lui van Gaal i-a venit de hac după un conflict cu jucătorii, în special cu una dintre vedetele de atunci, Luca Toni! Antrenorul olandez le-a comunicat jucătorilor în vestiar că are “ouă” să scoată din echipă pe oricine doreşte, iar pentru a susţine acest lucru şi-a dat pantalonii jos de faţă cu tot vestiarul spre stupefacţia jucătorilor.

Scandal înainte să o preia pe Manchester United 

Noul mandat pe banca selecţionatei batave a început în 2012, dar se va încheia în această vară, la sfîrşitul Cupei Mondiale şi urmează, la 62 de ani, ceea ce poate fi provocarea carierei! Louis van Gaal o va prelua pe Manchester United, club aflat în degringoladă după ce în urmă cu un an Sir Alex Ferguson s-a retras de la cîrma clubului pe care l-a antrenat timp de 27 de ani! Activitatea sa în Anglia nu a început încă, dar tehnicianul este deja în centrul unui conflict avînd în vedere că a anunţat conducerea că Marouane Fellaini trebuie pus pe lista de transferuri.

Conflict cu Ion Crăciunescu

Episoadele inedite din cariera olandez sînt şi mai numeroase decît cele expuse mai sus. Una dintre ele are strînsă legătură cu un român. Mai exact, cu Ion Crăciunescu, arbitrul de la centrul finalei Ligii Campionilor Ajax – Milan din 1995. După un atac dur al lui Desailly asupra lui Litmanen, judecat de arbitru în discordanţă cu aşteptările lui van Gaal, batavul a imitat în spaţiul tehnic o săritură desprinsă din artele marţiale pentru a sublinia ce a incriminat la faza respectivă. 

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!