Sporturi

George Cosac, interviu exclusiv: “Simona Halep nu mai poate veni la această competiţie”

16.07.2018 | 11:56
George Cosac interviu exclusiv Simona Halep nu mai poate veni la aceasta competitie

George Cosac, preşedintele FRT, a acceptat invitaţia Fanatik.ro şi a vorbit despre situaţia actuală a turneului de la Bucureşti, despre româncele din circuit şi despre peformanţele lor în tenisul mondial feminin. Preşedintele este foarte încrezător că turneul WTA de la Bucureşti va continua şi de anul viitor. 

Domnule Cosac, este ultimul an de contract pentru a ţine turneul WTA la Bucureşti! Sunt şanse ca turneul să rămână? 

– Chiar astăzi am avut o discuţie cu proprietarul turneului. El este încântat de modul în care Federaţia Română de Tenis a organizat cele cinci ediţii, îşi doreşte foarte mult ca turneul să rămână aici, deci chiar el este alături de mine în acest demers, în a reuşi să găsim un partener care să susţină organizarea acestei frumoase competiţii. Din punctul meu de vedere, cred că România merită acest turneu, fetele, după cum bine ştiţi, în primele 60 avem 5 fete, chiar 6, ceea ce înseamnă că suntem pe locul 1 la egalitate cu Rusia. Orice ţară care are sportivi în prima sută îşi doreşte să organizeze o astfel de competiţie şi cred că organizarea unei astfel de competiţii trebuie să ajungă la nivelul de trebuie, deci este extrem de important ca tenisul să aibă o competiţie şi aici, în România.

George Cosac, preşedintele FRT, interviu exclusiv: “Sunt oameni la MTS care ar trebui să meargă la Ministerul adunatului de gunoi”

Sunteţi mulţumit de succesul turneului WTA de până acum? 

Proprietarul turneului a spus că acest turneu a fost urmărit anul trecut de 139 de milioane de telespectatori, este o competiţie de renume, a fost câştigată de două ori de Simona Halep, o dată de Irina Begu, o competiţie extrem de importantă pentru întreg tenisul românesc. Din punctul meu de vedere, cred că este competiţia în care ţara organizatoare are atâtea jucătoare pe tabloul principal. Noi acum avem 8 şi sperăm ca şi din calificări să mai vină cel puţin 2. Vă daţi seama, ca din 32 să ai undeva la 10 jucătoare, asta înseamnă mult şi cred că e chiar un record.  Vezi preţurile biletelor la BRD Bucharest Open.

Viitorul turneului depinde de Arena Centrală şi dacă se va putea juca acolo?

– Sigur, şi proprietarul a zis că diferă foarte mult de locul în care se desfăşoară meciurile importante, e vorba de arena principală şi arenele mobile pe care noi le construim, dar în primul rând de garanţiile unui partener serios. Eu am avut nişte discuţii cu cei de la Ministerul Tineretului şi Sportului, din păcate cei cu care am discutat nu au nicio treabă cu sportul de performanţă, cu ce înseamnă tenisul şi ar trebui să dispară din ministerul ăla. Cred că pe viitor vom avea alţi parteneri. Deja este un grup de firme care s-a arătat interesat, dacă nu, poate Ministerul Tineretului şi Sportului. Ce vreau să spun este că FRT a avut un memorandum semnat cu Guvernul României, memorandum de care nişte, nu ştiu cum să-i numesc, din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, nu au vrut să ţină seama şi chiar mi-au spus că pe ei nu-i interesează o astfel de competiţie, nişte oameni care ar trebui să meargă la Ministerul adunatului de gunoi dacă există aşa ceva.

Cumva, pentru dumneavoastră este mai dificil că aţi rămas singur, fără sprijinul MTS… 

– Avem un proces pe rol, de fapt un proces pe care Federaţia l-a câştigat, dar repet, turneul nu are legătură cu conducerea Federaţiei, turneul, indiferent că este Cosac sau cine este la conducerea Federaţiei, această competiţie trebuie să aibă loc, asta nu au înţeles ei, pentru că sunt nişte oameni care nu au făcut nici măcar o oră de educaţie fizică. Este păcat pentru că ştim foarte bine ce înseamnă vizibilitatea şi popularitatea acestor fete. Cred că, nu exagerez, dar la 2 săptămâni vedem cel puţin două jucătoare de la noi evoluând.

