News
notix pixel id

George Maior dezvăluie cîte persoane sunt ascultate de SRI, anual

Fostul director SRI, George Maior, a declarat că în timpul mandatului său, erau ascultaţi aproximativ 1 500 de persoane, cu mandat de la judecător, pe tema unor probleme ce ţin de siguranţă...
10.05.2015 | 16:10
George Maior dezvăluie cîte persoane sunt ascultate de SRI, anual

Fostul director SRI, George Maior, a declarat că în timpul mandatului său, erau ascultaţi aproximativ 1 500 de persoane, cu mandat de la judecător, pe tema unor probleme ce ţin de siguranţă naţională, ameninţări teroriste, contraspionaj sau siguranţă cibernetică. Întrebat despre rolul pe care îl are Legea Retenţiei Datelor, propusă de Klaus Iohannis şi semnată de către liderii partidelor parlamentare, Maior a declarat:

”Pentru a investiga mai bine şi mai rapid pe baza acestei istorii. Foarte puţini oameni sunt ascultaţi în zona siguranţei naţionale, 1500 de mandate anual nu mi se pare mult. S-au dezbătut foarte mult Legile Big Brother, a existat o dezbatere, au fost organizaţii implicate în ce priveşte aceste legi, relaţia libertate-securitate. Eu cred că s-a produs un pas bun prin acest acord politic. Dezbaterea va continua”, a spus Maior, la Pro TV, la emisiunea „După 20 de ani”.

Pe de altă parte, fostul şef SRI a vorbit şi depsre colaborarea dintre DNA şi SRI, pe temele ce ţin de infracţiunile de corupţie, precizând că ”din activitatea noastră se pot culege informaţii şi pe această dimensiune. Mai departe, informaţiile sunt prelucrate de parchete care au totală independenţă faţă de servicii în acest sens”, cu precădere parchete:

”Infracţiunile de corupţie se transmit DNA sau Parchetului, e o activitate firească pe care o face orice alt serviciu de informaţii. Ar fi ilegal să nu transmiţi informaţia. Sunt departamente în cadrul serviciului care au această misiune. Uneori, suntem solicitaţi de parchete, de alte instituţii, de Ministerul de Interne. Din activitatea noastră se pot culege informaţii şi pe această dimensiune. Mai departe, informaţiile sunt prelucrate de parchete care au totală independenţă faţă de servicii în acest sens. Misiunea serviciului e strict legată de informaţii, nu de altceva. Nu instrumentează dosare. A fost o discuţie ca serviciul să aibă capacitate executivă, dar nu s-a agreat”, a mai afirmat Maior.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri