Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a informat, vineri, că a avut o întâlnire cu ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec. Cu acest prilej, Geoană a subliniat bazele relației dintre România și Statele Unite: „libertate, democrație și principiile statului de drept”.
Mircea Geoană, fostul secretar adjunct al NATO și candidat independent la președinția României, a informat, vineri, că a avut o întâlnire cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec.
Cu acest prilej, fostul adjunct al NATO a subliniat că relația dintre cele două țări este una de durată, în cadrul parteneriatului strategic dintre Washington și București. Mircea Geoană a evidențiat și bazele acestei relații, care se sprijină pe valorile comune transatlantice, libertatea individului, respectarea democrației și a legii.
„M-am reîntâlnit, astăzi, cu Kathleen Kavalec, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România. Relația țării noastre cu Statele Unite este una durabilă și bazată pe valorile noastre comune: libertate, democrație și principiile statului de drept”, a scris Geoană pe contul său Facebook.
Întâlnirea lui Mircea Geoană cu Kathleen Kavalec are loc după ce, săptămâna aceasta, România a semnat cu SUA un acord de împrumut prin programul american de Finanțare Militară Externă, în valoare de 920 de milioane de dolari.
„În ultimele patru luni, Departamentele de Stat și al Apărării ale SUA au lucrat îndeaproape cu Ministerele Finanțelor, Economiei și Apărării din România pentru a aduce acest acord la îndeplinire într-un timp record. Acest împrumut de Finanțare Militară Externă sau împrumutul FMF, în valoare de 920 de milioane de dolari, este o realizare extraordinară, dar este mai mult decât un simplu acord financiar. El reprezintă puterea și reziliența parteneriatului nostru bilateral și angajamentul nostru comun de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea în această regiune”, a declarat diplomata americană.
Acest împrumut, a spus Kathleen Kavalec, susține o inițiativă public-privată comună Americii și României pentru ca țara noastră să producă muniție de artilerie, cu consecințe asupra creșterii locurilor de muncă și consolidării relației economice bilaterale.
„În cele două decenii de când România s-a alăturat NATO, ați demonstrat de nenumărate ori că sunteți un Aliat de încredere și capabil. România este un pilon de stabilitate de-a lungul flancului estic al NATO și în regiunea Mării Negre și este o gazdă primitoare pentru mii de trupe americane și NATO”, a spus Kavalec.