News
notix pixel id

GEORGE MAIOR, avizat ambasador în SUA: “Rusia reprezintă o ameninţare pentru regiune”

George Maior a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA. Fostul şef al SRI a declarat, la audieri, că este inadmisibil ca SUA să...
19.05.2015 | 11:33
GEORGE MAIOR, avizat ambasador în SUA:

George Maior a primit, marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA. Fostul şef al SRI a declarat, la audieri, că este inadmisibil ca SUA să fie doar al 11-lea investitor în România. George Maior a precizat că a discutat elementele principale ale mandatului său de ambasador cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Fostul director al SRI a subliniat că relaţiile bilaterale româno-americane s-au dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declaraţiei Parteneriatului Strategic, fiind “un element central al politicii externe şi a politicii de securitate a României”.

El a declarat că în mandatul său “o preocupare constantă” va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească din SUA.

Totodată, Maior a afirmat că un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind că Parteneriatul Strategic ar avea de câştigat prin includerea României în Programul Visa Waiver.

George Maior a subliniat că cele 10 teme ale Declaraţiei Parteneriatului Strategic “trebuie permanent adâncite, dezvoltate, aprofundate în dialogul politic, strategic cu autorităţile americane”.

Pe de altă parte, Maior a spus că un aspect care trebuie aprofundat în cadrul Parteneriatului Strategic este relaţia economică bilaterală.

“Consider că este inadmisibil ca SUA, cea mai importantă economie din lume, să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat”, a precizat Maior, adăugând că va întreprinde acţiuni pentru a atrage investiţii americane, în special în IT şi energie. De asemenea, Maior a precizat că Rusia reprezintă “o ameninţare pentru regiune”. “Acest lucru trebuie subliniat către factorii americani (…) pentru a conştientiza faptul că există un risc în acţiune pentru ţările din regiune şi pentru România”, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior în postul de ambasador în SUA.

Citeste mai mult pe RTV.NET

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri