Fotbal intern

George Copos, înapoi în penitenciar? Probleme noi pentru fostul patron al Rapidului

02.03.2020 | 23:59
George Copos inapoi in penitenciar Probleme noi pentru fostul patron al Rapidului
George Copos, înapoi în penitenciar? Probleme noi pentru fostul patron al Rapidului
ADVERTISEMENT

Fostul patron al Rapidului are din nou probleme. Parchetul General a demarat o nouă anchetă privind cărțile scrise în închisoare

George Copos, înapoi în penitenciar? Probleme noi pentru fostul patron al Rapidului

George Copos este unul dintre cei 8 inculpați din celebrul „Dosar al Transferurilor”, fiind condamnat pe 5 martie 2014 la 3 ani şi 8 luni de închisoare. A fost eliberat condiţionat în aprilie 2015, după executarea unei treimi din pedeapsă.

ADVERTISEMENT

Unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de eliberare dată la vremea respectivă de Tribunalul Bucureşti a fost şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar 5 „lucrări ştiinţifice”, adică 5 cărţi.

Doar că, ulterior, au izbucnit mai multe scandaluri în care George Copos a fost acuzat de plagiat şi de faptul că nu ar fi scris de fapt acele cărţi. La cinci ani şi jumătate de la eliberare, George Copos este „hăituit” de procurori, care îl iau la puricat pe omul de afaceri pe subiectul cărţilor scrise în închisoare.

ADVERTISEMENT

Gardienii care l-au păzit pe Copos au fost interogaţi şi câte 5 ore

Din informaţiile FANATIK, Parchetul General a demarat o anchetă care să scoată la iveală adevărul în ceea ce priveşte cărţile publicate de George Copos în perioada de detenţie, motiv pentru care pedeapsa i-a fost redusă cu aproape 3 ani.

Procurorii au început deja audierile la Penitenciarul Rahova, iar printre cei luaţi la întrebări se numără şi gardienii de la închisoare. Unii dintre ei au fost audiaţi şi câte cinci ore, fiind chestionaţi cu privire la modul în care George Copos a scris cărţile.

ADVERTISEMENT

Procurorii i-au întrebat dacă l-au văzut pe omul de afaceri în timp ce lucra efectiv la cărţile respective, dacă a primit hârtii de la avocați pe care să scrie sau de pe care să copieze „lucrările ştiinţifice”.

Acuzat că a copiat teza de master a unui jurnalist

Dacă ancheta va scoate la iveală faptul că George Copos nu a scris acele cărţi, omul de afaceri riscă să se întoarcă după gratii, în condiţiile în care lucrările ştiinţifice scrise au dus la micşorarea pedepsei de 3 ani şi 8 luni la 1 an şi o lună.

ADVERTISEMENT

Nu este pentru prima dată când George Copos are probleme pentru cărţile scrise în perioada de detenţie, omul de afaceri fiind acuzat de plagiat de către jurnalistul Cătălin Parfene: „Vă supun atenţiei un posibil şi cât se poate de plauzibil plagiat.

Astfel, una dintre lucrările ştiinţifice pentru care a fost eliberat astăzi Copos George este următoarea şi – atenţie ! – este de negăsit la editură sau la Biblioteca Naţională: COPOS, GHEORGHE. Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. – Bucureşti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)”13/15″ / CIP 2014-16844. I

ar teza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intitulează «Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI», cu îndrumător – acelaşi Stelian Brezean”, scria Cătălin Parfene în aprilie 2015 pe pagina sa de Facebook.

Universitatea din Bucureşti a dat verdictul de plagiat

Acuzaţiile lui Cătălin Parfene privind plagiatul făcut de George Copos au fost confirmate de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, care a stabilit că lucrarea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI” este un plagiat după lucrarea de disertație a jurnalistului.

În raportul comisiei se arată că este vorba despre un plagiat mult mai elaborat decât clasicul copy-paste: „Comisia consideră că avem de-a face cu un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/şi prin repovestire. Nu este vorba despre un clasic copy-paste, ci de un autor profesionist care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertaţie a domnului Cătălin Parfene. Erori comise de acesta, semnalate de experţi, au fost şi ele preluate în cartea domnului Copos, ceea ce arată că acesta ar fi avut la dispoziţie lucrarea domnului Parfene. Cel mai adesea, în carte se întâlnesc mai multe tipuri de preluări neatribuite prin parafrazare sau rezumare”, se arată în punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, dat publicității la începutul anului 2016.

