News

George Simion cere blocarea ajutorului românesc pentru Ucraina. Motivul nemulțumirii liderului AUR

Președintele AUR, George Simion, a cerut ca România să nu mai ajute Ucraina, motivul fiind legat de legea minorităților adoptată recent în țara vecină.
23.12.2022 | 23:16
George Simion cere blocarea ajutorului romanesc pentru Ucraina Motivul nemultumirii liderului AUR
Presedintele AUR, George Simion/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

George Simion se alătură nemulțumirilor exprimate de politicieni români și de Ministerul de Externe privind noua lege a minorităților din România, însă liderul AUR cere adoptarea de măsuri drastice față de autoritățile de la Kiev.

România nu mai trebuie să ajute Ucraina dacă românii din Cernăuți sunt batjocoriți în continuare!”, a scris, pe Facebook, liderul AUR.

ADVERTISEMENT

În 2017, Rada de la Kiev adopta o lege a educației care limita sever posibilitatea învățământului în limba maternă a minorităților naționale din Ucraina.

După declanșarea războiului ruso-ucrainean, președintele Volodimir Zelenski promitea că va lua măsuri ca drepturile minorităților din țara sa să fie respectate, prin acorduri încheiate cu țările vecine, inclusiv România.

ADVERTISEMENT

Din respect pentru limbile popoarelor vecine, mă interesează un asemenea acord, vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Mă interesează Rusia, Ungaria, Polonia, România şi aşa mai departe. Avem foarte multe probleme de ordin istoric, avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord va fi suficient pentru respectarea acestor limbi în interiorul ţării noastre” spunea Zelenski, pe 28 martie 2022.

Numai că Legea minorităților adoptată pe 13 decembrie de către Legislativul ucrainean nu a rezolvat problema învățământului în limba minorităților menținând prevederile Legii învățământului din 2017.

ADVERTISEMENT

Revoltă la București

Este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul român de Externe cere părții ucrainene „să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare.

ADVERTISEMENT

Printre politicienii care au reacționat s-a numărat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, care a evocat sprijinul României pentru refugiații ucraineni.

Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017, care limitează accesul la educație al minorităților. Se stipulează că, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără sa aibă competente solide in limba maternă. Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit”, a scris Bogdan pe Facebook.

De asemenea, președintele PSD Marcel Ciolacu a reclamat o încălcare a promsiunii pe care i-a făcut-o Zelenski. „Președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România”, a relatat Ciolacu.

 

ADVERTISEMENT