“Simona Halep şi-a făcut treaba la acest turneu. Nu poate veni la această competiţie”

Putem organiza turneul doar cu sprijin privat? 

– Se poate ţine, sigur, dar există un Minister al Tineretului şi Sportului, există numeroşi oameni care-şi primesc salariul de acolo, sunt foarte mulţi bani pe care Guvernul şi Statul român îi dă tocmai pentru a se implica în organizarea de competiţii, în organizarea de competiţii cu vizibilitate. Finala acestei competiţii a fost transmisă live în peste 49 de ţări. Sigur, nu vreau să minimalizez performanţa celorlalte discipline sportive, dar vedem foarte bine ce înseamnă popularitatea şi vizibilitatea unui sport. Avem campioni pe care îi vedem de două ori pe an, tenisul apare săptămână de săptămână. 

Domnule Cosac, cum v-a anunţat Simona Halep că nu va participa la ediţia din acest an a BRD Bucharest Open?

– Nu ne-a anunţat, în momentul în care ea a devenit numărul 1, cred că orice om care înţelege tenisul, îşi dă seama că ea nu poate veni la această competiţie, pentru că indiferent de performanţă, câştigarea acestei competiţii nu influenţează clasamentul ei, şi sigur, are nevoie de repaos pentru a aborda următoarele turnee care sunt mult mai mari şi mult mai importante. Cu siguranţă va fi în tribună. Ea şi-a făcut datoria, a venit de două ori, a câştigat şi poate dacă vom semna contractul pe următorii 5 ani, vom avea plăcerea s-o revedem şi pe Simona. Până atunci, avem deja 8 fete pe tabloul principal , mai aşteptăm din calificări, trebuie să ne bucurăm pentru că fetele chiar au performanţe incredibile.

Sunt nişte ambiţii, sunt nişte boicoturi, cu toate acestea, nu am abandonat lupta”

În câteva cuvinte, caracterizaţi performanţele din ultima vreme ale jucătoarelor noastre. Avem un turneu de Grand Slam pe care toată lumea îl aştepta, am avut un număr record de jucătoare prezente pe tabloul principal la Wimbledon. Aceste performanţe nu se văd materializate în relaţia dumneavoastră cu ministerele… 

– Este o muncă enormă pe care noi o prestăm, suntem printre puţinele Federaţii care avem finanţarea sistată în ciuda unor procese câştigate. Sunt nişte ambiţii, sunt nişte boicoturi, cu toate acestea, nu am abandonat lupta, mergem mai departe, noi ne-am realizat absolut toate obiectivele, suntem la zi cu platat tuturor contribuţiilor şi tuturor salariilor şi mergem mai departe. Sigur că ne este puţin mai greu fără Minister, dar mergem mai departe, punem la dispoziţie baza Centrului sportivilor, am asigurat toate deplasările la toate campionatele europene pe echipe şi individual plus competiţiile juniorilor pregătitoare.  Ce adversare au româncele la BRD Bucharest Open 2018.

Mihaela Buzărnescu este favorita numărul 2 la întrecerea de la Bucureşti, după Anastasija Sevastova. Câştigă turneul la prima participare? 

– La cum văd eu tabloul de concurs, avem mari şanse ca în semifinale să avem 4 românce, nu aş vrea să dau un pronostic. Îmi doresc foarte mult să avem cel puţin două jucătoare în semifinale, cel puţin o jucătoare în finală şi desigur, câştigătoarea să fie din România. Este o satisfacţie suplimentară ca organizatorul să vadă că punctele puse în joc şi chiar premiile sunt câştigate de sportivii din ţara noastră. 

250.000 de euro este fondul de premiere la WTA Bucureşti

2 titluri a câştigat Simona Halep la Bucureşti: 2014 şi 2016