Alegeri 2024

Geoană, înaintea summit-ului NATO. „Rusia va folosi orice instrument împotriva alianței noastre”

Agresiunea Moscovei, pe agenda summit-ului NATO. Geoană: „Rusia nu are potențialul și nici intenția de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument”
09.07.2024 | 08:08
Geoana inaintea summitului NATO Rusia va folosi orice instrument impotriva aliantei noastre
Înainte de summit-ul NATO de la Washington, Geoană a subliniat necesitatea consolidării apărării în fața agresivității Rusiei / Foto: Hepta, Facebook, Mircea Geoană
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit, luni seara, despre principalele teme care vor fi abordate la summit-ul aniversar al Alianței, care se va desfășura în perioada 9-11 iulie la Washington, D.C., în SUA.

„Securitatea Europei, zdruncinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”

Mircea Geoană, secretarul general al NATO, va participa, de marți până joi, la summit-ul Alianței Nord Atlantice, care va avea loc la Washington. Înainte de a ajunge în SUA, Geoană a vorbit despre semnificația aniversară a reuniunii la care participă  șefii de stat și de guvern ai țărilor aliate.

ADVERTISEMENT

„Este un summit istoric în dublu sens al termenului ‘istoric’, pentru că sărbătorim 75 de ani de la înființarea Alianței noastre. O alianță care a asigurat țărilor membre, în trecut, în prezent și în viitor, pace, stabilitate, securitate. Este considerată, pe bună dreptate, cea mai importantă și de succes alianță din istoria umanității, deci o aniversare istorică. Dar și un moment istoric de o complexitate fără precedent. Într-adevăr, securitatea Europei este zdruncinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în Orientul Mijlociu. Situația rămâne foarte complicată în zona Asia-Pacific. Lucrurile nu sunt nici acolo atât de liniștite pe cât ne-am dori,  a declarat Mircea Geoană, la Antena 3 CNN.

Consolidarea flancului estic, Mării Negre, Balcanilor de Vest

Adjunctul șefului NATO a spus că, la Washington, aliații vor pune acent pe consolidarea apărării și disuasiunii țărilor Alianței, cu accent deosebit pe flancul estic și zonele Mării Negre și Balcanilor de Vest, în condițiile provocărilor și agresiunii Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Apărare și descurajare pe fiecare centimetru pătrat din teritoriul aliat, inclusiv flancul estic, inclusiv la noi, în România. Va fi un accent deosebit pentru Marea Neagră, pentru zona Balcanilor de Vest, în general, pe ceea ce înseamnă provocările pe care agresivitatea Federației Ruse ni le aduce”, a spus Geoană.

Creșterea producției de armament și securitatea colectivă

Oficialul NATO a continuat arătând că discuțiile se vor concentra și pe altă temă majoră, aceea a creșterii producției de apărare a aliaților și alocarea de fonduri pentru armament, pentru o securitate colectivă. Europa are nevoie de o industrie de apărare redefinită, cu valorificarea potențialului ingineresc, inclusiv în România.

ADVERTISEMENT

„În continuare vom discuta, de asemenea, despre ceea ce înseamnă să creștem producția de apărare și să folosim cu cap banii pe care contribuabilii noștri îi vor investi mai mult în apărare. Vremurile sunt complicate, avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate națională și colectivă, de primă calitate. Vom discuta și despre ceea ce înseamnă asta pentru renașterea industriei de apărare în Europa și, sper eu, și în țara noastră, în România, pentru că avem potențial ingineresc, potențial de locuri de muncă bine plătite și e bine să fim pregătiți și pentru a profita de acest moment de inflexiune”, a declarat Mircea Geoană.

Apărarea Ucrainei, războiul hibrid al Rusiei

Un al dosar important la summit-ul NATO va fi, evident, continuarea sprijinului pentru Ucraina, în condițiile războiului ilegitim pornit de Rusia împotriva acestei țări. Sprijin însă și pentru alte țări, vulnerabile la atacurile hibride ale Moscovei, cum este Republica Moldova. Mircea Geoană a subliniat că Rusia, desi nu are potențialul de a ataca militar țările NATO, se va folosi de orice metodă pentru a destabiliza Alianța.

ADVERTISEMENT

„Vom discuta și despre, evident, continuarea spijinului pentru Ucraina, susținerea Republicii Moldova, care este sub un asalt extrem de vicios de natură hibridă din partea Federației Ruse.  Ne vom concentra deciziile și asupra modului în care noi, cei din țările NATO, va trebui să contracarăm agresivitatea Federației Ruse la adresa țărilor noastre. Rusia nu are potențialul și nici intenția de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument, de la atacuri cibernetice, dezinformare, folosirea și interferarea în alegerile noastre, atacuri împotriva infrastructurilor critice ale alianței noastre, deci o zonă de maximă atenție la adresa agresivității crescânde a Federației Rusă”, a precizat Geoană.

ADVERTISEMENT