News

George Simion, blocat la granița cu Republica Moldova. Apel disperat către MAE

14.03.2021 | 17:25
George Simion blocat la granita cu Republica Moldova Apel disperat catre MAE
ADVERTISEMENT

Deputatul AUR, George Simion, a fost blocat duminică dimineața, 14 martie, în vama Leușeni de lucrători vamali din Republica Moldova.

Aceștia susțin că Simion are interdicție de a intra în Basarabia până în 2023, dar deputatul solicită ajutorul Ministerului de Externe.

ADVERTISEMENT

Simion a solicitat autorităților române să intervină pe lângă autoritățile de la Chișinău pentru a primi dreptul de a intra în țară ca demnitar al statului român.

George Simion nu este lăsat să intre în Republica Moldova

Simion e blocat la vama Leușeni-Albița și amenință că va sta la vamă până în 2023, când va fi lăsat să treacă vama. „Dacă trebuie, stau până în 2023 aici, ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Cer asistență diplomatică și aștept ca autoritățile de la Chișinău, Președinția și Ministerul Afacerilor Externe, să clarifice această situație și să înțeleagă că am tot dreptul să trec Prutul în calitate de parlamentar al României”, a scris George Simion, copreședinte AUR, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Simion trebuie să ajungă la Chișinău la invitația parlamentarilor Republicii Moldova din Comisia pentru integrare europeană. Simion vrea să ajungă la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău, unde își va lua la revedere de la Nicolae Dabija, care a murit vineri. Simion trebuie să participe la funeraliile fostului scriitor, însă nu îi este permis accesul în țară.

Simion este obișnuit cu șicanele de la vama cu Republica Moldova, nefiind la prima experiență de acest gen, când accesul în țară îi este interzis. „Am încercat iar azi dimineață la 8 să intru în Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

După o oră am primit hârtia cu refuzul. Nu mi s-a dat niciun motiv. Nici durata interdicției. Aşteptăm reacţia Ministerului de Externe. Luni şi marti au intervenit în favoarea noastră. Sperăm ca domnul Meleşcanu să nu fie ocupat cu alte probleme. Nu cred că e nimic mai important decât statul pe care îl avem în vecinătate, care ar trebui să fie al doilea stat românesc şi care se întoarce uşor-uşor la vremea lui Voronin, când românii erau întorşi din vamă şi persecutaţi în Republica Moldova.

Sper ca domnul Meleşcanu, sper ca secretarii de stat din Ministerul de Externe să se ocupe cu celeritate de acest caz, pentru că noi stăm aici pur si simplu. E a patra oară când primesc interdicţie în Moldova fără niciun motiv”, se plângea Simion în 2018.

ADVERTISEMENT