Cătălin Parfene a comentat ulterior verdictul Comisiei de Etică: „Este un verdict corect al Universității din București care, iată, s-a dovedit cam singura curajoasă dintre instituțiile noastre, în condițiile în care nu are nici pe departe pârghiile legale pe care le au alte instituții precum DNA. De ce zic de DNA? Pentru că în aprilie 2015 eu am mers la sediul lor pentru a face o plângere legată de modul în care lucrarea mea de master ar fi putut ajunge la un pușcăriaș. Răspunsul celor de la DNA a fost că nu este de competența lor”.

Comisia Universităţii Bucureşti a avansat ideea că George Copos nu a scris cărţile

Parchetul General îl anchetează în aceste zile pe George Copos având suspiciunea că nu el este cel care a scris cărţile. Însă, această ipoteză a fost avansată încă din 2016 de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, în cazul lucrării: „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”: „Ar putea exista, în această situaţie, ceea ce, în literatura de specialitate, se numeşte un ghostwritter, un scriitor profesionist care a realizat operaţiunea”.

George Copos a ridicat tot tirajul. Nicio carte nu a fost scoasă la vânzare!

Cele cinci cărţi publicate de George Copos în puşcărie l-au scutit de 150 de zile de detenţie, 30 de zile pentru fiecare dintre lucrările publicate. Niciuna dintre aceste cărţi nu a fost scoasă la vânzare, fostul patron al Rapidului plătind tot tirajul la editură: „Chestiile astea au fost trecute în contract.

A plătit tot tirajul, a ridicat tot tirajul, iar, dacă vinde cărţile sau nu le vinde, nu este problema noastră. Tirajele sunt trecute în contracte, care sunt confidenţiale. Noi nu am avut în niciun moment nici măcar un exemplar la vânzare. Le puteţi găsi pe toate la Biblioteca Naţională”.

Ce cărţi a scris George Copos în penitenciar şi cum se apără la acuzele de plagiat

George Copos a publicat 4 cărţi la editura Niculescu: „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, „Tăşnadul Medieval”, „Franciză vs management în industria hotelieră” şi „Turismul, vector de interculturalitate”, şi o carte la editura Meteor Press: „Turismul european durabil şi provocările lui”.

Omul de afaceri s-a apărat spunând că nu avea acces la o lucrare de disertaţie din care să se inspire, din moment ce lucrarea respectivă nu este publică: „Nu am auzit de vreo altă lucrare pe această temă, care să poată servi ca sursă de informare.

Dacă ar fi existat, în mod cert aş fi făcut referire la ea, deoarece nu am nicio iluzie că, prin încercarea mea scriitoricească, aş revoluţiona istoriografia română.

Mai mult, o sursă suplimentară, dacă aceasta ar fi existat, ar fi dat şi mai multă consistenţă lucrării mele. Dar, cum o astfel de lucrare nu este publicată şi nu există niciun exemplar la dispoziţia publicului, nu înţeleg cum ar putea fi ea plagiată”, s-a apărat Copos.

Ce pedeapsă riscă acum

Dosarul de plagiat al lui George Copos se află pe rol din anul 2016 şi încă nu a ajuns la o finalitate, fostul patron al Rapidului fiind audiat şi în finalul anului trecut în acest caz. Cu această nouă anchetă pe numele său, în care este acuzat că nu ar fi scris el cărţile pe care le-a publicat, situaţia lui Copos nu se uşurează, iar el riscă acum o pedeapsă de închisoare între 3 luni şi 5 ani.

Potrivit articolului 141 din legea 8/1996, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoștinţa publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

„Îmi asum întreaga responsabiliate pentru toate lucrările pe care le-am scris în cele patru sute de zile de detenţie. Când voi avea raportul de plagiat voi lua o decizie, probabil că mă voi adresa instanţei de judecată pentru că prea mulţi m-au calomniat”
George Copos

„Comisia consideră că avem de-a face cu un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/şi prin repovestire după lucrarea de disertaţie a domnului Cătălin Parfene. Erori comise de acesta, semnalate de experţi, au fost şi ele preluate în cartea domnului Copos, ceea ce arată că acesta ar fi avut la dispoziţie lucrarea domnului Parfene”
Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (2016)

  • 3 ani şi 8 luni de închisoare a fost condamnarea primită de George Copos în „Dosarul Transferurilor”
  • 30 de zile se scad din pedeapsă la fiecare carte scrisă
  • 1 an şi o lună a stat George Copos în penitenciar
  • 5 cărţi a scris George Copos în perioada de detenţie
  • 0 exemplare din cărțile scrise de George Copos în închisoare au fost puse la vânzare
ADVERTISEMENT
Tags: