George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a publicat un mesaj pe pagina de Facebook în care acuză tentative de fraudă la vot. Le-a cerut alegătorilor să trimită CNP-urile persoanelor decedate din familiile lor.
Atât reprezentanții AEP, cât și cei ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au dezmințit acuzațiile lui George Simion. Amintim că acesta a afirmat că pe listele electorale s-ar afla peste 1,5 milioane de persoane decedate.
MAI informează că în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (R.N.E.P.) figurează 8.463 de români cu vârsta peste 100 de ani. Datele din acest registru pot fi accesate de autoritățile electorale.
„Administrarea datelor din R.N.E.P. respectă strict prevederile legale în vigoare. Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 actualizarea informațiilor privind identitatea, domiciliul, reședința și starea civilă se realizează exclusiv pe baza documentelor oficiale emise de serviciile publice comunitare locale sau de oficiile consulare, pe baza acestora fiind înregistrate prompt, inclusiv decesele.
Conform ultimelor analize, la data de 10 mai 2025, în R.N.E.P. erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani. Această cifră reflectă situația administrativă reală și nu indică erori sau nereguli. Sistemul informatic al R.N.E.P. nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise”, informează MAI.
Amintim că și reprezentanții Autorității Electorale au avut o reacție pe marginea acestui subiect. AEP afirmă că informațiile care au apărut în spațiul public privind listele de vot sunt false.
Autoritatea Electorală Permanentă a venit cu mai multe precizări, amintind că toți cetățenii care au împlinit 18 ani și care au drept de vot apar în Registrul Electoral. Fiecare persoană figurează în Registru o singură dată.
De asemenea, datele celor înscriși sunt de la mai multe entități ale statului român. „Datele cetățenilor care sunt înscriși sau sunt radiați din oficiu în Registrul electoral sunt furnizate de structurile Ministerului Afacerilor Interne”, arată AEP.
Numărul total al alegătorilor cu drept de vot care au acte de identitate eliberate de statul român este furnizat de AEP. Acest număr este sigur și poate fi verificat oricând prin numărarea actelor de identitate emise.
Românii aflați în diaspora, care își păstrează buletinele în care figurează cu domiciliul în România, rămân înscriși în Registrul Electoral cu adresa de domiciliu în România.
Pe 13 mai 2025, situația privind numărul de cetățeni cu drept de vot pentru alegerile prezidențiale era următoarea:
– 17.988.218 de români erau înscriși în listele electorale permanente;
– 1.016.327 de români cu domiciliul în străinătate figurau cu drept de vot;
„Numărul persoanelor din afara granițelor care ales votul prin corespondență, înregistrându-se pe site-ul www.votstrainatate.ro, este de 6.085 de români. Aceștia sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate;
Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 de cetățeni. Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de cetățeni”, arată AEP
Liderul AUR face acuzații grave și susține că pe listele electorale permanente ar exista persoane decedate, încercându-se astfel fraudarea alegerilor. Totodată, într-o declarație transmisă în fața Parlamentului, George Simion a afirmat că circa 1,5 milioane de români decedați ar fi pe listele electorale.
„OPRIM FRAUDA! Dacă aveți suspiciuni că persoane decedate din rândul rudelor sau cunoscuților voștri ar putea fi folosite în mod fraudulos la vot, vă rugăm să ne trimiteți CNP-urile acestora la acest număr de WhatsApp: https://wa.me/40752537382?text=stopfrauda
Viii vor fi mai mulți ca morții! Fiecare vot va face diferența mai mare”, a transmis George Simion, duminică, pe Facebook. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a reacționat după apariția acestor declarații.
Reprezentanții AEP spun că informațiile răspândite în spațiul public cu privire la corectitudinea listelor electorale permanente sunt false. Autoritatea Electorală Permanentă mai spune că nu a fost transmisă nicio comunicare oficială din partea vreunei partid politic referitoare la situații în care persoane decedate ar figura pe liste.
„Actualizarea datelor cetăţenilor înscrişi în Registrul electoral revine primarilor sau persoanelor împuternicite de aceştia. Activităţile de actualizare includ modificările de domiciliu, schimbarea numelui, stabilirea reşedinţei, precum şi radierile în caz de deces, de pierdere a cetăţeniei române, de interzicere a exercitării dreptului de a alege sau de punere sub interdicţie.
Evidenţa alegătorilor în Registrul electoral este un proces în continuă evoluţie, datele schimbându-se de la zi la zi, fapt care se reflectă în comunicatele pe care Autoritatea Electorală Permanentă le publică lunar, pe site-ul propriu, www.roaep.ro, cu privire la numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral”, transmite AEP.
De altfel, George Simion a acuzat, vineri, guvernul de la Chișinău că ar frauda votul. El i-a cerut președintei Maia Sandu să oprească „turismul electoral” din Republica Moldova, susținând că oamenii sunt aduși cu autobuzele la secțiile de votare.
Duminică, ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, a declarat că acuzațiile candidatului AUR ar reprezenta o încercare de manipulare. Acesta susține că în imaginile utilizate de AUR care indicau turismul electoral apăreau, de fapt, autobuze școlare în care se aflau elevi în vizită la universități.