News

George Ciamba, ambasadorul României în Grecia, a murit. Fostul ministru avea 55 de ani

Ambasadorul României în Grecia, George Ciamba, a murit. Fostul ministru avea 55 de ani.
12.07.2021 | 11:41
George Ciamba ambasadorul Romaniei in Grecia a murit Fostul ministru avea 55 de ani
ADVERTISEMENT

Decesul diplomatului a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Acesta revenise în țară săptămâna trecută.

George Ciamba suferea de cancer de mai multă vreme, scrie Antena 3. El era un diplomat român de carieră și a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din 1990.

ADVERTISEMENT

George Ciamba, ambasadorul României în Grecia, a murit. Fostul ministru avea 55 de ani

Timp de un an, între noiembrie 2018 și noiembrie 2019, George Ciamba a fost ministru pentru Afaceri Europene în Guvernul României. Din această poziție, diplomatul a condus prima președinție română a Consiliului UE.

George Ciamba a deținut funcția de secretar de stat pentru Afaceri Europene, din noiembrie 2012. A fost secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și ulterior, Globale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru mai bine de doi ani, în perioada iulie 2003 – septembrie 2005.

ADVERTISEMENT

Prima desemnare de ambasador a avut-o în anul 1999. El a reprezentat țara noastră, până în 2003, în Republica Turcă. În aceeași perioadă, între 2001 – 2003, el a fost Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră.

În perioada 1996 – 1997, George Ciamba a fost întâi director adjunct, iar ulterior, în intervalul 1997 – 1999, a fost director al Direcției America de Nord.

ADVERTISEMENT

Peste 30 de ani carieră în MAE

George Ciamba a început să lucreze în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în decembrie 1990. La început, din 1991 până în 1995, acesta a ocupat diverse funcții, ca referent de spațiu pentru Statele Unite ale Americii, pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică și pentru problematica neproliferării.

Din anul 1995, diplomatul a fost secretarul Grupului de lucru care viza reconcilierea istorică între România și Ungaria. În urma acestuia s-a semnat, în 1996, Tratatul de bază cu Ungaria.

ADVERTISEMENT

Relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii au avut o perioadă definitorie, în care s-a lansat Parteneriatul Strategic, între anii 1996 și 1999.

În respectiva perioadă, George Ciamba a fost mai întâi director adjunct, apoi director al Direcției America de Nord, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe.

Tot atunci,  fostul ambasador a fost membru al comisiei interguvernamentală și al Grupului de Inițiativă România-SUA. Accesta a fost creat sub îndrumarea Centrului de Studii Strategice Internaționale din Washington, instituție desemnată să definitiva politici bazate pe avantajele specifice ale României în relațiile cu Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT
Tags: